https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-naridi-svym-skolam-kupovat-vejce-z-bezklecovych-chovu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha nařídí svým školám kupovat vejce z bezklecových chovů

19.4.2021 18:09 | PRAHA (ČTK)
Magistrát podle dokumentu loni uskutečnil průzkum mezi 390 pražskými školami, podle kterého asi 18 procent z nich již vejce z bezklecových chovů odebírá.
Magistrát podle dokumentu loni uskutečnil průzkum mezi 390 pražskými školami, podle kterého asi 18 procent z nich již vejce z bezklecových chovů odebírá.
Pražský magistrát přikáže od září svým školám nakupovat pro školní jídelny vejce od slepic z bezklecových chovů. Dnes o tom rozhodli městští radní. Schválené usnesení umožní školám nadále dočasně nakupovat i z klecových chovů za předpokladu, že neseženou za přijatelnou cenu vejce z neklecových. Praha zřizuje střední, vyšší odborné, speciální, jazykové a základní umělecké škol. Základní a mateřské provozují městské části.
reklama

 

Opatření bude platit od nového školního roku, vedení města nicméně k povinnosti přidalo doušku "...pokud to umožní situace na dodavatelském trhu a pokud to odpovídá zásadám péče řádného hospodáře". Pokud by se tak školám nepodařilo najít vejce za přijatelné ceny, podle usnesení mohou "...dočasně nakupovat vejce z klecových chovů, dokud se situace na trhu nezlepší." Magistrát také doporučil městským částem, aby postupovaly stejně.

V důvodové zprávě k usnesení se píše, že město vychází ze studie, podle které není ekonomický důvod, aby vejce z neklecového chovu stálo o více než 40 haléřů více než to z klecového. "Například řetězec Makro při srovnání balení o stejné velikosti prodává podestýlková vejce za cenu o asi 50 haléřů za kus nižší než klecová. Podle navrhovatelů se jedná o přijatelnou cenu za zvýšení welfare (kvality života) hospodářských zvířat," stojí v dokumentu. Parlament loni schválil zákaz klecových chovů nosnic od roku 2027.

Šéf klubu Prahy Sobě v pražském zastupitelstvu Jan Čižinský (Praha Sobě) řekl, že usnesení mluví také o přípravě komplexní koncepce přechodu školních jídelen v metropoli na udržitelné stravování. "Pokud se to podaří, tak to bude obrovská vzpruha pro zemědělce na okrajích Prahy," řekl. Dodal, že školní jídelny jsou nezanedbatelnou kupní silnou a mohou odebírat velké množství potravin od drobných zemědělců.

Magistrát podle dokumentu loni uskutečnil průzkum mezi 390 pražskými školami, podle kterého asi 18 procent z nich již vejce z bezklecových chovů odebírá. V Praze je podle rejstříku ministerstva školství 400 mateřských, 292 základních a 188 středních škol.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Jan Marján

19.4.2021 20:16
Praze snížit dotace. Roupama už neví co dělat, už jim z toho hrabe. Hlavně jací to jsou demokraté a najednou nařizují jaké budou děti jíst vejce.
Odpovědět

Viktor Šedivý

19.4.2021 21:43 Reaguje na Jan Marján
Příště nařídí, od koho budou nakupovat kancelářské potřeby, ...
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

19.4.2021 20:58
Chov na podestýlce považuji pro nosnice za lepší než klecový, a proto považuji za dobré snížit poptávku po klecových vejcích tímto způsobem.

Také fandím tomu, aby školní jídelny začaly upřednostňovat potraviny od lokálních drobných zemědělců. To považuji za dobrý způsob, jak podpořit naše zemědělce.
Odpovědět
PB

Petr Blažek

20.4.2021 17:26 Reaguje na Majka Kletečková
Ovšem tady si někdo plete pojmy s dojmy. Je prokázané , že smrtnost slepic v tzv. podestýlkovém chovu je vyšší a kvalita vajec nižší.
Slepice jako druh nejsou vybaveny tím aby žily v tisícihlavých hejnech, jak se děje v podestýlkovém chovu. Proto byly v minulosti vymyšleny klece zhruba pro 10 slepic. Jediné co upřednostňuje tento způsob chovu je ten, že do něj není tolik vidět jako do klecového. Je to čistá ideologie, rozhodně ne záchrana slepic.
Odpovědět

Viktor Šedivý

19.4.2021 21:40
Škola zcela jednoznačně nesmí při nákupu upřednostňovat ideologii kohosi na magistrátu a je povinna postupovat hospodárně. Kritéria jsou dvě - kvalita a cena. Kvalita klecových vajec je spíše vyšší, jejich cena je obvykle nižší. Není tedy ani ten nejmenší důvod kupovat podestýlková vejce.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

20.4.2021 08:41
Tak to budou ve školách těstoviny a knedlíky bez vajec. Rozpočet neukecáte.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist