https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-v-sobotu-predstavi-navstevnikum-samce-vombata-obecneho?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo v sobotu představí návštěvníkům samce vombata obecného

8.1.2022 00:19 | PRAHA (ČTK)
Domovinou vombata obecného je zvláště jižní a východní část Austrálie a Tasmánie.
Domovinou vombata obecného je zvláště jižní a východní část Austrálie a Tasmánie.
Zdroj | Zoo Praha
Návštěvníci zoologické zahrady v Praze tento týden poprvé uvidí vombata Coopera v jeho novém výběhu v Darwinově kráteru. Roční samec do zoo v české metropoli dorazil na začátku prosince roku 2021, dosud byl ale v povinné karanténě a pobýval v zázemí. Zoo v Troji ho veřejnosti představí v prostorách expozice věnované australské a tasmánské fauně v sobotu ve 12:00.
reklama

 

"Vombati jsou v Evropě chováni poměrně vzácně. Zoo v Praze je prvním českým a osmým evropským zařízením, které tohoto zajímavého vačnatce chová," uvedl ředitel zoologické zahrady hlavního města Miroslav Bobek.

Pražská zoo se plánuje zaměřit na chov tasmánských vombatů. K samci Cooperovi, který se narodil v Erlebnis-Zoo v Hannoveru, přibude i samice. Ta do Prahy přicestuje přímo z Tasmánie. Kvůli pandemické situaci ve světě ale nyní nelze určit, kdy se převoz uskuteční, sdělili dnes ČTK zástupci zahrady v Troji.

Domovinou vombata obecného je zvláště jižní a východní část Austrálie a Tasmánie. Dnes žijí tři druhy vombatů. Tasmánský poddruh chová spolu s pražskou zoo nyní celkem osm zoologických zahrad v Evropě. Kontinentální poddruh vombata obecného mohou lidé obdivovat ve dvou evropských zahradách.

Expozici Darwinův kráter pražská zoo otevřela v roce 2020. Jedná se o expozici australské a tasmánské fauny. Expoziční celek nyní obývá asi dvacítka druhů zvířat, mezi nimž jsou i čtyři ďábli medvědovití, které zoo získala z Tasmánie. Výstavba stála 78 milionů korun.

Do pražské zoologické zahrady, která je příspěvkovou organizací hlavního města, v roce 2021 zavítalo 962.987 návštěvníků, tedy zhruba o 110.000 víc než předloni. V roce 2019, před pandemií koronaviru, byla návštěvnost asi o půl milionu vyšší. Návštěvnost ovlivnilo podle vedení zoo mimo jiné to, že areál zahrady byl kvůli vládním opatřením proti šíření nákazy covidem-19 prvních 101 dnů roku 2021 pro návštěvníky zcela uzavřený, v dalších týdnech a měsících se pak zoo musela vypořádávat s různými omezeními. Úbytek návštěvníků souvisel i s absencí zahraničních turistů v metropoli, jak zástupci zoo dodali. V roce 2020 byla zahrada kvůli pandemii uzavřena 114 dnů.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

8.1.2022 18:34
Díky popularizaci teď celá republika ví, že v pražské zoo mají zvířátko, které kadí hranatá hovínka. Řada z nich neví, jak se to zvíře jmenuje a většina ani neví, že má vak postavený opačně než třeba klokani nebo koaly. Ale ta hovínka jsou snadno zapamatovatelná.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.1.2022 18:49
Svět se obrací v kravskou, totiž ve vombatí prdel. Cukrář Maršálek oznámil, že podle vzoru těchto exkrementů bude vytvářet cukroví, které bude prodáváno v zoo a v jejich e-shopu. V životě bych si to neobjednal. Vímjá, co by mi poslali?
Odpovědět
DV

Daniela V.

9.1.2022 20:10 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
:-D
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.1.2022 21:26 Reaguje na Daniela V.
Vám je to možná k smíchu, ale já jsem četl o tomhle zvířátku v posledním týdnu asi pět článků a všechny ukazovaly ubohost české novinařiny. Všemi se totiž jako červená nit vinulo jediné téma - hovna, hovna, hovna.
Odpovědět
DV

Daniela V.

9.1.2022 21:44 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vybrala jsem si raději smích nežli pláč ....reaguji tím i na pana Maršálka, no třeba to lidi osloví a koupí si ke kafi 4x vombatí .....
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.1.2022 16:16 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A tak zase na druhou stranu ... komu to škodí?
Ta ZOO z něčeho být živa musí a PR taky potřebuje.

A Cooper je boží:-))). Jen doufám, že tam nebude dlouho sám.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist