https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pozar-v-np-ceske-svycarsko-se-s-vetrem-zacal-sirit-pomahaji-hasici-z-nemecka?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Požár v NP České Švýcarsko se s větrem začal šířit, vyžádal si evakuaci lidí z Pravčické brány a obce Mezná Aktualizováno

25.7.2022 18:25 | HŘENSKO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Požár v Národním parku České Švýcarsko se kvůli větru začal dnes odpoledne znovu šířit. Z Pravčické brány se muselo evakuovat 80 lidí a další desítky lidí musely opustit skautský tábor v Dolském Mlýnu. Hasiči evakuují také obyvatele z obce Mezná a osady Mezní Louka. Jde o desítky lidí, které hasiči převážejí do Krásné Lípy. Jsou tam pro ně připraveny náhradní prostory. ČTK to řekl mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. U Hřenska na Děčínsku zasahuje více než 150 hasičů. Požár se už rozšířil i na německou stranu. Na místo přijela odpoledne ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL), situaci kolem požáru obecně označila za kritickou.
reklama

 

Hejtman kraje Jan Schiller (ANO) po jednání krizového štábu řekl, že plameny jsou nedaleko obytných domů. Otázkou podle něj je, co se stane v noci, kdy hasiči nemohou v zásahu naplno pokračovat. Podle ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL) je situace mimořádná.

"Situace je hodně komplikovaná, protože terén je málo přístupný, horko, vítr do toho, sucho, pozůstatky kůrovcové kalamity, je to skutečně mimořádné," řekla dnes novinářům Hubáčková, která na místo dorazila. Podle ní nyní ministerstvo pomoci nemůže, hasiči podle ní zásah zvládají jak technicky, tak personálně. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na twitteru po 18:00 uvedl, že požár dál zhoršuje vítr. Na zásah podle něj jede osobně dohlédnout generální ředitel hasičů Vladimír Vlček.

O evakuaci Hřenska zatím krizový štáb nepřemýšlí. Kouř už je však cítit i v obci, hoří porosty na skalách, které se tyčí nad vesnicí, zjistila na místě ČTK.

Odpoledne se evakuovali i někteří hasiči, začaly totiž hořet koruny stromů. "V současnosti je kladen důraz na dopravu vody, která je dopravována kyvadlově. Kvůli tomu byly povolány také německé jednotky," řekl ČTK zhruba v 15:30 mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Jednotky se však vrátily zpět kvůli rozšíření požáru na německé straně. Z Libereckého a Středočeského kraje hasiči stahují cisterny, dodal mluvčí.

"Chtěl bych požádat hlavně turisty, aby přehodnotili své plány, aby sem nejezdili," řekl hejtman. Podle něj byl už dopoledne vydán zákaz o vstupu do lesů. Kromě Krásné Lípy nabídl součinnost také Děčín. Někteří turisté ubytovaní v Mezné či v Mezní Louce vyrazili na výlet a nemají své věci. Podle hejtmana je k ubytovacím zařízením dovezou hasiči. Turista z Německa dnes ČTK řekl, že jel na výlet a při cestě zpátky se dozvěděl o evakuaci jeho hotelu. "Jel jsem na kole kolem zastávky a brečela tam paní s dítětem. Řekly mi, že mají ve stejném hotelu jako já všechny věci a nemají se pro ně jak dostat," řekl dnes turista ČTK. Podle jeho slov ženu i s dítětem nakonec někdo k ubytování dovezl, on čeká na odvoz u zbrojnice ve Hřensku.

Mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan uvedl, že se šíří původní ohnisko. Druhé ohnisko, kvůli kterému v neděli hasiči uzavřeli Edmundovu soutěsku, by mělo být pod kontrolou.

Kolem 16:20 hasiči na twitteru oznámili, že z Pravčické brány muselo být evakuováno 80 lidí a dalších 60 lidí evakuovali z tábora v Dolském Mlýnu. "Požár se rozšířil i na německou stranu," dodali hasiči. Podle Rudolfa nešlo o záchranu, vše se stihlo včas. Skauti z tábora byli podle něj převezeni na bezpečné místo a jsou se svými vedoucími.

Na místo přijela ministryně Hubáčková. "Do Hřenska jsem přijela bezodkladně. Právě se ve zdejší hasičské zbrojnici účastním jednání krizového štábu. Situace kolem požáru v Národním parku České Švýcarsko je kritická," uvedla na twitteru.

Les začal hořet v neděli ráno. Hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň požárního poplachu. S hasebními pracemi pomáhá policejní i armádní vrtulník a také letadlo. Pro veřejnost je uzavřená také Mlýnská cesta z Mezné a silnice z Hřenska do Mezné. Událost se obešla bez zranění.

Vývoj se zvrátil odpoledne. "Ohnisko, které bylo již v podstatě pod kontrolou, se začalo šířit. Hoří také na začátku soutěsky Kamenice," řekl ČTK mluvčí správy parku Tomáš Salov.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (66)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

25.7.2022 19:09
Ponechání kůrovcových souší při hře na bezzásahové hospodaření v NP si
vybírá svou daň. Nehoří pouze hrabanka a klestí, ale díky větru už oheň přeskakuje i ze soušky na soušku. Když už jsme u bezzásahu v NP, tak má
se vůbec hasit a nebo nechat shořet? Pokusy se stojícími soušemi jsou
krmením případného ohně daleko výhřevnějším palivem než hrabanka a klestí
a tudíž je tu daleko větší spotřeba vody k hašení. To neuhasí ani déšť,
ale pouze celodenní průtrž mračen.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.7.2022 08:56 Reaguje na Břetislav Machaček
Budou i tady aplikovat "emerické" podmínky na Česko. Když mohou v USA požáry pomáhat při reprodukci sekvojovců obrovských, proč by to nepomohlo tady? To, že se jedná o plochu zplundrovanou kůrovcem, je zanedbatelný detail.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

25.7.2022 20:28
Bylo jenom otázka času, kdy k tomu požáru dojde, snad to nebude jenom začátek. Je to díky neschopnému hospodaření vedení NP, kterému by jsem to nechal uhradit. Na druhou stranu stát alespoń ušetří. Může propustit zaměstnance NP včetně neschopného vedení, proč by měl zaměstnávat hlídače spáleniště. Petrův Zdar
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.7.2022 08:46 Reaguje na Jan Knap
Pane Knape, Vy už jste zažil, že by nějaký státní zaměstnanec zaplatil škodu, kterou způsobil? Každoročně NKÚ vyhlašuje řadu případů nehospodárného použití svěřených prostředků a tím to zhasne. Nikdy se nedočtete, že by někdo byl kvůli tomu vyhozen, natož aby tu škodu zaplatil.
Odpovědět
ji

25.7.2022 23:24
Marně hledám poťapané ekologisty přivazující se k hořícím stromům. Jak to že už nebojují proti zásahu v Národním parku. Sežrání lesa kůrovcem je podle nich přirozený (lesotvorný) proces a lesní požár snad ne? A hasiči tomu brání. Ať je neprodleně vyženou jako vyháněly dřevorubce.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.7.2022 08:48 Reaguje na
Nemají čas. Vymýšlejí strategii, jak obhájit ten nesmyslný počet ovcí zabitých vlky na Jablunkovsku. 60 mrtvých zvířat za měsíc je skutečně nářez, ale jak se nechal slyšet jedn vypatlanec z hnutí Duha, je to přehnaná hysterie.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.7.2022 09:06 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Taky si všímáte, jak se jim jejich pitomosti vracejí jako bumerang? Kormoráni už jsou pohromou, vydry vyrabovaly horské potoky, bobři narušují hráze a kácejí cenné stromy, vlci místo zvěře loví pouze ovce a kůrovcové soušky místo tlení živí požáry extrémně výhřevným palivem narušujícím
nejenom skály, ale z jílu vytvoří něco jako pálená cihla.
Půda na požářišti bude prosta humusu pouze s kamením a s
tou půdou spečenou jako antuka. Zbabrali co se dalo
a momentálně zalezli, až opadnou emoce po této katastrofě v NP České Švýcarsko. Budiž to alespoň poučením, jaké už měli
naši předci odstraňující klestí a soušky z lesů a nebo je alespoň shromažďovali do hromad, kde lépe tlelo a když by
zahořelo, tak to nebyl oheň na celé ploše. Doufám, že je
konečně už někdo obžaluje a soud potrestá !
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.7.2022 09:19 Reaguje na Břetislav Machaček
Ta jejich idelogie je hodně podobná náboženství. Je založena na dogmatech a o těch se nediskutuje. A pokud o nich diskutovat chcete, budete osočen, že akorát vyvoláváte zbytečnou hysterii. A to máte ještě štěstí, že nežijeme ve středověku. Tam by Vás, Pane Macháčku, upálili jako kacíře.
Odpovědět
Pe

Pepa

26.7.2022 12:02 Reaguje na Břetislav Machaček
Břéťo, tož podej trestní oznámení a pak už si jen budeš libovat v tom jak se u soudu peče..
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

26.7.2022 08:54
Ubohé komentáře místních ,,myslitelé,,. Kdybyste si raději vy moulové něco přečetli:

https://sever.rozhlas.cz/ceskemu-svycarsku-se-podarilo-odstranit-kalamitni-drevo-pred-rojenim-kurovce-7205725
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

26.7.2022 08:54 Reaguje na Petr Eliáš
Oprava: ,,myslitelů,,
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.7.2022 09:22 Reaguje na Petr Eliáš
Vy jste neslyšel vrchního velitele hasičů generála Vlčka, co tam
hoří? Hoří tam ponechané stojící a padlé kůrovcové souše a vy je
nevidíte ani na záběrech z kamer z požářiště? Vy nevíte, že to
ponechání souší je záměrné a je kopírování Šumavy? To samé čeká
každý les plný stojících souší, kde už nehoří pouze hrabanka,
ale oheň se už šíří i korunami stromů i na zdravé stromy? Je vidět, že vám stačí Gůglit a nedomyslet, že pár kubíků vytěženého dřeva
kolem cest je kapka v moři těch souší na zbytku NP, které jsou
nyní výdatným krmivem tohoto požáru! Měly být vytěženy taky a
požár by měl minimum potravy pro své plameny.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

26.7.2022 09:32 Reaguje na Břetislav Machaček
Kdybyste nevysazoval smrky tam, kam nepatří, tak by vůbec nemuselo hoře. ;) A hlavně, vy jste věděl, že tam jsou suché stromy? Proč jste je nepokácel??? Je to vaše vina, vy jeden lajdáku. ;)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.7.2022 09:38 Reaguje na Petr Eliáš
Pane Eliáši. To měl pan Macháček jít těžit dřevo na cizí pozemky? Neříká se tomu krádež? Takže Vy navádíte pana Macháčka ke krádeži. A je Vám jasné, že pokud by jej chytili a byl by odsouzen, šel byste do basy s ním?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

26.7.2022 09:43 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Cožpak někde píšu aby to šel udělat? :) Nemusel by je krást, stačilo by, aby dřevo třeba odnosil na hromadu k cestě. Jistě by se o hromadu někdo postaral. Takto kvůli jeho lajdáctví hoří NP. :(
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.7.2022 09:47 Reaguje na Petr Eliáš
Už to, že navádíte ke kácení, je nezákonné. A odnos k cestě by nic nevyřešil. Akorát by to dřevo shořelo někde jinde.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.7.2022 09:53 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Níže jsem to tomu "mysliteli" vysvětlil,
ale je to marné, marné, marné, když byl
někdo při rozdávání rozumu nepřítomen!
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

26.7.2022 09:56 Reaguje na Břetislav Machaček
To že je požár NP čistě vaše vina je neoddiskutovatelné! :-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.7.2022 09:49 Reaguje na Petr Eliáš
Vy si myslíte, že někdo lozil po skalách a sázel
do puklin smrky? Vy si myslíte, že na Šumavě po
kůrovci někdo zase sází smrky? To jsou vše nálety
a pouze na dostupných místech to sázeli ještě
Sudeťáci a nikoliv já ze Severní Moravy. Kácet je
zakázala správa NP na popud EKOmyslitelů po vzoru
Šumavy, kterou to možná potká taky. Toto nelze
obhájit a vaše snaha je marná, protože konečně
asi dojde na praktiky předků s úklidem lesa od
souší a klestí včetně spásání trávy, jak bývalo
praxí u lesní pastvy, aby bylo v lese co nejméně
"potravy" pro oheň. Kraviny nedouků přinášejí
své plody a je poznat, kam koho zařadit, když to
ani nyní nechápe!
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

26.7.2022 09:55 Reaguje na Břetislav Machaček
Kdybyste nevysadil smrk tam, kam nepatří, tak by vůbec nemuselo hoře. Je to vaše vina. ;)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.7.2022 10:13 Reaguje na Břetislav Machaček
Jak to sleduji, tak Eliáš je další ekoterorista. Můžete mu desetkrát vykládat, že jste nikam smrky nesázel, on si mele přád svou, že za to můžete Vy. Ale umlčovat ho nemá cenu. Aspoň všichni vědí, co je zač.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

26.7.2022 10:18 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Stejně jako x lidí na Ekolistu, kteří zde neustále opakují blbosti, tak i já využívám svého práva jednou psát blbosti a potrollit Macháčka. :-)

Zvláštní, že tohle nepíšete i Macháčkovi, když tu neustále opakuje bludy. :-)

Btw. ale něco pravdy na tom bude. Kdyby Macháček a jeho generace nevysazoval v takové rozloze nepůvodní smrk (i v tom Českém Švýcarsku je hodně nepůvodního smrku), tak by v lesích nebylo tolik suchého dřeva. ;)
Odpovědět
Hu

Hunter

26.7.2022 10:20 Reaguje na Petr Eliáš
Eliáši, ty jsi neskutečný blb.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

26.7.2022 10:23 Reaguje na Hunter
To je tvůj otec. :)
Odpovědět
Hu

Hunter

26.7.2022 10:36 Reaguje na Petr Eliáš

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
PE

Petr Eliáš

26.7.2022 10:45 Reaguje na Hunter
Tak samozřejmě. Když to tvrdí obecní prosťáček, tak to jistě bude pravda. :-)
Odpovědět
Hu

Hunter

26.7.2022 11:46 Reaguje na Hunter
Jak jinak. Na ekotrotly se přece nešahá :-):-).
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.7.2022 10:39 Reaguje na Hunter
Podle Eliáše pan Macháček, který bydlí na Ostravsku, jezdil se svými vrstevníky do Českého Švýcarska, což je Ústecký kraj, aby tam vysazoval smrky. Když už je chtěl vysazovat, proč si nezvolil mnohem bližší Beskydy nebo Jeseníky? Máte úplnou pravdu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.7.2022 13:29 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Podle Eliáše je kritika ekologistů nežádoucí, neboť se
přece nekritizuje hlasatele
byť chybné víry a zareagoval přesně jako věřící-nedouk
kopáním do osoby kritika.
Tím pouze ukázal výši svoji inteligence a charakter.
Pan Hunter se vyjádřil zcela
výstižně.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

26.7.2022 21:03 Reaguje na Břetislav Machaček
Prý kritika. :D Nejste žádný kritik, ale bláznivý nedouk věřící vlastním blbostem. :D


A vzpomeňte si na to o inteligenci a charakteru až tu zase budete nadávat lidem do ekologistů, nedouků a bůhví čeho ještě, jen proto že nesdílí vaše pošahané názory. :D
Odpovědět
Hu

Hunter

26.7.2022 10:38 Reaguje na Břetislav Machaček
Zatím jediná pozitivní zpráva je, že se to dosud obešlo bez obětí na lidských životech.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.7.2022 10:41 Reaguje na Hunter
Snad to tak i zůstane. Ty naše požáry jsou jenom krcálek proti těm, které bývají v Austrálii. Na tak velkých plochách může být problém s varováním všech lidí.
Odpovědět
Hu

Hunter

26.7.2022 10:56 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To je pravda, nicméně i v našich podmínkách je současná situace dostatečně vážná na to, aby si veřejnost uvědomila, kam vedou ty ekologistické nesmysly.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.7.2022 11:38 Reaguje na Hunter
Já se obávám, že se to na něco svede a ekoteroristická dogmata zůstanou.
Odpovědět
Pe

Pepa

26.7.2022 12:21 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zbyňku, jaké ekoteroristické nesmysly dělají v Austrálii když tam mají daleko větší požáry?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.7.2022 12:38 Reaguje na Pepa
Zkuste si ještě jednou přečíst ten můj příspěvek. Píšu tam něco o ekoterorismu? Psal jsem tam, že na tak velkých plochách v Austrálii, kde ty požáry bývají, může být problém s informováním lidí a může tam docházet i ke ztrátám na životech. Nic jiného tam není a tak to tam nehledejte.
Odpovědět
Pe

Pepa

26.7.2022 14:08 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
píšete "...ekoteroristická dogmata zůstanou." jaká jste měl tedy na mysli? Počítám, že to má souvislost s požáry, je jedno jestli u nás nebo jinde.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.7.2022 15:09 Reaguje na Pepa
Děláte v tom guláš. Otevřel jste si ikonku "Odpovědět" u jednoho příspěvku a reagoval jste na jiný příspěvek. Reagoval jste na příspěvek:
..."Snad to tak i zůstane. Ty naše požáry jsou jenom krcálek proti těm, které bývají v Austrálii. Na tak velkých plochách může být problém s varováním všech lidí."...,
ale tam nic o ekoterorismu není.
Odpovědět
Pe

Pepa

26.7.2022 11:58 Reaguje na Břetislav Machaček
Macháčku, smrk rozhodně není původní dřevinou v českém švýcarsku, to bys mohl vědět když se k tomu vyjadřuješ, no a dokážeš si představit jak by probíhal požár kdyby tam byl smíšený les? Jinak kdo to je ekomyslitel a jak se ti líbí tento ekolist?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.7.2022 13:47 Reaguje na Pepa
Prosím o seznam nehořlavých druhů dřevin
v chudé písčité půdě mezi skalami. Dejme tomu,
že bylo chybou sázet v dostupných lokalitách cíleně smrky, ale do skal je nikdo cíleně
nesadil. Tam prostě naletěly stejně jako jiné
dřeviny. Dobře hoří borovice, bříza a co
jiného asi tak přežije v písčitých půdách?
Ekolist hodnotím jako diskusní fórum, kde
schází skuteční odborníci a praktici na
straně ekologů a pokud jste vy, Slovan,
Eliáš,Kletečková, Hanzl atd. ti odborníci,
tak bože chraň přírodu před takovými
EKOmysliteli.
Odpovědět
Pe

Pepa

26.7.2022 14:21 Reaguje na Břetislav Machaček
původní les by nesechnul, takže i kdyby vzplál tak by neshořel do takové míry jako dnes..
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.7.2022 14:49 Reaguje na Pepa
Neuhýbejte a popište mi druhovou skladbu původního lesa! Kůra hoří
i na živé bříze a suché listí není
hořlavé? Ale no tak! Borovice je tam původní a její suché jehličí a smůla v kůře je nehořlavá? A co jiného tam
má růst ještě?
Odpovědět
Sl

Slovan

26.7.2022 12:24
Bydlím kousek (12km) od východní hranice parku, celé okolí je od kouře. Větrat se skoro nedá, ale naštěstí se neopakuje situace ze včerejška a moc nefouká, takže to doufejme hasiči dostanou pod kontrolu ještě dnes. Nebýt silného větru, hasiči by to dnes dohašovali.

Kdo v té oblasti požáru někdy byl, tak ví, že ty svahy jsou skutečně velice prudké, což samo o sobě hasičům komplikuje hašení. Bezzásahovost ale není příčinou jak se opět někteří snaží namluvit (jak jinak) - příčinou je opět lidská debilita, která se spojila se silným větrem a suchem. Lesy jsou zde vysušené a podobně by to mohlo dopadnout kdekoli v okolních hospodářských lesích v i vně CHKO. I v nich jsou mimochodem suché stojící souše, není to jen v NP.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.7.2022 12:41 Reaguje na Slovan
Viděl jsem důsledky takového požáru na lokalitě v Jesenících. I když to bylo staré asi dva roky, pohled to byl hrozný. A s ohledem na to, že v těch Čechách je těch ohnisek více, předpokládám že se jedná o cílený akt nějakého magora, nebo více magorů.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.7.2022 13:17 Reaguje na Slovan
Dodnes platí zákon císařovny Marie Terezie povolující sběr klestí
ve všech lesích. Dnes ale máme mudrlanty, kteří tam rovnou zakazují
těžbu souší, aby nakrmili oheň něčím vydatnějším, než pouze klestí.
Když už přeskakuje oheň ze stromu na strom korunami suchých stromů,
tak nezbývá i hasičům, než utéci. Hořící souše samovolně padají a
hořící dřevo praská tak, že vystřeluje hořící kusy dřeva do okolí.
Neřeším jak oheň vznikl, protože to nevím, ale i kdyby vznikl bez
přispění člověka, tak by to hořelo úplně stejně. Základem je to
množství a kvalita hořlavého materiálu na daném území. Je to stejné
jako řešit požár domu a nebrat na zřetel jeho hořlavost a to, že
majitel měl ještě sud benzínu v garáži. Každý les je hořlavý, ale ten plný stoletých souší pak zvláště. Takovou kravinu udělá pouze
někdo, kdo přírodním dějům nerozumí a popírá zkušenosti předků.
Nyní budou spokojení, až budou čekat, co tam naletí a vyroste.
Co když to budou zase hořlavé borovice, břízy a možná i ty smrky?
Co jiného by taky rostlo v chudé a suché písčité půdě mezi skalami.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.7.2022 13:48 Reaguje na Břetislav Machaček
Rozšíří se tam to, co má létavá semena a co bude vegetovat na té chudé půdě. Takže to budou s největší pravděpodobností ty druhy, které jste vyjmenoval.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.7.2022 14:04 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vy to víte, vím to já, ale ví to i ti hlasatelé
samoobnovy lesa? Koukněte na Šumavu, kde smrky
nahradil náletem stejnověký smrkový les.
Odpovědět
Sl

Slovan

26.7.2022 18:51 Reaguje na Břetislav Machaček
Zkuste prosím zapálit nějaký pro vás ideální hospodářských les v době největšího sucha, při silném větru a hasiče nevolejte hned, ale nechte to trošku rozhořet. Zároveň v podobně nepřístupných svazích, které v Českém Švýcarsku jsou. Vsadil bych se, že by to dopadlo úplně stejně jako nyní v NP. Bezzásahovost nebezzásahovost, když je les vyschlý, nějaký debil ho zapálí a začne k tomu fučet, zastavuje se to velice těžko.
Ostatně, kdyby nepomohl déšť na Libavé, tak kdo ví, jak by to dopadlo tam. Mělo to tam náběh úplně stejný. Déšť to "vyřešil" i jinde po republice, jen u nás bohužel nepršelo, ale bylo naopak "krásných" 30 ve stínu a větrno.

A co když tam narostou borovice, břízy apod.? No tak narostou. Když to pak nějaký idiot znovu zapálí při stejných podmínkách, dopadne to stejně jako nyní.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.7.2022 19:56 Reaguje na Slovan
V "uklizeném" lese shoří pouze hrabanka a plamen
se živých kmenů často ani nedotkne. Proto taky
naši předci souše a klestí odstraňovali a hašení
hrabanky dělali světe div se i bez vody pomocí
tlumnic a nebo improvizovali a hasili i větvemi.
Oni ale požáru předcházeli tím, že mu vzali potravu na vlastní otop a suchou trávou stlali dobytku,
nebo ji spásali formou lesní pastvy. Podrost taky
nebyl jako "krmivo" ohni žádoucí a byl spásán,
nebo vyklučen. Dnes se všichni vidí v divočině
a pralese, ale vytvořeném z hospodářského lesa
jakýmkoliv způsobem i s pomocí kůrovce a ohně.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

26.7.2022 20:27 Reaguje na Břetislav Machaček
Jo, to jsme viděli v krásně ,,uklizené,, bzenecké doubravě, jak se oheň nedotkne živých kmenů. :D
Odpovědět
Sl

Slovan

26.7.2022 21:26 Reaguje na Břetislav Machaček
Příroda je jako taková na oheň dokonale připravena a leckde ho ke správnému fungování i vyžaduje. I u nás by jí kontrolované vypalování pomohlo. Znovu podotýkám - KONTROLOVANÉ! To, co se děje teď v NP je samozřejmě něco s čím se musí bojovat, protože to ohrožuje lidské životy i majetek.
Vy však vidíte jen minulost, považujete ji za něco bezchybného a nové vědecké poznatky považujete vlastně za lži. Nejenom u tohoto tématu, všude a vždy. Je "krásné", že lidé vybrali dříve lesy "do posledního klacíku". To ale byl jen důsledek toho, že jim téměř ani nic jiného nezbývalo - nikoli, že by to naše předchozí generace mysleli jako protipožární opatření.
Pro les a přírodu ten oheň problém jednoduše není, problém je, že tento konkrétní požár ohrožuje lidi, jejich majetek a že se jedná o požár nekontrolovaný.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

26.7.2022 13:44 Reaguje na Slovan
Ono to nebude tak strašné, jak tu různí nedouci typu Macháček křičí.

Les se obnoví, stejně jako v minulosti. O to strach nemám. (1) A pokud to půjde a v NP se rozšíří původní lesy, tak to bude pro NP jedině dobře. (2)

1) https://www.idnes.cz/usti/zpravy/v-ceskem-svycarku-se-obnovil-les.A160923_151652_usti-zpravy_hrk

2) https://www.npcs.cz/lesy
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.7.2022 13:57 Reaguje na Petr Eliáš
Takže tam roste opět silně hořlavá borovice, extrémně hořlavá bříza a chudák jeřáb, který shoří s nimi taky. Co požár, tak úbytek humusu v půdě a méně a méně stromů a rostlin. Cílený stav budou holé skály se suchomilnými travinami jako ve Středomoří s opakovanými požáry zbytků
stromů a suchých travin. Paráda, ještě že jsem zažil
NP v době, kdy vládl zdravý selský rozum.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

26.7.2022 14:20 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak to se docela divím, proč tam nejsou jen suchomilné traviny už teď, když tam ještě před příchodem člověka jistě proběhlo xxx požárů. :D

Vaše strašení kulhá za realitou na obě nohy. :D
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.7.2022 15:01 Reaguje na Petr Eliáš
Víte proč? Protože se o tu krajinu člověk staral
stovky let, používal souše k otopu a nemělo tam
co shořet. Před příchodem člověka tam mohlo být
těch xxx požárů a k zalesnění došlo jeho péčí
a prevencí požárů. Nyní si hraje vedení NP na
pána boha a asi mají cíl navrátit NP k bezlesí.
Ne nadarmo vrchnost nezakazovalo těžbu souší
a klestí, aby předcházela ničivým požárům lesů.
To není strašení, ale logický vývoj požářiště
v těch podmínkách skal a chudé písčité půdy.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

26.7.2022 20:12 Reaguje na Břetislav Machaček
Jen jedna drobnost. Les tam byl dlouho před člověkem. :D
Odpovědět
JO

Jarka O.

26.7.2022 16:24 Reaguje na Břetislav Machaček
To s humusem se p. Macháčku nedá úplně tak říct, přece jen popel půdě dodá NPK a umožní obnovu. Na svazích trochu, pod nimi o to víc. Vliv klestí a sousí je jasný a i nejen z jehličnanů padají uschlé hořlavé větve. Když je vyschlo, hoří i prales, ani vlhčí mikroklima les nezachrání.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.7.2022 18:31 Reaguje na Jarka O.
S každým požárem odchází s kouřem část popela, část
splaví jako lehký materiál voda do údolí a těch
živin ve svazích moc nezůstane. Něco jiného je
popel v rovině následně zapravený do půdy a ještě
lépe dřevouhel, když se nenechá dřevo zcela dohořet na šedobílý prach. Opět uvedu příklad spálením
dříví v klasickém krbu a ve formě pelet v kotli s dmýchadlem pro dokonalé hoření. Z krbu nějaký ten popel včetně dřevouhlu bývá, ale z turbokotle je
ho za celý den maximálně do kelímku od jogurtu. Zbytek odletí komínem ve formě mikroprachu. Takže
při tak mohutném požáru živeného větrem je množství
popela na požářišti neúměrné vůči mase spáleného
dříví. Jinak klestí a hrabanku beru jako zcela
normální věc, ale ponechat tam kulatinu nastojato
je přímo požární zločin a ohrožení životů lidí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.7.2022 18:51 Reaguje na Břetislav Machaček
Ještě jedna "drobnost" k tomu požáru - vliv na bylinné patro. Některé druhy jsou proti požáru odolnější než jiné. Obecně platí, že čím vzácnější druh, tím hůře přehřátí snáší. Takže požár spíše pomůže tě nežádoucím invazivním druhům, zatímco ty vzácné vymizí.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.7.2022 19:45 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Přesně tak, naroste tam to nejodolnější
a nikoliv nejvzácnější a původní. Vím jak vypadaly vypálené bezlesé plochy kdysi v mém okolí . Zbyly na nich pouze
hluboko kořenící traviny a jednoleté
náletové plevely. Pak se vypalování
zakázalo a bez další údržby je z toho
náletový les. Vyrostlo to, co naletělo
z okolí. Jinak ohněm rozpálený kámen
a prudce zchlazený popraská a o to
rychleji eroduje. Takže potlesk je
pouhou křečí ochranářů, kteří si nyní
uvědomují, že požár důkladně nakrmili
stojícími a padlými soušemi, Ty tam
nebýt, tak shořelo na zemi klestí a
hrabanka bez přeskoku ohně do korun
zdravých stromů, které šlo jednodušeji
i hasit. Tak stála před hasiči vysoká
žhavá stěna hořících souší o průměru
i více než 50 cm. Ty budou doutnat
týdny a sebemenší vítr je může znovu
rozdmýchat na plamen.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

26.7.2022 20:50 Reaguje na Břetislav Machaček
Nerad vám to kazím, nechci abyste byl v křeči, ale požár se může šířit i mezi korunami zdravých stromů. A požár se šíří i pod povrchem. ;)
Odpovědět
JO

Jarka O.

26.7.2022 21:36 Reaguje na Petr Eliáš
Vznikne tam uhelná sloj?
Odpovědět
Hu

Hunter

26.7.2022 20:20 Reaguje na Jarka O.
Popel a draslo je v lese bezva. Když spálíte hromadu klestí. Ale ne, když spálíte tisíc ha lesa.
Odpovědět
JO

Jarka O.

26.7.2022 21:39 Reaguje na Hunter
No... co je moc to je moc:-). Jsem zvědavá, jaká opatření Správa NP potom vymyslí.
Odpovědět
Hu

Hunter

26.7.2022 22:12 Reaguje na Jarka O.
Žádná. Ale výmluv bude spoustu.
Odpovědět
JO

Jarka O.

27.7.2022 07:13 Reaguje na Hunter
Že by příčinou byl bezzásahový způsob hospodaření? Né, ticho!;) Však jste si tu zažil reakci ekologisty. Místní a lesníci říkají, že suchá biomasa vliv na šíření ohně má, ministryně, že ne tak moc. Že prý na to má vliv pryskyřice (ta určitě také). Takže je zodpovědnost už jasná - smrk, komanči a klima změna, co jiného?
Bude celkem zajimavé, jak dopadnou jednání o Křivoklátsku ve světle toho požáru.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist