https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pred-polskou-ambasadou-v-praze-dnes-demonstrovali-lide-kvuli-tezbe-v-dolu-turow?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Před polskou ambasádou v Praze dnes demonstrovali lidé kvůli těžbě v dolu Turów

13.3.2023 19:56 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Grzegorz Broniatowski / Greenpeace
Před polskou ambasádou v Praze se dnes na demonstraci sešlo přes 20 převážně mladých lidí, kteří požadovali zveřejnění detailů dohody České republiky s Polskem o těžbě uhlí v dole Turów. Důl leží v Polsku v blízkosti českých a německých hranic, těžba podle ekologů ohrožuje životní prostředí ve všech třech státech, především ničí podzemní vody v okolí dolu. Demonstraci s názvem Zveřejněte dohodu, dejte stop Turówu pořádalo hnutí Fridays For Future, připojili se i zástupci hnutí Greenpeace. České ministerstvo životního prostředí (MŽP) dnes uvedlo, že poskytuje veřejnosti všechny dostupné informace, které od Polska získává.
reklama

 

"Vláda ve svém programovém prohlášení slibovala, že bude transparentní, a tomu se tak v tomhle případě nestalo. Česká vláda musí mít data o podzemní vodě v oblasti uhelného dolu Turów a nevypouští je, nebo respektive nezveřejňuje je všechny. Z důvodu jakého, to se asi můžeme ptát, ale spoustu studií nevládních ekologických organizací ukazují, že těžba v hnědouhelném dole Turów není dobrá pro okolní krajinu, ať na polské, německé nebo české straně, a česká vláda se těmto obviněním nebo těmto analýzám nevládních organizací brání a říká, že tomu tak není," řekl ČTK Lukáš Skála z hnutí Fridays for Future.

Demonstranti se nejdříve shromáždili před polskou ambasádou. Jejich transparenty hlásily hesla jako "Uhlí se přece nedá pít", "Vládo, nechráníš životní prostředí" či přeškrtnutou číslici 2044. Demonstranti se pak průvodem přesunuli na Klárov, a následně k nábřeží, kde jedna z účastnic demonstrace vystoupila s tanečním představením o úbytku vody v Turówě. Průvod byl následně zakončen před sídlem vlády ve Strakově akademii, po cestě demonstranti volali hesla jako "Uhlí - ropa - plyn, patří do dějin".

Česko-polská dohoda o řešení vlivu těžby v dole Turów byla uzavřena 3. února loňského roku. Polsko vyplatilo Česku jako náhradu za škody způsobené těžbou 45 milionů eur (přibližně 1,1 miliardy Kč) a Česká republika stáhla žalobu na Polsko, kterou kvůli dolu podala u Soudního dvora EU. Ekologické organizace ale smlouvu kritizují, jelikož podle nich nechrání české občany před ztrátou vody.

Letos na konci února povolilo Polsko prodloužení těžby v dole Turów do roku 2044. Ekologové s rozhodnutím nesouhlasí, protože podle nich vychází z nesprávného posouzení dopadů těžby na životní prostředí v Česku, Polsku i Německu.

Podle MŽP poskytuje resort veřejnosti transparentně a podle zákona všechny dostupné informace, které od polské strany získává, uvedlo dnes ministerstvo v tiskové zprávě. "Po roce existence mezivládní Dohody o Turówu platí, že polská strana skutečně své závazky plní, probíhá velmi intenzivní komunikace. Díky tomu máme konečně možnost téměř on-line monitorovat vliv těžby na životní prostředí, máme data o stavu podzemních vod, o hluku a kvalitě ovzduší," uvedl Michal Pastvinský, ředitel zahraničního odboru MŽP a zmocněnec za ČR pro Dohodu o spolupráci k řešení vlivů těžební činnosti v povrchovém hnědouhelném dole Turów.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

14.3.2023 17:31
Nechápu, proč demonstrují, když souhlasí s těžbou a odškodněním naše "demokraticky" zvolená vláda a kraj. Zákaz těžby by byl porušením dohody mezi ČR a PR s vrácením odškodnění a novým sporem před evropským soudem. Nepodvedla je vláda jako voliče stejně, jako u jiných slibů? Doly otvírají
nově i Němci a tak nečekám, že by je někdo vůbec v dnešní době vyslyšel. Mají možnost reparátu u dalších voleb, jak opět naivně naletět nereálným
slibům zakázat těžbu a pak následně kritizovat podepsání dohody o těžbě.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist