https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazske-sluzby-zprovoznily-v-chrastanech-tridicku-plastoveho-a-kovoveho-odpadu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražské služby zprovoznily v Chrášťanech třídičku plastového a kovového odpadu

16.9.2022 11:16 | PRAHA (ČTK)
Vytříděné plasty mohou Pražské služby prodávat firmám vyrábějícím stavební prvky, venkovní nábytek, PET lahve či textil z PET vláken.
Vytříděné plasty mohou Pražské služby prodávat firmám vyrábějícím stavební prvky, venkovní nábytek, PET lahve či textil z PET vláken.
Zdroj | Pražské služby
Hlavním městem vlastněná firma Pražské služby zprovoznila ve svém areálu v Chrášťanech u Prahy novou linku sloužící ke třídění plastového a kovového odpadu, sdělil mluvčí hlavního města Vít Hofman. Linka bude schopná pokrýt roční produkci plastového odpadu metropole. Jejím výstupem jsou vytříděné plasty, které je pak možno prodávat zpracovatelům a výrobcům.
reklama

 

"Tento typ zařízení v Praze dosud výrazně chyběl. Nyní budeme moci efektivně roztřídit zejména plastový odpad na jednotlivé druhy a získat hodnotný materiál k dalšímu využití," uvedla náměstkyně primátora Jana Plamínková (STAN). Kromě různých druhů plastů a kovových obalů si linka poradí i s nápojovými kartony.

Vytříděné plasty mohou Pražské služby prodávat firmám vyrábějícím stavební prvky, venkovní nábytek, PET lahve či textil z PET vláken. Zbylý plastový materiál, tzv. výmět, by mohla firma využít ve spolupráci se společností Orlen Unipetrol, která připravuje recyklační centrum schopné vyrábět z něj nové plasty. Použité oleje by zase měly být využity pro produkci biopaliv. "Spolupráce bude potvrzená v nejbližší době podpisem memoranda," dodal Hofman.

Zdroj | Pražské služby

Při dvousměnném provozu je linka schopna zpracovat 15 000 tun plastového odpadu ročně, což pokrývá celou produkci města. Město také plánuje zavádět tzv. multikomoditní sběr odpadu, který bude spočívat ve společném sběru plastů, kovových obalů a nápojových kartonů do žlutých kontejnerů. "Multikomoditní sběr zvyšuje množství a kvalitu vytříděných složek. Také snižuje náklady na svoz a díky odstranění části odpadových nádob se uvolní prostor v ulicích a veřejném prostranství," uvedla Plamínková.

Pražské služby před časem také zakoupily bioplynovou stanici v Chrástu u Poříčan na východ od Prahy. Nyní slouží ke zpracování rostlinného odpadu, město plánuje investovat také do zařízení pro čištění plynu na biometan a do rozšíření stanice tak, aby mohla zpracovávat i živočišný odpad.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist