https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pred-60-lety-prezil-sedmilety-chlapec-pad-do-niagarskych-vodopadu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Před 60 lety přežil sedmiletý chlapec pád do Niagarských vodopádů

9.7.2020 01:00 | HUNTSVILLE (ČTK)
Niagarské vodopády na historickém snímku z roku 1959
Niagarské vodopády na historickém snímku z roku 1959
Foto | Annie Spratt / unsplash.com
Niagarské vodopády mezi USA a Kanadou přitahovaly návštěvníky a svérázné dobrodruhy všeho druhu od nepaměti. Jednomu chlapci se ale nechtěně podařila věc, která je i pro ty nejdrsnější dobrodruhy nemyslitelná. Před 60 lety, 9. července 1960, spadl tehdy sedmiletý Roger Woodward do vodopádů a zázračně přežil. Stejný výkon se podařil až v roce 2003 jednomu sebevrahovi.
reklama

 

Woodwarda vzal tehdy i s jeho sedmnáctiletou sestrou Deanne rodinný přítel James Honeycutt na projížďku člunem. Starostlivý otec dětem před odjezdem nařídil, aby si vzaly záchranné vesty, což jim nakonec zachránilo život. Nad vodopádem Podkova (Horseshoe) na kanadské straně loď začal strhávat proud a jedna z vln rozbouřené řeky Niagara loďku nakonec převrhla.

Deanne stačili před pádem do hlubin vytáhnou z vody kolemjdoucí turisté. Od téměř jisté smrti ji dělilo pouhých šest metrů. Roger a Honeycutt již takové štěstí neměli. Honeycutt hned po dopadu do tříštivé vodní masy zmizel pod hladinou, Rogerovi se ze smrtící vodní vřavy podařilo uniknout. Tělo Honeycutta řeka vydala až čtyři dny po tragédii.

Svět ihned obletěly fotky chlapce, který se při záchranné akci netvářil nijak dramaticky, a ve všech tvarech se začal skloňovat výraz "niagarský zázrak". Woodwardovi se stali celebritami, ale s odstupem času už nechtěli o svém zážitku mluvit. Poprvé se obšírněji rozpovídali až v roce 1994 při natáčení dokumentu, který popsal, co se tehdy stalo.

Woodward později vyprávěl, že měl ohromný strach, ale že si během pádu stačil vzpomenout na svého psa, hračky i na rodiče. Cítil se prý jako na "obláčku". Později se z něj i vlivem drsného zážitku stal silně věřící člověk.

Přežít skok do padesátimetrové hloubky vodopádu bez jakéhokoliv ochranného prostředku se v roce 2003 podařilo i bývalému prodejci autosoučástek Kirku Jonesovovi. Z řeky se vynořil pouze s několika polámanými žebry a odřenými zády a později vyšlo najevo, že se pokusil o sebevraždu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist