https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazsti-vodohospodari-zachytili-v-odpadnich-vodach-omikron-byl-hned-v-prvnim-vzorku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražští vodohospodáři zachytili v odpadních vodách omikron, byl hned v prvním vzorku

8.1.2022 00:23 | PRAHA (ČTK)
Zaměstnanci Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) zachytili pomocí speciálního zařízení v odpadních vodách v Ústřední čistírně odpadních vod (ÚČOV) na Císařském ostrově přítomnost koronavirové varianty omikron. Byla zachycena hned v prvním odebraném vzorku. Nový způsob testování bude PVK rozšiřovat na další místa, řekl mluvčí PVK Tomáš Mrázek.
reklama

 

Vodárny už delší dobu odebírají vzorky na kontrolu přítomnosti covidu-19 z odpadních vod na řadě míst včetně škol či letiště v Ruzyni, ale dosud to bylo pouze na dřívější varianty.

Systém zachycení koronaviru funguje tak, že vodohospodáři do kanalizace umístí speciální zařízení, které automaticky odebírá vzorky. Zaměstnanci PVK je následně v pravidelných intervalech odvážejí do laboratoře. Na projektu spolupracuje PVK s pražskou Vysokou školou chemicko-technologickou.

Loni v listopadu začala Veolia testovat odpadní vodu na variantu omikron nejprve ve Francii. "Od 13. prosince 2021 se do programu podařilo zahrnout i vzorky odebrané na ÚČOV v Praze, kde nyní probíhá vzorkování s týdenní frekvencí. Hned první odebrané vzorky potvrdily přítomnost omikronu v Praze," řekl Mrázek.

Jaké množství nové varianty bylo v odpadní vodě nalezeno, vodárny nesdělily. Další výsledky měření by ale podle Mrázka měly být známy příští týden v úterý.

PVK začaly poprvé zjišťovat přítomnost koronaviru v odpadních vodách loni v září, kdy byly speciální sběrače namontovány do škol na Proseku a v Lysolajích. Následně se rozšířily na další desítky míst - například na Letiště Václava Havla, vysokoškolské koleje nebo domov důchodců na Praze 8. Zařízení upravené na odhalování varianty omikron by se mělo na tato odběrová místa rozšířit.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

8.1.2022 13:03
to nepřekvapí...záchyt kovidu v odpadních vodách se zachytil v Číně před více jak rokem...jen by mě zajímalo, když se bere voda z řek, tak jestli ten kovid si poproudu zase " nedarujem"
Odpovědět
rl

rýpal lesní

8.1.2022 21:49 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ústřední čistírna odpadních vod v Praze je tvořena klasickým mechanickým stupněm, biologickým čištěním s nitrifikací a denitrifikací a chemickým srážením zbytkového fosforu a je bez hygienického zabezpečení (např. chlorováním či ozonizací). Je nepochybné, že část organismů virů se zachytí v aktivovaném kalu, ovšem vypouštěná odpadní voda je se 100% jistotou nadlimitně kontaminována patogeny, tedy i viry. Takže bych z takového "zdroje" se určitě nedoporučoval napít. Po smísení s vodami Vltavy je počet organismů poněkud snížen, ovšem zcela jistě ani Vltava není vodou bez úpravy pitnou, a to ani při koupání. Takže blahopřeji laboratoři k záchytu, pokračovat ve sledování. Otázka, zda ovlivňuje přísun covidu kvalitu odběrů či kvalitu povrchových vod je lákavé téma, ovšem spíše pro podnik Povodí Vltavy. Pro zajímavost by se mohlo v pár vzorcích určit, nebo zkusit kultivovat, ovšem asi to nestojí za riziko, laboratoř "špinavých vod" je na to tak nějak nastavena lépe.
Zalévat s tím zeleň lze, bez následků. Na ředkvičky si přineste konev vody z domu.
Hygienizace kalu z čistírny je zabezpečena přidáním vápna, ovšem tam bych byl obezřetný, neboť takto upravovaný - hygienizovaný kal jistě hygienickým není. Při aplikaci na polní pozmky s pěstováním zeleniny by to mohl být problém. Samozřejmě, patogenů v kalu je mnohem více než jen covid, tam najdete všechno, co vypadá pod mikroskopem hnusně.
Odběry z řeky si myslím (pro zeleň) již obce moc nerealizují (z důvodu poplatků za odběr), požárníci na cvičení obvykle mají z vodovodního řadu vodu pitnou, a pokud někdo háže kbelík do Vltavy, tak je to jeho zisk. Toho se není třeba obávat.
Ale je dobré si vždy umýt ruce, minimálně. A kanálníci a čistírníci komplet, v teplé, mýdlem, mají to v čase směny.
<rýpal lesní>
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist