https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodi-budou-prodavat-drevo-z-brehu-rek-pres-aukcni-portal-statnich-lesu-cr?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodí budou prodávat dřevo z břehů řek přes aukční portál státních Lesů ČR

17.1.2023 10:14 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Podle LČR budou v aukcích na prodej především takzvané měkké dřeviny, jako je topol, vrba, olše nebo jíva, které dosud nebyly příliš dostupné.
Podle LČR budou v aukcích na prodej především takzvané měkké dřeviny, jako je topol, vrba, olše nebo jíva, které dosud nebyly příliš dostupné.
Státní podniky Povodí Labe, Vltavy, Moravy, Ohře a Odry budou dřevo vytěžené na březích řek prodávat prostřednictvím aukčního portálu státního podniku Lesy České republiky (LČR). První takový prodej se odehrál na zkoušku loni v prosinci se dřevem vytěženým na březích Labe, uvedly Lesy ČR, které spravují téměř polovinu lesů v Česku.
reklama

 

Aukční prodej přes portál LČR podporuje ministerstvo zemědělství, pod nějž státní lesy i podniky Povodí spadají. "Zajistí se tak transparentní prodej dříví místním zpracovatelům a ostatním odběratelům," uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Podle LČR budou v aukcích na prodej především takzvané měkké dřeviny, jako je topol, vrba, olše nebo jíva, které dosud nebyly příliš dostupné.

Lesy ČR také nabídly Povodí Moravy správy lesních pozemků v místech, které v budoucnu zatopí voda z chystané přehrady Vlachovice ve Zlínském kraji. Nádrž má být zdrojem povrchové vody pro zásobování regionu pitnou vodou. Stavba vodního díla by podle dřívějších předpokladů měla začít v roce 2026, dokončení je plánováno na rok 2030.

Lesníci také chtějí s vodohospodáři více spolupracovat na projektech zadržujících vodu v krajině. "Od letošního roku jsme opět (v rámci podniku) zřídili správy toků, takže mohou všichni vodohospodáři společně plánovat a navrhovat protipovodňová a retenční opatření," uvedl generální ředitel LČR Dalibor Šafařík. Součinnost vidí hlavně v majetkovém vypořádání, zřizování věcných břemen a v zadávání znaleckých posudků.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

18.1.2023 12:58
Hm, státní podniky víc za dřevo vydělají a lidi ho budou mít dražší.
Odpovědět
va

vaber

19.1.2023 09:15
na městský úřad přišla žádost o kácení stromů kolem řeky a prosvětlení,
je to v místě daleko od lidí ,
proč chtějí kácet jsem nechápal,
naštěstí úřad jim odpověděl, že káceni musí být jen nezbytně nutné a křoví u řeky zachováno,
zatím se nikdo do kácení nehrne a příroda se raduje
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.1.2023 11:09 Reaguje na vaber
Až staré spadlé stromy a ty pokácené bobry zatarasí při povodni
řeku a nebo se opřou o mosty, tak pochopíte, proč chtěli stromy a keře kácet. Tak je to prostě vždy, když lidé nechápou všechny
souvislosti a upnou se pouze na něco dílčího. V roce 1997 u nás
stál na mostě bagr, uvolňoval kmeny a když ta voda stoupla ještě
více, tak raději odjel, aby tam nespadl i s bagristou. Most to
sice přežil, ale snížili mu po povodni nosnost na 10 tun. No a
takový strom v korytě otočí proud řeky k opačnému břehu a máte
tam hned hezký meandr. Pokud tam ale stojí nějaký dům, tak tam
už nebude. Budiž v divočině to ponechejme na přírodě, ale kde
tu je prosím vás ještě dneska divočina?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

19.1.2023 12:40 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak tak. U nás zase nečistí porost vůbec. Nejméně dva roky je v korytu řeky pod mostem a nad jezem spadlý strom i s korunou o průměru kmene 15 - 20 cm a cca 50 metrů nad mostem se během loňska sklonila korunou až do vody předtím trochu nakloněná vrba, u paty taky průměr kmene tak 15 cm a s výškou kmene tak 12 metrů.
A kdoví kolik je toho podobně nakloněného nad vodou výše, kde z mostu není vidět. Co při první 50 - 100 leté vodě se uvolní od břehu a popluje po vodě dolů a bude ucpávat jezy a mosty.
Odpovědět
Hu

Hunter

19.1.2023 22:32
A jaky dřevo chtějí prodávat a za kolik? Co asi tak roste kolem vody? Koupíte si na topení vrbu nebo olši s průměrem kmenů xX nula nula nic?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.1.2023 10:55 Reaguje na Hunter
Vrbové dřevo je dobré na modelování, má příčnou pevnost skoro stejnou, jak podélnou, tj. neštípe se.
Odpovědět
Hu

Hunter

20.1.2023 13:21 Reaguje na Pavel Hanzl
No to je fakt super, takže náklady na vytezeni a dopravu na skládku se u tohoto sortimentu jistě ztratí v realizační ceně ☺.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.1.2023 18:08 Reaguje na Hunter
Kdysi se takové dřevo neplatilo a říkalo se tomu čištění lesa
samovýrobou, protože těžit to firmou a nabízet jako palivové je
zoufalost. Kamarád se jednou uhamtil na obrovský topol a ty
špalky se mu na jaře na dvoře zazelenaly novými letorosty.
Při štípání klíny zkrouceného dřeva se zahřál více, než jejich
spálením v kotli. Takové dřevo si koupí pouze zoufalci, kteří neseženou jiné a doporučuji spíše nabízet ZDARMA formou samovýroby, ale aukčně? To mi opravdu připadá jako ujeté!
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist