https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povoleni-k-tezbe-zelezne-rudy-vyvolalo-ve-svedsku-protesty-aktivistu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povolení k těžbě železné rudy vyvolalo ve Švédsku protesty aktivistů

23.3.2022 01:10 | STOCKHOLM (ČTK)
Kallak leží asi 40 kilometrů západně od města Jokkmokk, které se nachází těsně nad polárním kruhem a které je sídlem sámského parlamentu.
Kallak leží asi 40 kilometrů západně od města Jokkmokk, které se nachází těsně nad polárním kruhem a které je sídlem sámského parlamentu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Švédská vláda povolila těžbu v největším nevyužívaném ložisku železné rudy v zemi. Podle ekologických aktivistů tím vznikne újma životnímu prostředí i původním obyvatelům, informovala agentura AP.
reklama

 

Švédský ministr průmyslu a obchodu Karl-Petter Thorwaldsson uvedl, že společnosti Jokkmokk Iron Mines AB byla udělena koncese na těžbu rudy v lokalitě Kallak. Podle něj si vláda na firmě vymohla "dalekosáhlé a jedinečné" podmínky. Jejich součástí je mimo jiné odškodnění vesnic původního sámského obyvatelstva, které obývá arktický sever skandinávské země.

"Tím, že řekli dolu ano, říkají ne právům původních obyvatel, životnímu prostředí, klimatu a naší společné budoucnosti," uvedlo na twitteru ekologické hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), které pomohla založit švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová. Rozhodnutí přišlo "navzdory tomu, že všechny dotčené laponské vesnice jasně řekly ne", stojí dále v prohlášení.

Kallak leží asi 40 kilometrů západně od města Jokkmokk, které se nachází těsně nad polárním kruhem a které je sídlem sámského parlamentu. Původně kočovný ugrofinský národ Sámů (Laponců) dnes žije převážně moderním způsobem života, jeho příslušníci se ale nadále věnují chovu sobů a někteří stále nosí svůj tradiční pestrobarevný oděv.

Britská společnost Beowulf Mining PLC, jejíž švédská pobočka Jokkmokk Iron Mines AB licenci na těžbu získala, uvedla, že její ambicí je provozovat "co nejvíce udržitelný" důl.

Chovatelé sobů i ochránci životního prostředí se v uplynulých letech snažili plánům britské firmy na otevření dolu v blízkosti Jokkmokku zabránit, připomíná stanice SVT. Případem se zabývalo několik různých úřadů a orgánů, konečné rozhodnutí však náleželo vládě.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

23.3.2022 08:33
Bylo by dobré sem taky napsat, jak velké území Sámové obývají a kolik desetin (setin?) procenta bude ten důl zabírat.
Švédsko má snad nejkvalitnější rudu v Evropě a právě výroba železa nám může snížit závislost na dovozu.
A ti aktivisti by si měli uvědomit, že ve Švédsku vyrobená ocel má daleko nižší emise snad všeho, než ta dovezená z Číny.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.3.2022 11:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Cywe, co to s váma je? Bo dobrý!

Jinak souhlas, prostě je si potřeba uvědomit, že těžba čehokoli samozřejmě není z pohledu Brontosaura:-) žádná hitparáda, ale že se bez ní v řadě případů prostě neobejdeme. Je potřeba se s tím smířit, byť je samozřejmě nebytné vynaložit max snahu ty negativní dopady eliminovat.
Na druhou stranu, od chtít od Grety a jejích věrných aby tohle pochopili ...
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist