https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-dokoncila-jezirko-na-letne-je-v-nem-voda-z-vltavy?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha dokončila jezírko na Letné, je v něm voda z Vltavy

7.1.2023 01:02 | PRAHA (ČTK)
Vodní nádrž v Letenských sadech částečně napuštěná.
Vodní nádrž v Letenských sadech částečně napuštěná.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pražský magistrát dokončil jezírko na Letné, které ve druhé polovině loňského roku napustil vodou z Vltavy. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí města Vít Hofman. Jezírko je umístěno v prostoru severně od Hanavského pavilonu směrem k pískové ploše a napájeno je pomocí čerpadla vodou z Vltavy. Jeho hlavní účel je zavlažování a sloužit má rovněž k rekreaci, i když koupání v něm bude jen na vlastní nebezpečí.
reklama

 

"Režim zde bude obdobný jako například na rybnících ve Stromovce. Koupání lidí je zde na vlastní nebezpečí, platí zde zákaz koupání psů a nebudeme povolovat lodičky – na to je ta plocha přece jen příliš malá a mohlo by docházet ke konfliktům. Vodní plocha je 6500 metrů čtverečních, maximální hloubka asi dva metry," uvedl Hofman. Náklady na vybudování plochy byly 15,6 milionu korun bez DPH.

Vodu do jezírka město načerpalo přes jednu ze tří pracovních šachet Rudolfovy štoly z 16. století. Napouštění bylo dokončeno před Vánoci, dodal Hofman. Jedním z důvodů vybudování nové plochy je i boj proti suchu - město za tímto účelem postupně opravuje a vylepšuje rybníky a vodní toky a buduje nádrže na zadržení vody. Součástí nového rybníka je ostrov, na který je možné dojít po dřevěném molu.

Praha podle dřívějších informací magistrátu vlastní 85 rybníků o rozloze 120 hektarů. Dalších 20 rybníků o 30 hektarech vlastní soukromníci. Město má dále v majetku 32 retenčních nádrží, sedm suchých poldrů, 28 dešťových nádrží a čtyři velká vodní díla, jako je Hostivařská přehrada nebo Džbán.

Radní Prahy koncem předminulého roku schválili soubor pravidel, který má pomoci v boji proti suchu. Město má podporovat budování vodních ploch a prvků a minimalizovat vybetonované plochy, místo nichž mají vznikat prostranství s propustnými povrchy. Na střechách budov se má vysazovat zeleň, která vodu využije, zároveň zlepšuje životní prostředí a město ochlazuje. Dokument vychází z předloni schválené klimatické strategie.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (23)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

7.1.2023 07:53
Necháme se překvapit, co z toho bude za rok.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

8.1.2023 12:59 Reaguje na smějící se bestie
co by bylo...lidi tam nanosí obsah svých akvárií a terárií, amatérští ochránci zase vánoční kapry a ryby nalovené jinde...různé ozdobné rákosí tam asi taky někdo u břehu vysadí. a nutrie s kachnami aj. to se tam nastěhuje samo.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

7.1.2023 08:30
Měl by být rozumný plán péče: jako například občas letnění, květnaté trávníky, občasná a mozaiková seč okolí atd.
Odpovědět
LB

Lukas B.

7.1.2023 10:37
historicky byly podobné rybníčky napájeny pomocí trkačů na jezech (typicky v zámeckých parcích na prosluněných náhorních planinách pár desítek metrů nad studeným údolím řeky). honit tam vodu elektrickým čerpadlem mi přijde pocitově jaksi divné.
Odpovědět
ig

7.1.2023 13:20 Reaguje na Lukas B.
Na druhou stranu zrovna tohle je priklad toho kde se da pouzit solarni energie. Nenacerpam dnes, nacerpam za tyden :-)
Odpovědět
LB

Lukas B.

7.1.2023 16:48 Reaguje na
přesně tak. ostrovně solárně taková věc dává zatraceně smysl.
Odpovědět
ig

7.1.2023 16:55 Reaguje na Lukas B.
Přejdeme na jezírkovou ekonomiku, to by mohlo vyřešit všechny současné problémy energetiky.
Odpovědět
LB

Lukas B.

7.1.2023 18:20 Reaguje na
si z toho děláme srandu, ale jestliže není solár první volba ausgerechnet u takové aplikace, tak bude s jeho reálnou ekonomikou cosi v nepořádku a cosi je jinak než jásavě hlásají mluvící hlavy.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

7.1.2023 18:36 Reaguje na Lukas B.
Ostrovně rozhodně nikoliv. Čerpat jen když je elektřiby opravdu přebytek a když nedostatek, FVE využívat užitečněji.

Ale ruku na srdce. Kolik elektřiny stálo načerpání těch 10 000 kubíků vody z Vltavy a jak moc se to musí doplňovat? 30 000 kubíků ročně t.j cca 30 MWh?
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

7.1.2023 20:47 Reaguje na
Stačí nosiči vody - tedy místo fitek, kde se běhá na pásech, zvedají činky a za vše ještě platí, tak bezplatné nošení vody na Letnou.
Jen co by se to rozkřiklo, že je to zadara (nebo by mohla být nějaká cena a dát na ni 95% slevu), tak se lidi o nošení poperou.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

8.1.2023 13:02 Reaguje na Lukas B.
to by ten nějaký trkač museli v městských dílnách napřed vyrobit z fitinek a získat na to grant...asi. ovšem na takový obsah, nevím...ale ostrovní provoz čerpadel by byl asi O.K. aspoň by se to mohlo vyzkoušet v českém prostředí. jinde se pumpy poháněné solárem běžně používají, třeba na čerpání vody pro dobytek na pastvinách.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.1.2023 13:10
na to aby fungovala přirozená klimatizace čili malý vodní cyklus je potřeba něco víc než být hotový z jednoho jezírka.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

7.1.2023 13:29 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Vy pořád o malém vodním cyklu. A tu o Karkulce znáte? Ani v rybničnatých oblastech jako pardubicko nebo jižní morava neprší.
Ty nádrže, zejména vysýchavé, jsou ideál pro obojživelníky.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

7.1.2023 18:40 Reaguje na Slavomil Vinkler
Když se o malém vodním cyklu učí na základní škole, tak přece musí fungovat. Podobně jako deštný prales - plíce planety.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

8.1.2023 08:47 Reaguje na Jiří Svoboda
No i učebnice se občas přepisují. On trochu funguje na velké ploše lesa jako kongo nebo amazonie. Ve střední evropě je to zanedbatelné.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

8.1.2023 08:49 Reaguje na Jiří Svoboda
Jo a plíce planety? A to je taky fikce. Pralesy v zásadě neakumulují CO2 neboť co naroste to shnije. Uhlí nevzniká. Trochu kyslíku dodají ve dne a v noci skoro vše prodýchají. Joo moře, to je jiná.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.1.2023 11:10 Reaguje na Slavomil Vinkler
Ten obojživelník tam asi dojede metrem?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

8.1.2023 11:37 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Myslím, že ti tam budou sami od sebe.
Že vy máte nutkání napsat vždy nějakou tu blbost, jen aby ....
Odpovědět

Viktor Šedivý

11.1.2023 14:21 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jasně - abiogeneze.
Z odpadků vzniká hmyz, z bláta žáby.
Odpovědět
JM

Joska Malý

8.1.2023 11:24
To muselo dát takový práce, přitom taková blbost, co?

Chodím okolo toho dlouho a pořád nemůžu uvěřit, že někdo udělá rybník na kopci, ale což. Hlavně, že zmizely ty odporné greendoomsday hodiny:)
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

8.1.2023 12:55
čerpání vody do takového rybníka pomocí el. čerpadel mi připadne smysluplnější než osvětlení kdejaké budovy nebo reklamy.1 pomatenec se tady dotazoval, zda obojživelníci tam dojedou metrem. ti se tam ukáží sami aniž by je amatérští zoologové tam museli přinášet z jiných lokalit, což ale určitě i budou dělat a od rybářů na Vltavě třeba "nakoupí" nějaké i ryby a přenesou je tam. lidi tam budou určitě i vylévat akvária a terária s želvami a různě tvarovanými zlatými rybkami, možná i vánoční kapry tam útlocitní přenesou. ale hlavně by mě zajímalo, jak to dopadlo s těmi pozemky co Praha nabízela pro ekohosodaření.
Odpovědět
LB

Lukas B.

8.1.2023 13:19 Reaguje na radim buffalo tobias
ano, to je prokletí každé vodní plochy v rekreační zóně bez tří řad ostnatých drátů a palpostů co padesát metrů - ušlechtilí vandalové tam zavlečou kdejakou obludu z akvárek, kádí a zahradních rybníčků
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

8.1.2023 18:30 Reaguje na Lukas B.
Jezírka pro obojživelníky se pro tu eradikaci ryb musí zimovat nebo letnit na sucho.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist