https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazdroj-konci-s-pet-lahvemi-prestal-do-nich-plnit-uz-take-piva-kozel-a-primus?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pivovar Prazdroj končí s PET lahvemi, přestal do nich plnit už také piva Kozel a Primus

30.1.2022 16:18 | PLZEŇ (ČTK)
S koncem plnění piva do PET lahví začal před dvěma lety, kdy tento obal přestal používat u piv Gambrinus, Radegast a Klasik.
S koncem plnění piva do PET lahví začal před dvěma lety, kdy tento obal přestal používat u piv Gambrinus, Radegast a Klasik.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Plzeňský Prazdroj končí s PET lahvemi, přestal do nich plnit už také značky Velkopovický Kozel a Primus. Pivovar ukončil stáčení do plastových obalů v prosinci, v obchodech se teď doprodávají poslední kusy. Z více než 70 procent teď plní pivo do vratných a znovu použitelných obalů, tedy sudů a skleněných lahví, řekl ČTK mluvčí společnosti Zdeněk Kovář.
reklama

 

"Rozhodnutí skončit s PET lahvemi souvisí s dlouhodobou snahou minimalizovat dopad našeho podnikání na životní prostředí," řekla ředitelka komunikace Pavlína Kalousová. Dodala, že cílem společnosti je co nejvyšší možné opakované používání obalů nebo jejich výroba z z použitého obalu, recyklátu. Pivní PET lahve ale nelze znovu využít na výrobu nových pivních lahví. Hlavní překážkou je vnitřní ochranná membrána nezbytná pro zachování kvality piva. Proto od nich podnik upustil. S koncem plnění piva do PET lahví začal před dvěma lety, kdy tento obal přestal používat u piv Gambrinus, Radegast a Klasik.

"Ukončením stáčení piva do plastových obalů ušetříme ročně přes 1300 tun plastu," řekla Kalousová. Prazdroj tak nabízí pivo už jen ve skleněných lahvích, sudech, tancích nebo plechovkách.

Plzeňská stáčecí PET linka byla uvedena do provozu v roce 2011 a měla kapacitu 18 000 lahví za hodinu. "Poslední naplněnou lahví byla loni 10. prosince lahev Primusu, čímž byl provoz linky ukončen. Za tu dobu se na ní naplnilo 3,8 milionu hektolitrů piva. Stáčecí linku na PET lahve nyní budeme demontovat," řekl Kovář. Největší podíl piva v PET lahvích, zhruba sedm procent, měl Prazdroj v letech 2014 a 2015. V posledních letech se podíl pohyboval mezi třemi až čtyřmi procenty, dodal.

Podle dat Prazdroje asi dvě třetiny spotřebitelů přešly od piva v PET lahvích ke skleněným vratným lahvím a třetina místo PET nakupuje plechovky. "Výhodou hliníku je, že jej lze recyklovat v podstatě donekonečna, přičemž kvalita materiálu zůstává stejná. V případě zavedení zálohového systému bude možné ze starých plechovek téměř beze zbytku vyrábět nové," řekla Kalousová.

Plechovky z recyklátu mají podle ní až o 80 procent nižší uhlíkovou stopu a spotřebuje se na ně pět procent energie oproti plechovkám z hliníku, který se musí nově vytěžit. Firma se snaží s dodavateli navyšovat podíl recyklovaného hliníku, aktuálně jsou na 50 procentech.


reklama

Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

30.1.2022 17:02
Škoda,že končí ten prodej v pet láhvi.Kupoval jsem Primus nalil do kbelíku a namačel nohy.Dělalo mi to dobře na křečové žíly.Dobré pivo.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.1.2022 18:08 Reaguje na karel krasensky
Ale pivo sudové, tankové, pivovary nezlevní, aby byly opět plné hospody.
Odpovědět
Tv

Tom von Ostrava

30.1.2022 21:26 Reaguje na smějící se bestie
To mě štve, kdyby byly ty menší soudky levnější, tak bych si to kupoval domů. Nákup ve větším množství by měl být levnější. Ale pivo v soudku je o dost dražší než lahváče.
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

30.1.2022 21:39 Reaguje na smějící se bestie
Ještě předloni kamarádka, které prodává pivo v hasičárně na vsi nakupovala Prazdroj v Německu, protože tam byl lacinější(8km na hranici s Německem).
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

30.1.2022 21:42 Reaguje na karel krasensky
Průmyslový syntetický Prazdroj nemusím, s tím máčením nohou to není špatný nápad
Odpovědět
DB

Darth Bane

30.1.2022 21:46
A z čeho tedy máme dělat polinka??????
Odpovědět
kk

karel krasensky

31.1.2022 04:37 Reaguje na Darth Bane
1+
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

31.1.2022 09:58 Reaguje na Darth Bane
Tu blbost s "Ostravskými raketami(briketami)" vypustil kdysi nějaký
blb a jiní blbi to pořád opakují. Kolikpak lidí mělo kdy přístup k
vyjetému oleji a pilinám, které dnes končí v peletách a briketách?
Pokud se takový osel přesto našel, tak pokud byl jedním z tisíce,
tak se tomu přikládal důraz, jako by celé Ostravsko topilo tímto
sajrajtem. Všem však doporučuji výlet za hranice do Polska, kde
je plyn a topení elektřinou vzácností a topí se tam vším, co hoří.
Samozřejmě s tím nesouhlasím, ale ten fanatismus u nás povinný
i pro dožívající občany, které před smrtí nutí měnit kotly, je
asociální ekoterorismus a způsob, jak je vyhnat z domova a nebo
zadlužit tak, že ho opustí sami.
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

31.1.2022 12:17 Reaguje na Darth Bane
Polínka naděláte ze starých pneumatik,navíc to má výhodu že z popelu vytaháte dráty která můžete prodat do sběrných surovin
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist