Jan Urban "> Pozvánka na výstavu po sto letech - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pozvanka-na-vystavu-po-sto-letech?all_ids=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Český svaz ochránců přírody Vlašim: Pozvánka na výstavu po sto letech

Podblanické ekocentrum ČSOP a Galerie KODL Praha si Vás dovolují pozvat na výstavu děl Augustina Satry (1877 – 1909), studenta Akademie výtvarných umění v Praze, žáka profesora Julia Mařáka a rytíře Rudolfa Ottenfelda. Kromě Čech A. Satra tvořil v Dalmácii, Hercegovině, Německu (Mnichov, Brémy, Warnemünde a Hamburg). Navštívil Paříž, Bosnu, Černou Horu a Itálii (Benátky a Terst). V roce 1906 se odstěhoval natrvalo do amerického Clevelandu v naději, že tu najde lepší obživu. Tam však nečekaně raněn mrtvicí zemřel. Satrovo malířské dílo čítá kolem 3000 obrazů. Naposledy své obrazy vystavil roku 1908 v Clevelandu.

JUDr. Michal Navrátil v publikaci „Dějiny Kondrace pod Blaníkem“ uvádí: „R. 1902 uspořádal ve škole kondracké akademický malíř Augustin Satra výstavku obrazů Kondrace, Dubu, Hradiště, Krasovic, Vracovic, Ostrova, Blaníka, Korfeštů, N. Mlýnů, Vítova mlýna, Lorety a Skalkova. R. 1903 týž vynikající umělec před odjezdem svým do Mnichova podruhé vystavoval v sále hostince u nádraží a to obrazy Vlašimi, Domašína, Rimovic, Zdislavic, Šebíře, Louňovic, Zvěstova, Ml. Vožice, Načeradce, Pravonína, Chmelné, Hrádku a Střížkova. Obě výstavky těšily se četné návštěvě hostí, zvláště studujících a učitelstva. Že obrazy Satrovy měly cenu, svědčí ta okolnost, že obdržela za ně půl páta tisíce korun.“

Od smrti tohoto talentovaného malíře uplynulo loni sto let. Je znám především jako Mařákův žák, ale jeho osobnímu dílu se nedostalo přílišné pozornosti. Zastoupen byl na několika souborných výstavách malířství 19. století. Velkou sbírku vlastní Galerie KODL, Satrovo dílo je zastoupeno např. v Národní galerii v Praze či v galerii v Liberci. Muzeum umění v Clevelandu (USA) vlastní obraz Niagarské vodopády, které získalo darem od Satrovy manželky. S obrazy se setkáváme příležitostně na aukcích výtvarného umění, stejně jako s dalšími díly Mařákovy školy, která jsou dodnes vyhledávána znalci krajinomalby.

Vernisáž výstavy, která potrvá až do konce ledna příštího roku, se uskuteční v pondělí 13. prosince 2010 v přednáškovém sále Podblanického ekocentra ČSOP Vlašim od 16.30 h. Více o životě a díle Augustina Satry se dočtete v časopise Pod Blaníkem (čísla 3 a 4 z roku 2010), u příležitosti této výstavy také vydaly Český svaz ochránců přírody Vlašim a Muzeum Podblanicka publikaci „Augustin Satra (1877 – 1909). Malíř a krajinář inspirován Podblanickem“, která shrnuje život a dílo toho opomenutého autora (obálka knihy je v druhé příloze).

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist