https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/potapeci-vylovili-cenne-sperky-z-lodi-ktera-ztroskotala-pred-350-lety-u-baham?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Potápěči vylovili cenné šperky z lodi, která ztroskotala před 350 lety u Baham

6.8.2022 18:25 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Podmořští archeologové a potápěči vylovili šperky nedocenitelné hodnoty ze španělské lodi, která ztroskotala roku 1656 u souostroví Bahamy. V oblasti plné žraloků byli hledači pokladů i dříve, tento nález je ale výjimečný svou zachovalostí i počtem nalezených artefaktů. Nález bude vystaven v právě vznikajícím muzeu na Bahamách, uvedl zpravodajský portál The Guardian.
reklama

 

Loď Nuestra Señora de las Maravillas plula z Havany do domovského Španělska. Na palubě měla královské i soukromé zásilky, kontraband a hodnotný náklad zachráněný z jiné španělské galeony, která se potopila u Ekvádoru. Maravillas kvůli chybě v navigaci ztroskotala na mělčině na západní straně souostroví Bahamy, asi 70 kilometrů od pobřeží. Přežilo 45 z 650 členů posádky, mnoho jich zabili žraloci.

Nově objevené poklady byly rozesety po délce více než 13 km okolo trosek pod pískem. Společnost Allen Exploration měla povolení bahamské vlády k průzkumu lodi, pomáhali jí s tím potápěči a archeologové z Baham a z amerického námořnictva. Firmu založil filantrop Carl Allen, poklady vyzvednuté z moře věnuje muzeu, které se 8. srpna otevře ve Freeportu.

Na dně ležely zlaté filigránové řetězy s rozetami, které naznačují, že zásilka šperků byla určena pro vysoce postavenou šlechtu nebo dokonce královskou rodinu. Zlatý přívěsek s křížem a kamenem bezoárem, který byl tehdy v Evropě ceněn pro své léčivé účinky, má tvar mušle hřebenatky. Tento symbol používali poutníci směřující do Santiaga de Compostela. Také další nalezené předměty mají spojitost s řádem svatojakubských rytířů, vojensko-náboženským rytířským řádem, který chránil poutníky a podílel se i na španělském námořním obchodu.

Nalezený zlatý přívěsek se smaragdy, které se tehdy těžily v Kolumbii, je důkazem, že i tehdy se pašovalo. Tento šperk totiž nebyl na soupisu nákladu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist