https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pozar-v-narodnim-parku-ceske-svycarsko-jak-pomoci-hasicum-a-obcim-a-prirode?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Požár v Národním parku České Švýcarsko: Jak pomoci hasičům a obcím a přírodě?

27.7.2022 09:58 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle dostupných informací je aktuální lesní požár svým rozsahem rekordní. A tomu odpovídá i nasazení a vyčerpání hasičů. A protože lidé začali hasičům nabízet nejrůznější pomoc, zřídil hasičský záchranný sbor speciální kontakty pro nabídku pomoci hasičům v Hřensku. Vznikly i první finanční sbírky, které mají pomoci zasaženému národnímu parku a obcím. Sto milionů má vyhrazeno i ministerstvo životního prostředí.
reklama

 

Občané, kteří volají s nabídkou pomoci se nově mohou obracet na telefonní linku 771 271 367 nebo na e-mail hrensko.pomoc@ulk.izscr.cz. Hasiči také upozorňují, že teď není vhodný okamžik na to jet se na místo podívat. A rozhodně není dobrý nápad podlehnout pokušení a pomocí dronů pořídit unikátní snímky požáru. Na místě aktuálně operuje osm hasičských helikoptér a "dopravní" situace je pro ně už tak složitá.

Na portálu Donio spustil senátor Zbyněk Linhart a Národní park České Švýcarsko finanční sbírku na pomoc obyvatelům obcí zasažených požárem v NP České Švýcarsko. Případně na pomoc samotným obcím. V okamžiku vzniku tohoto článku bylo vybráno přes 4 miliony korun.

Veřejnou sbírku na podporu přírodní obnovy rozsáhlého území Českého Švýcarska Nadace Partnerství. Vybrané finance nadace věnuje přímo správě národního parku. Budou sloužit na obnovu přírodního bohatství, hnízdišť pro ptáky nebo na znovuvybudování turistické infrastruktury, tras a značení.

Po jednání krizového štábu Ministerstva životního prostředí oznámila ministryně Anna Hubáčková, že je rezort připraven pomoci k hašení požáru vyčleněnými 10 miliony korun na pohonné hmoty pro hasební zásahy letecké pomoci české armády i ze Slovenska, Polska a Itálie.

Dále ministerstvo připravuje vyhlášení programu na opravu infrastruktury postižených obcí. Peníze bude možné použít například na obnovu vodovodů a kanalizace, silnic nebo chodníků i na stabilizaci svahových sesuvů. "Máme na to vyčleněných 100 milionů korun, pokud se v budoucnu ukáže, že by nestačily, jsme připraveni alokaci v programu navýšit," říká ministryně Anna Hubáčková.


reklama

foto - Mach Ondřej Martin
Martin Mach Ondřej
Autor je šéfredaktorem serveru Ekolist.cz

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist