https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pred-budovou-mzp-demonstruji-desitky-lidi-za-rychly-konec-uhli?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Před budovou MŽP demonstrují desítky lidí za rychlý konec uhlí Aktualizováno

30.11.2020 16:07 | PRAHA (ČTK)
Demonstranti mají transparenty s nápisy Uhlí patří pod zem, Na mrtvé planetě ekonomika neporoste nebo Počerady kouří rády, který zmiňuje jméno jedné z uhelných elektráren. Poklidného protestu se účastní také zástupci Greenpeace a Hnutí Duha.
Demonstranti mají transparenty s nápisy Uhlí patří pod zem, Na mrtvé planetě ekonomika neporoste nebo Počerady kouří rády, který zmiňuje jméno jedné z uhelných elektráren. Poklidného protestu se účastní také zástupci Greenpeace a Hnutí Duha.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Fridays for Future / Facebook.com
Za rychlý konec spalování uhlí v Česku před budovou ministerstva životního prostředí v Praze demonstruje zhruba 60 ekologických aktivistů. Kritizují to, že jako nejpravděpodobnější termín pro ukončení využívání uhlí v zemi, který doporučí takzvaná uhelná komise, se jeví rok 2038. To je podle nich pozdě. Demonstraci svolaly organizace Fridays for Future, Limity jsme my, Univerzity za klima a Extinction Rebellion. Někteří aktivisté před budovou protestují od poloviny listopadu.
reklama

 

Uhelná komise má doporučit konkrétní termín 4. prosince, poté o něm rozhodne vláda. Původně mělo být jednání už 26. listopadu, ale posunulo se kvůli aktualizaci podkladů. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) dříve uvedl, že uhelná komise pracuje se scénáři konce využívání uhlí v ČR v letech 2033, 2038 a 2043.

Podle informací ČTK je pro konec uhlí v ČR stále nejpravděpodobnější rok 2038. Termín má být možné po několika letech případně revidovat, a to především v případě, že situace na trhu způsobí rychlejší přirozený ústup od tohoto zdroje, shodují se zdroje obeznámené s jednáními komise.

Demonstranti dnes měli ve Vršovicích transparenty s nápisy Uhlí patří pod zem, Na mrtvé planetě ekonomika neporoste či Rozhodnutí uhelné komise nám nedá spát. Vytvořili i kouřící papírovou "elektrárnu" s nápisem Počerady kouří rády. Později maketu symbolicky "vypnuli". Lidé stáli ve vymezených koridorech po menších skupinkách. Mezi lidmi procházelo i několik červeně oděných a bíle namaskovaných členek Extinction Rebellion.

Mezi řečníky byl například Jan Rovenský z Greenpeace, který je zároveň členem uhelné komise. Řekl, že komise jde špatným směrem a rok 2038 označil za příliš pozdní. Vyzval druhého předsedu komise a ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), aby podpořil nejrychlejší scénář konce uhlí. Ten požadují i další aktivisté, byť i rok 2033 je podle nich v rozporu se závazky Pařížské dohody, jejímž cílem je udržet nárůst globální teploty pod hranicí 1,5 stupně Celsia proti předindustriálnímu období. Aktivistům se nelíbí, že komise pracuje s návrhem uzavírání uhelných elektráren až od roku 2029, podle nich by se mělo začít hned - i proto, že Česko značnou část elektřiny vyváží.

Arne Springorum z ER upozornil, že za dobu protestu před MŽP za aktivisty ani jednou nepřišel ministr Brabec. To, že by měl Brabec podpořit rychlý scénář, zdůraznil energetický expert Hnutí Duha a další člen komise Jiří Koželouh. Ekolog upozornil i na ekonomická rizika oddalování konce uhlí. Aktivisté také dříve kritizovali, že jednání komise je netransparentní a působí v ní málo zástupců ekologických organizací a odborníků na životní prostředí.

Pro rychlý konec uhlí se v minulých týdnech vyjádřila také takzvaná stínová uhelná komise. Neformální skupina vědců, odborníků a občanů z dotčených regionů v listopadu uvedla, že pro dodržení Pařížské dohody je nutné ukončit výrobu elektřiny z uhlí nejpozději v roce 2031.

Svaz průmyslu a dopravy již dříve uvedl, že doporučení komise pro vládu musí být postaveno na kvalitním analytickém materiálu, který bude projednán a schválen v jejích pracovních skupinách. Rozhodnutí o bezuhelném roku není podle svahu úkolem komise, ale politickým rozhodnutím.

Česká uhelná komise byla zřízena loni, je poradním orgánem vlády. Má 19 členů, mezi kterými jsou zástupci těžařů, akademici i ekologové. Mezi ně patří generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Rostislav Palička či ekologové Rovenský a Koželouh.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PD

Pavel Dudr

30.11.2020 22:13
Zřejmě usilují o to, aby se výroba přesunula do třetích zemí a náš průmysl zkrachoval. Potom jej koupí Čína a tyto děti v něm budou pracovat za hrst rýže na den. Dobře jim tak.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

1.12.2020 06:55 Reaguje na Pavel Dudr
:D takové fantasmagorie.... myslíte, že energetika ČR se dá přesunout do třetích zemí? Blázne.... nesmíte tolik věřit manipulacím ze strany poškozovatelů ŽP a jejich věrných politiků.....
Odpovědět
VN

Vilém N

1.12.2020 07:24 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Máte představu, co vše je na "špinavou" energetiku navázáno za další služby a průmysl?
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.12.2020 08:22 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Energetika se dá vypnout a následně vše, co energii spotřebovává, přesunout jinam. Výrobu, služby atd. A zpět vozit hotové, ovšem silně redukované, protože většina obyvatel nebude mít na žrádlo a pelech, takže si nic koupit nebude moct.

Na ty magory by měli nastoupit dělníci z ohrožených fabrik a zmydlit je, jak si zasluhují.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

1.12.2020 06:05
Uhlí stejně skončí, zásoby se tenčí. Takže je lépe to utnout co nejdříve. A dát možnost jiným zdrojům.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

1.12.2020 06:58 Reaguje na Katka Pazderů
Bohužel business je pořád a stále nade vše..... a to dokonce, i když je nevýhodný pro spotřebitele i stát.... hlavně, že si energobaroni přijdou na své money a politikům, kteří brání pozitivní změny nějaké ty plonkovní miliony....
Odpovědět
VN

Vilém N

1.12.2020 07:26 Reaguje na Katka Pazderů
Uhlí končí nenávratně. To co se dnes těží v povrchových dolech je už spíš hlína, než kvalitní uhlí. Tahle směs se dá využít jen v elektrárnách. Až se vytěží v řádu 20ti let, bude klid.
Má kvůli 20 letům smysl investovat hned teď miliardy, které mohou chybět jinde?
Třeba v Agrofertu. Haha.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.12.2020 08:12 Reaguje na Vilém N
To, že uhlí u nás nenávratně končí., ví skoro všichni. Jenže smůla je, že to nevědí státní úředníci a hormické odbory. Proč jinak by stát kupoval krachující OKD?
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

1.12.2020 10:05 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Dnes lidé protestují i proti nošení roušek. Co se stane, až jim bude na dlouhé hodiny vypínána elektřina?
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.12.2020 08:25 Reaguje na Katka Pazderů
Těžitelných zásob je u nás ještě dost. Včetně slojí dosud netěžených.
Odpovědět
ig

1.12.2020 10:15 Reaguje na Katka Pazderů
Známé zásoby uhlí (včetně netěžených a zatím ekonomicky nevýhodných) u nás jsou skoro miliarda tun, to je ještě na dobrých dvacet let. Světové zásoby jsou mnohem větší, asi tak na sto let. Pokud má uhlí skončit, musí se něco změnit - a to něco nemůže být rozmar vlád potažmo obyvatelstva, protože ten způsobí jen přesunutí spalování uhlí do jiného státu. To něco musí být technický pokrok, který poskytne nové, po všech stránkách (tj. i levnější) lepší zdroje energie. Bohužel, pokrok techniky je to, proti čemu jsou Zelení ze všeho nejvíc :-) takže reálně můžeme očekávat uhlí jako hlavní zdroj energie asi tak do konce 21 století :-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.12.2020 10:28 Reaguje na Katka Pazderů
Pamatuji doby, kdy Praha čekala o víkendu na chatách zda havíři
z Ostravska budou mít "Mamulovu sobotu"(stranický tajemník SM)
a zda bude dost teplíčka v pondělí v kancelářích. Teď když se
topí plynem od "nebezpečných a zlých " Rusů, tak uhlí není potřeba
a havíři se mohou pást. Pražští umělci a hoteliéři požadují
podporu i mimo zákaz, protože stejně nepřicházejí diváci a hosté.
To jen tak na okraj, ale čím třeba na Ostravsku nahradí teplárny
to černé uhlí z našich šachet? No dovozem i s dopravní zátěží
a nejistou tržní cenou. Plynofikace tepláren bez nového plynovodu
je z říše snů a tak nám doporučíte co paní profesorko? Zdejším
politikou se z toho ježí na hlavě vlasy, když slyší o překotnosti takových rozhodnutí a vy by jste to chtěla ještě urychlit? No tě
bůh, co učí dneska mládež.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.12.2020 13:17 Reaguje na Břetislav Machaček
Problém Ostravska jsou primárně náklady na těžbu, kdy se v případě potřeby jednoznačně vyplatí to uhlí dovézt z Polska, kde jsou díky geologickým podmínkám ty náklady nižší.

Kdyby bylo OKD takový super byznys, tak to Bakala nezabalil, ale spokojeně by vykořisťoval nebohé Magdony dál.

A možná máte práh odolnosti někde jinde, ale třeba z Dětmarovic pocházela jedna má slečna, párkrát jsem tam by a žít bych tam fakt nechtěl. Že se to nedá zavřít hned zítra je každému jasné, ale čím dřív, tím lépe. I když ... vy to tam dýcháte, ne já.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.12.2020 15:36 Reaguje na Svatá Prostoto
Víte pane lidé musejí žít i v horších podmínkách,
aby druzí měli teplíčko, elektrická proud, ocel
na autíčka a mosty, či smradlavou chemii, která
je potřebná zase jinde. Tu bylo kdysi ještě hůře
a přežili jsme to proto, že všichni nemohou
sedět v kanceláři a dloubat se z nudy v nose.
Pokud to byla havířská dcerka, tak se vašemu
rozchodu nedivím. Tu myslí lidé trochu jinak
a chápou, že s průmyslem tu je to poškozené
životní prostředí, ale kdysi i dobré mzdy za
kterými sem putovali lidé z celé republiky
a světe div se, oni tu zakotvili a neohrnovali
nos jako vy. A o tom Polsku si zjistěte jak
velké dotace tam putují do hornictví a uhlí
tam má horší kvalitu díky větší sirnatosti.
Jinak do EDĚ už se odtamtud vozí a je to hnus.
Ty elektrárenské kotle jsou konstruovány na
nekvalitní uhlí s vysokým podílem hlušiny
(tkzv.proplastek). Jeho dovoz je díky nízké výhřevnosti neekonomický a na kvalitní a
výhřevnější úhlí by se musely kotle předělat.
Vaše knížecí rady můžete poskytnout lidem,
kteří si koupili kotlíky 4.a 5. emisní třídy
na spalování jak hnědého, tak i černého uhlí
a nyní je čeká zářná budoucnost je opět nechat vyměnit za jiné. Třeba na ty slavné pelety,
které po vykácení kůrovcových stromů budou mít
brzo cenu zlata. Přechod na štěpku a jiná biopaliva narazí na strop v množství zdrojů a nezbydou než pelety z dovozu. Těch kopanců je napácháno nespočet
a nyní už vedení MSK uvažuje i o splavnění Odry
alespoň do Bohumína s vybudováním terminálu
na stlačený plyn dopravovaný loděmi pro ty bývalé
černouhelné elektrárny a teplárny. On ten plynovod
jaksi nebude stačit pro tak obrovský odběr a ani
není reálné postavit rychle nějaký nový plynovod.
Vás se to ale netýká a tak se o to ani nezajímáte
a tleskáte co nejrychlejšímu ukončení těžby, které
může skončit energetickým kolapsem Severní Moravy.
Výpadek elektřiny a plynu by jste v Praze asi
nezvládli už po 24 hodinách a tak bych byl opatrný
v tom spěchu při odstavování všech uhelných
elektráren a tepláren. Tady to lidem reálně hrozí
už příští zimu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.12.2020 13:41 Reaguje na Břetislav Machaček
".. a světe div se, oni tu zakotvili a neohrnovali
nos jako vy." ... jistě, proto odtamtud zdrhaj jak to jen jde, Praha je jich plná:-). A zkuste jim říci, ať se vrátí ... já si to rád poslechnu:-).

"... a tleskáte co nejrychlejšímu ukončení těžby, které může skončit energetickým kolapsem Severní Moravy." ... zase mimo, já ničemu netleskám a těžba uhlí na Ostravsku je mi ganz egál. Prostě to uhlí za ty ceny, za které jste schopni jej produkovat skoro nikdo nechce. To je celý. Pokud jo, tak jej těžte a prodávejte klidně ještě 100 let, mně to nijak nevadí.

Podobná blbost jsou ty vaše knížecí rady. Já nikomu žádné rady nedávám. je to váš kraj a dělejte si tam co chcete. Akorát mám silný pocit, že vašei spoluobčané mají hodně jiný pohled na věc než vy, zamrzlý v dobách ocelového srdce naší socialistické republiky. Viz postoj Ovy a kraje k tomu vašemu kanálu, kdy zastupitelstvo je jasně proti, a dokonce myslím, že jednomyslně.

Ale asi jsou to samí pitomci.

Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.12.2020 13:43 Reaguje na Břetislav Machaček
BTW ... ten váš komplex z Prahy, no, být vám méně, tak by to chtělo s tím něco dělat, ale takhle to asi už nemá cenu:-).
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.12.2020 16:18 Reaguje na Svatá Prostoto
Ten "komplex" z Prahy má většina venkova,
tak jako vy zase z něho, kdy nás považujete
za vidláky tak leda dobré na těžkou práci
a neschopné to "zúřadovat" a zastřešit.
To, že tam mladí odcházejí je díky koncentraci
škol, státních institucí, kultury a tak těm
dnes lepším příležitostem, které by mohly být
zčásti i v regionech. Vylidňuje se celý venkov
a Praha se nejen nafukuje, ale i NAFUKUJE a
pak brečí při dopravních zácpách a cenách
bydlení. Za lepší prací se chodilo vždy a tak
je tomu i dnes a nic nemusí trvat navěky,
jak ani netrvala potřeba uhlí a oceli odtud.
Vedení MSK už přehodnocuje pohled na kanál
a uvažuje o terminálu na zkapalněný plyn,
neboť hrozí ten deficit uhlí pro teplárny
a plynovod nemá dostatečnou kapacitu.
Spalování uhlí je v EU zatíženo emisními
povolenkami a těžba v konkurenčním Polsku
je nekonkurenčně dotována. Momentální pokles
cen uhlí na světových trzích nemusí být
konečný, ale zavření dolů konečné bude,
neboť znovuotevření je nerealizovatelné.
Dotace do přechodného období se poskytuje
i hotelům čekajícím na turisty, kteří
přijedou bůhví kdy a zdali vůbec. Kapacita
luxusního ubytování je postavena pouze na
zahraniční klientele a našinec s dělnickým
platem tak hledá u vás maximálně ubytovnu.
Přehlížením potřeb regiónů je vizitkou
nabubřelosti a pocitu jedinečnosti. Bohužel
žádný strom do nebe neroste a krizi nelze
řešit pouze zadlužováním . Úřady, hospody
a hotely ekonomiku nezachrání. Ta funguje
zcela mimo tu Prahu, ač má v ní sídlo a
odvádí tam daně. To ten venkov vidí a ví,
že to bude nutno změnit. Daně patří do
místa produkce a ne do sídla firem či rovnou
daňových rájů. Proto ta naše "nepokrokovost"
a touha po silných regionech, slabém centru
a jiných prioritách..
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.12.2020 11:58 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak za prvé, za "vidláky" nikoho nepovažuji, s výjimkou zcela konkrétních jedinců ... kteří mohou klidně žít v té Praze, Brně a podobně. A v tomto případě by mne nenapadlo použít tento výraz, ten paradoxně nejčastěji používají ti, kteří se sem přistěhovali a po jisté době se tímto způsobem vymezují vůči ostatním. Pozorováno prakticky dnes a denně.

Lidé jsou buď slušní nebo neslušní, chytří a moudří, nebo blbí ... odkud jsou je zcela jedno.

Vy prostě žijete ve svém světě komplexů a vzpomínek na minulost, a realitu, ať již sociální nebo finanční, si nejste schopen či ochoten připustit.

Ale je to váš boj a váš život, co já s tím.
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.12.2020 17:43 Reaguje na Svatá Prostoto
Nedá se to zavřít hned. Musejí se pro to napřed vytvořit podmínky. A ekologové dělají vše pro to, aby ty podmínky nebylo možné vytvořit. Takže škodí i tomu prostředí. Ale to dělají v podstatě od počátků své existence.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.12.2020 13:11
Já pro ně mám pochopení, holt mají sociální absťák.

A ve Vrškách na tom parkovišti aspoň nikomu nepřekáží.
Odpovědět
Klára Janoušková

Klára Janoušková

3.12.2020 09:26
čím nahradí? Výroba elektřiny 70% podíl spalování uhlí. Čím se bude topit? Většina eko čerpadel zamrzá při -20. Chápu, že v Praze se pustí ústřední topení a mají demonstranti teplo. Kde však není páteřní síť třeba horské obce apod. se bude pálit furt, je to takové dětinské zakázat uhlí a pak si jít objednat z Číny levné šunty třeba z Alibaby, dopravované na ekokatastrofickými palivy poháněných lodích. Čekala bych větší koncepci od ekoaktivistů.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist