https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-podporila-vznik-noveho-chovneho-centra-pro-ohrozene-vakoplchy-v-australii?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo podpořila vznik nového chovného centra pro ohrožené vakoplchy v Austrálii

2.5.2022 01:22 | PRAHA (ČTK)
Početnost vakoplchů trpasličích ve volnosti se odhaduje na přibližně 2500 dospělých jedinců.
Početnost vakoplchů trpasličích ve volnosti se odhaduje na přibližně 2500 dospělých jedinců.
Ve městě Lithgow v Austrálii se otevřelo speciální chovné centrum pro vakoplchy trpasličí, jehož vznik podpořila pražská zoologická zahrada. Vačnatci se v novém zařízení budou adaptovat na podmínky nížinného deštného lesa, který by měli nově obývat. Cílem přemístění vakoplchů z původního domovského prostředí má být záchrana kriticky ohroženého druhu, oznámila pražská zoologická zahrada v Troji.
reklama

 

"Chovná stanice v Lithgow bude sloužit k namnožení dostatečného počtu jedinců, kteří budou posléze vypouštěni do jejího okolí, do Secret Creek Sanctuary," uvedl ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek. Zatím je v chovné stanici ve městě Lithgow 14 vakoplchů trpasličích.

V budoucnu bude část populace vakoplchů nově obývat chladné a vlhké nížinné lesy v okolí stanice. Přesun kriticky ohrožených vačnatců z Australských Alp, které nyní přirozeně obývají, do nížin byl zvolen na základě paleontologických poznatků. Podle nich vakoplši v nížinách před miliony let žili.

Nyní jsou přirozeným domovem malých vačnatců, kteří v průměru váží 45 gramů, kamenná pole ve vysokohorských oblastech Australských Alp. Početnost vakoplchů trpasličích ve volnosti se odhaduje na přibližně 2500 dospělých jedinců. Jejich životu a množení v oblasti ale v poslední době brání zvláště výstavba lyžařských resortů a rozvoj infrastruktury v lokalitě, klimatické změny a to, že přes hory přestaly v dostatečném počtu migrovat můry osenice. Ty tvořily významnou část potravy vakoplchů. Situaci podle ředitele zoo v Praze zkomplikovaly rovněž rozsáhlé požáry, které Austrálii zasáhly v září roku 2019 a sužovaly ji několik měsíců. Podle agentury Reuters při nich zemřela až miliarda živočichů.

Pražská zoologická zahrada na vybudování chovného zařízení v Austrálii podle ředitele Bobka přispěla zhruba 3,2 milionu korun. Peníze zoo v pražské Troji uvolnila ze svého sbírkového konta s názvem Pomáháme jim přežít.

Sbírku ve prospěch australské fauny, postižené požáry na přelomu let 2019 a 2020, zoo vyhlásila v lednu roku 2020. Česká veřejnost na ni přispěla asi 23 milionů. Peníze putovaly mimo jiné na pomoc k uzdravení popálených zvířat nebo podporu projektů zaměřených na ohrožené druhy jako jsou třeba paropuchy, klokani skalní či vakomyši.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist