https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prechod-od-plynu-na-uhli-je-kratkozraky-urychli-niceni-planety-rekla-caputova?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přechod od plynu na uhlí je krátkozraký, urychlí ničení planety, řekla Čaputová

7.11.2022 18:54 | ŠARM AŠ-ŠAJCH (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Klimatická krize nepočká, než se vyřeší krize energetická. Přechod od zemního plynu na uhlí patří ke krátkozrakým řešením, která urychlí zničení planety. Na klimatické konferenci v Egyptě to řekla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.
reklama

 

Prohlásila, že Slovensko připravuje svou ekonomiku na odklon od uhlíkových zdrojů. Slovensko podle ní plní své klimatické cíle a do roku 2030 sníží průmyslové emise skleníkových plynů o 40 procent. V Egyptě se Bratislava připojí k závazku snižovat emise metanu.

Slovensko dostojí plánu odstavit příští rok uhelné elektrárny bez ohledu na rekordně vysoké ceny energií, řekla prezidentka. Podle ní je třeba orientovat se rychleji na čisté zdroje energie a na obnovitelné zdroje včetně geotermálních.

Přiznala, že transformace není levná a zasáhne ty nejzranitelnější. Proto je třeba zvýšit podporu nejpostiženějším zemím, aby se se situací mohly vyrovnat. "Od přijetí závěrů pařížské klimatické dohody se slovenský příspěvek k ekologickému financování zvýšil téměř pětinásobně. Začleňujeme opatření v oblasti klimatu do rozvojové pomoci v Evropě, Africe a Asii. V Keni jsme podpořili 16.000 zemědělců vysazením milionu stromů kešu," řekla Čaputová.

Pouze vlády klimatickou krizi nevyřeší a je zapotřebí, aby se do financování zapojily i soukromé zdroje, soudí prezidentka.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

EN

Emil Novák

7.11.2022 19:14
To je chyba v překladu, nebo opravdu takhle vytrollila klimatickou konferenci: "je třeba orientovat se rychleji na čisté zdroje energie a na obnovitelné zdroje"? :-)
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.11.2022 19:23
Dlouhé vlasy, krátký rozum.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.11.2022 20:18 Reaguje na Miroslav Vinkler
Co chcete po pipině, která se celý život motala v neziskovkách.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2022 20:26 Reaguje na Miroslav Vinkler
Muhehehehehhehe podle fotky budete mít zrova vy rozum dlouhý na deset verst!!!
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

7.11.2022 20:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl, že vy při chůzi svoje vlasy táhnete za sebou po zemi?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2022 22:09 Reaguje na Jaroslav Studnička
Jak to děláte, že se VŽDYCKY mýlíte? Mám vlasy asi 3 cm v nejdelší oblasti.
Odpovědět
Ze

Zellosh

7.11.2022 23:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Jako u chuja jo?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

8.11.2022 05:23
Někdo by jí měl uklidnit, že ke zničení planety v žádném případě nedojde lidským jednáním. A pálením uhlí už vůbec ne.
Horší už to je aby pochopila, že současné ekologické problémy nejsou způsobeny CO2, ale přelidněním, kdy si lidé zabírají další a další oblasti pro svá sídla, pro svá pole, pro své fotovoltaické parky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2022 11:40 Reaguje na Richard Vacek
Bohužel, dojde. Zemský ekosystém je velmi přesně vyladěn na teplotu, která tu panuje už nějaký milión let a mění se jen v rámci glaciálů. A každoroční emise 50 miliard tun CO2 prostě mění koncentraci v atmosféře tak, že nastartovaly oteplování. A k tomu se přidávají pyramidové jevy (metan, vodní pára, albedo atd. adt.), které samy o sobě vytváří další skleníkáče a tím se už nastartovala spirála smrti. Jestli je v lidských silách ji ještě zastavit neví nikdo, ovšem pokusit se musíme.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

8.11.2022 05:42
Jsem asi tupý. Podle mě, je zdrojem energetické krize právě závislost na spolehlivých OZE a ještě spolehlivější dodávky RuSSkého plynu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2022 11:42 Reaguje na Michal Ukropec
Není to složité. Spolehlivost OZE se nijak nemění a je známá dlouhá desetiletí, ovšem Putin byl vždy velmi spolehlivý dodavatel a zrazu plesk!! Loni začal škrtit a dnes už nám nedodává vůbec nic.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.11.2022 08:44
Blondýna! Místo chválit předchozí slovenské vlády za vybudování Mochovců
jako příčiny, proč si mohou dovolit odstavit uhelky, ale lokajsky mlčí. Předchozí vlády nehleděly na rady USA a EU a stavěly JE, které jim téměř pokryjí spotřebu elektřiny a nadále taky odebírají plyn a ropu z Ruska. Slováci neztratili selský rozum a myslí na zadní kolečka. Paliva do JE mají dovezeno údajně na 5 let a tak mohou vyhlašovat závazky o likvidaci uhelek.
Nás naopak čeká v budoucnu nedostatek energií a závislost na drahých
dovozech odjinud. Je to výsledek lokajské politiky vůči našim spojencům,
kteří mimochodem s Ruskem kšeftují dál(viz článek na Seznamu o dovozu
ruské ropy do USA a skutečnost o vytápění ruským plynem na Ukrajině).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2022 11:44 Reaguje na Břetislav Machaček
Kdybyste zrovna vy měl desetinu rozumu, co tahle blondýna...ach jo...
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

8.11.2022 13:07 Reaguje na Břetislav Machaček
Aktivistom sa to veľmi nehodí. Atómové elektrárne + vodné dokážu bezemisne pokryť potreby Slovenska.Napriek tomu v súčasnej situácii je uzavretie elektrárne Nováky veľmi krátkozraké. Je zrejmé, že spaľovať uhlie sa teraz oplatí, ak nie nekvalitné slovenské, tak potom dovezené.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

8.11.2022 09:07

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.11.2022 12:32
"Slovensko dostojí plánu odstavit příští rok uhelné elektrárny ..."

No, to v případě Slovenska bude míst stejný efekt, jako kdybych já tvrdil, že od příštího roku přestanu kouřit. Uhlí totiž mají prd a třeba v tuto chvíli z něj mají 3,8 %. Takže super. Škoda jen, že od nás berou elektřinu jak o života a z Polska nemlich to samé.

Ale zase ty její projevy patří jednoznačně k tomu lepšímu ... zvuk se dá vypnout vždycky.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

8.11.2022 13:01 Reaguje na Svatá Prostoto
https://www.seas.sk/tlacove-spravy/slovenske-elektrarne-dostali-povolenie-spustit-3-blok-mochoviec/ Nový jadrový blok v Mochovciach bude mať pri spustení inštalovaný výkon 471 megawattov, čo pokryje približne 13 % z celkovej spotreby elektriny Slovenska. Po nábehu výroby sa stane Slovensko sebestačné v zásobovaní krajiny elektrinou.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.11.2022 16:39 Reaguje na Vladimir Mertan
Tím líp pro vás, já vám to přeju a mohu jen závidět.

Nicméně tím spíš platí co jsem napsal, že pro vás se zbavit uhlí je vcelku sranda.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

9.11.2022 08:57
Slovensko nemá zásoby uhlí...., podle mě je jedno za spaluji v odsířené elektrárně uhlí, plyn, nebo ropu. Jen tak mimochodem s čeho budeme vyrábět sádrokarton.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist