https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/potraviny-v-cr-vyhazuji-hlavne-domacnosti-vykazovani-pro-eu-je-pripravene?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Potraviny v ČR vyhazují hlavně domácnosti, vykazování pro EU je připravené

6.12.2021 17:07 | PRAHA (ČTK)
Domácnosti nejčastěji vyhazují potraviny kvůli tomu, že je nestihly spotřebovat nebo je špatně skladovaly, ukazují data ÚZEI. Nejvíc se plýtvá ovocem a zeleninou, pečivem, často se vyhazují také zbytky uvařených jídel.
Domácnosti nejčastěji vyhazují potraviny kvůli tomu, že je nestihly spotřebovat nebo je špatně skladovaly, ukazují data ÚZEI. Nejvíc se plýtvá ovocem a zeleninou, pečivem, často se vyhazují také zbytky uvařených jídel.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Většina potravinových odpadů v Česku připadá na domácnosti, zhruba pětina jich vzniká při zpracování. Česká republika je v plýtvání potravinami výrazně pod evropským průměrem, ročně zde do odpadu zamíří zhruba 56 kilogramů potravin na obyvatele. Vyplývá to z prezentace vedoucí oddělení potravinového řetězce na ministerstvu zemědělství Dany Tříska na konferenci o potravinovém odpadu. Na vykazování údajů o potravinových odpadech, které chce mít Evropská unie poprvé k dispozici příští rok, je ČR připravená, uvedla Iveta Bošková z Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI).
 

Domácnosti podle dat ÚZEI vyprodukují 53 procent z potravinového odpadu v Česku, dalších 19 procent vznikne při zpracování a 12 procent ve stravovacích službách. Jedenáct procent potravinového odpadu připadá na prvovýrobu a pět procent na obchodní sítě. Restaurace a obchody hledají cesty, jak množství potravinového odpadu snížit, uvedli na konferenci zástupci jejich oborových sdružení.

V EU končí jako potravinový odpad 20 procent vyprodukovaných potravin, celosvětově se vyplýtvá třetina, uvedla Tříska. Unijních 88 milionů tun potravinového odpadu ročně je v přepočtu zhruba 175 kilogramů na osobu. Vyšší je tento údaj v jihoevropských státech, kde přesahuje 200 kilogramů na osobu za rok. V ČR se uvádí kolem 56 kilogramů ročně, řekla Tříska. Připomněla brněnský projekt na měření potravinového odpadu v domácnostech, podle kterého se v domácnostech ročně vyplýtvá zhruba 37 kilogramů na osobu.

Domácnosti nejčastěji vyhazují potraviny kvůli tomu, že je nestihly spotřebovat nebo je špatně skladovaly, ukazují data ÚZEI. Nejvíc se plýtvá ovocem a zeleninou, pečivem, často se vyhazují také zbytky uvařených jídel. "Nejméně vyhazujeme alkoholické nápoje," poukázala Tříska, což je ale podle ní dáno jejich dlouhou trvanlivostí.

Česko je připravené na vykazování údajů o plýtvání potravinami, řekla Bošková. V EU by se podle schváleného plánu měl snížit objem potravinového odpadu do roku 2025 o 30 procent a do roku 2030 o polovinu. První údaje mají členské ztráty poskytnout zhruba v polovině příštího roku za rok 2020 a následně v ročních intervalech za pozdější období. Do konce roku 2023 chce Evropská komise přezkoumat a zvážit, zda jsou stanovené cíle realizovatelné.

Vykazovat údaje o potravinovém odpadu bude ministerstvo životního prostředí z podkladů od ministerstva zemědělství, doplnila Bošková. Unijní státy by měly shromažďovat čísla za prvovýrobu, zpracování a výrobu potravin, maloobchodní prodej a další způsoby distribuce potravin, za stravovací služby a domácnosti. Mohou také poskytovat údaje o nakládání s potravinovým odpadem. Čísla z potravinářských podniků a domácností se budou získávat na základě výběrových vzorků, ne plošně. Možností, jak data získat, jsou mimo jiné statistiky z výroby, dotazníky a rozhovory nebo analýza složení komunálního odpadu, případně se čísla odvodí z posledních dostupných údajů.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

6.12.2021 18:14
Jak které domácnosti !
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

6.12.2021 20:16
Nějak se mi ty čísla nezdají. Jen 5 % na obchodní sítě a 12 % ve veřejném stravování ?????? Lidé by si asi měli dávat větší pozor co mimo domov jí a hlavně co nakupují. Potom by se možná to "plýtvání" domácností výrazně snížilo.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

7.12.2021 14:35 Reaguje na Jarek Schindler
Čert ví, jestli jsou ta čísla úplně přesná, ale rámcově asi ano. Nemyslím, že by bylo z pohledu ekonomiky podniku reálné, aby dlouhodobě vyhazovali nějaké významné množství surovin, to by je asi dřive, nebo později přivedlo na buben
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

8.12.2021 07:43 Reaguje na Jakub Graňák
Supermarkety a pečivo či zelenina. Tedy potraviny s krátkou dobou životnosti. Samozřejmě flaška rumu se hned tak nezkazí.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

8.12.2021 12:15 Reaguje na Jarek Schindler
Já mluvil spíš o restauracích
Odpovědět
MM

Milan Milan

7.12.2021 08:39
My musíme být opravdu nesvéprávné ovce. A za takové hlouposti platíme mašinérii úředníků?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

7.12.2021 09:53 Reaguje na Milan Milan
Ano, lidstvo je jen velká množina nesvéprávných a hlavně sebestředných a lehkovážných ovcí... s občasnými výjimkami...
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

7.12.2021 13:32
Jestli mě paměť neklame, nesmí se zkrmovat zbytky z veřejného stravování.
Každý z vesnice si pamatuje budeš ještě jíst nebo to mám hodit praseti .... Alespoň recyklace přes slepice.
Odpovědět
MM

Miroslav Mácha

7.12.2021 13:49
Pořád nechápu, o co zeleným unijním byrokratům jde? Asi jde mít možnost každého trestat. Dle mého se jedná o týrání, protože vytvoří systém, ve kterém musíte porušit nějaké pravidlo a nebo alespoň budete mít špatný pocit z toho. Podobnou logiku používá církev.
Plastové obaly prodloužili skladovatelnost produktů, ale škodí přírodě. Vyhození potraviny, protože byla špatně skladovaná, škodí přírodě?
Asi chtějí, abychom žrali například plísně, protože tak dříve umřeme a tím méně vyprodukujeme CO2.
Odpovědět
 
reklama
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist