https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodi-labe-navysilo-kvuli-pozaru-v-ceske-svycarsku-prutok-vody-pod-strekovem?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodí Labe navýšilo kvůli požáru v České Švýcarsku průtok vody pod Střekovem

3.8.2022 00:57 | HŘENSKO (ČTK)
Foto | R.D. --Rolf-Dresden / Wikimeda Commons
Státní podnik Povodí Labe ve čtvrtek 28. července navýšil kvůli hašení v národním parku České Švýcarsko na Děčínsku průtok vody v Labi pod vodním dílem Střekov v Ústí nad Labem. Důvodem byla nízká hloubka v řece od hráze zdymadla Střekov po státní hranici, řekla mluvčí Povodí Labe Hana Bendová. Podnik má sídlo v Hradci Králové. Zvýšený odtok povodí ponechá, dokud to bude nutné.
reklama

 

Stovky hasičů od neděle 24. července likvidují požár národním parku České Švýcarsko. Minulý týden Povodí Vltavy zvýšilo odtok z nádrží Vltavské kaskády do Vltavy, tekoucí do Labe a v pondělí 1. srpna začalo vypouštět vodu z Orlické přehrady kvůli stavbě bezpečnostního přelivu na hrázi.

"Nepříznivé hydrologické podmínky způsobily, že vrtulníky s bambi vaky se u Hřenska potýkaly s nízkým vodním stavem, který jim neumožňoval bezproblémové nabírání hasicí vody z Labe," uvedla Bendová.

Povodí Labe požádal o navýšení průtoku v Labi hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO). "Navýšení průtoku bylo operativně vyřešeno vodou z jezové zdrže zdymadla Střekov. Odtok ze Střekova byl navýšen ve čtvrtek 28. července ve 22:00 o 25 metrů krychlových za sekundu, čímž došlo v pátek v časných ranních hodinách ke zvýšení hladiny v profilu Hřensko o více než 20 centimetrů," uvedla v tiskové zprávě Bendová.

Vodočet v Děčíně ukazoval ještě 28. července výšku hladiny 85 centimetrů, což už je na úrovni sucha, o dva dny později se hladina zvedla na 113 centimetrů, vyplývá z informací na webu Povodí Labe. Dnes v 8:00 ráno byla hladina Labe v Děčíně, od něhož je Hřensko vzdáleno zhruba 12 kilometrů, na úrovni 169 centimetrů, od té doby klesá. Hasiči podle mluvčího Martina Kavky komunikují s povodími a jsou připraveni je v případě potřeby požádat o pomoc. Z Labe berou vody vrtulníky a čerpá se tu voda do cisteren, které stojí poblíž ohnisek požáru.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

3.8.2022 11:06
To si někdo může myslet ale jestli to taky není tím že povodí z Orlickém přehrady potřebuje odpustit 8 m kvůli doděláni přílivu
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist