https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/predat-detem-co-je-k-ziti.vychazi-soubor-30-rozhovoru-ktere-vysly-v-casopise-sedma-generace?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Předat dětem, co je k žití. Vychází soubor 30 rozhovorů, které vyšly v časopise Sedmá generace

17.12.2021 14:24 | PRAHA (Ekolist.cz)
Obálka knihy Předat dětem, co je k žití.
Obálka knihy Předat dětem, co je k žití.
Zdroj | Sedmá generace
Časopis Sedmá generace je jeden z mála dlouhověkých tištěných periodik, které se u nás věnují životnímu prostředí. Aktuálně vychází už třicátým rokem. K tomuto výročí jeho redakce připravila výbor 30 rozhovorů, které v časopisu dosud vyšly.
reklama

 
Jde o rozhovory s osobnostmi různých profesí, oborů, názorů či věr, v knize se potkávají socioložky Hana Librová a Jiřina Šiklová, filozofové Erazim Kohák a Václav Bělohradský, ekologové Bedřich Moldan a Mojmír Vlašín, psychiatr Stanislav Grof, terapeutka Naomi Aldort, ochranář rysů Ludvík Kunc, ekologičtí myslitelé Satish Kumar a Vandana Shiva, výtvarník Vladimír Kokolia, hudebník Petr Váša, lesní expert Jaromír Bláha, katolický intelektuál Tomáš Halík a řada dalších.

Dobové rozhovory jsou v knižním vydání doplněny novými informacemi jak o zpovídaných osobnostech, tak o probíraných tématech. Kniha může sloužit jako svébytný průvodce společenským, environmentálním či politickým porevolučním vývojem.

Tematicky se rozkračuje od ochrany přírody, krajiny a zvířat přes klimatickou krizi, energetiku, postavení žen nebo výchovu dětí až po environmentální politiku, filozofii a psychologii.

Sedmá generace

Název časopisu odkazuje na Velký zákon Irokézů, podle nějž by lidé měli zvažovat důsledky svého chování až do sedmé generace potomků. Tematicky se zaměřuje na ochranu přírody a krajiny, klimatickou změnu, obnovitelnou energetiku, alternativní ekonomiku, ekozemědělství, udržitelnou mobilitu, lidská a zvířecí práva, šetrnější životní styl, menšinovou kulturu nebo environmentální výchovu.


reklama


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

17.12.2021 23:23
Knizku si asi nekoupim, vetsinou jde o autory, kteri v poslednich 30 letech byli dostatecne viditelni v mediich v zalezitostech, kde jsem s jejich stanovisky moc nesouhlasil :) Jak byl ale provaden vyber jednotlivych prispevovatelu? Rada lidi prosla za tech 30 let vyraznym vyvojem a uverejnit jejich text stary 25 - 30 let by bylo nazornym dokladem, jak svoje nazory od te doby rozvinuli a pripadne prehodnotili. Takze zvedavy dotaz - to ze chybi napr. Jan Keller znamena, ze nebyl editorem knizky osloven, nebo ze odmitl v takto koncipovane knize figurovat?
Odpovědět
va

vaber

18.12.2021 10:15 Reaguje na Miloš Zahradník
já si ji nekoupím určitě ,třídím si informace a dělám závěry raději sám,
najít správný názor v dnešní mediální masáži není snadné
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

18.12.2021 06:28
Kniha je naprosto skvělá. Nejde o názory autorů, ale o to, co bychom měli předat svým dětem. Oprostěte se od svého ega, které souhlasí či nesouhlasí s těmi výroky v oněch rozhovorech a vezměte to jako návod pro budoucí generaci. Pro tu sedmou generaci!
Odpovědět
pp

pavel peregrin

18.12.2021 09:23 Reaguje na Katka Pazderů
Svým dětem předejte slušnost, pracovitost a přemýšlivost. Na to nepotřebujete žádného průvodce, ale připouštím, že zrovna toto je dnes vzácné koření.
Odpovědět
va

vaber

18.12.2021 10:22 Reaguje na Katka Pazderů
co bychom měli předat dětem?
někdo jim nepředá nic ,někdo na tom pracuje celý život a dá jim vše co vytvořil, co je lepší a jak to děti přijmou je jiná věc,
jaký svět a nebo jakou společnost? o to se vedou velké diskuse i války
Odpovědět
JO

Jarka O.

18.12.2021 08:40
Z jmenovaných V. Bělohradský by mohl být zajímavý, má názory k zamyšlení.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

18.12.2021 09:25 Reaguje na Jarka O.
Ano, jediný Bělohradský je hoden názvu filozof, i když občas i s jeho články mám problém, ale podstatně menší, jak s názory např. uvedeného Halíka.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist