https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/preparator-potrestany-kvuli-tygrum-neuspel-s-dovolanim-k-nejvyssimu-soudu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Preparátor potrestaný kvůli tygrům neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu

6.9.2022 01:30 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Preparátor Miloš Hrozínek neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu v kauze nelegálního zabíjení tygrů a obchodu s částmi jejich těl. Za neoprávněné nakládání s chráněnými zvířaty si vyslechl tříletý nepodmíněný trest. Nejvyšší soud rozhodl před časem bez veřejného jednání. Nyní zpřístupnil ve své databázi odůvodnění.
reklama

 

"Jednání obviněného spočívající v tom, že v rozporu s jiným právním předpisem usmrtil, zpracovával, přechovával a nabízel k prodeji exemplář druhu přímo ohroženého vyhubením nebo vyhynutím a tento čin spáchal jako člen organizované skupiny, je trestným činem," stojí v rozhodnutí.

V kauze figuroval také Ludvík Berousek, provozovatel zooparků a chovatel tygrů. Dostal jen podmíněný trest a podle informací ČTK dovolání nepodával, stejně jako Vietnamec Xuan Vu Le, taktéž podmínečně potrestaný, jenž přijal už rozhodnutí prvostupňového soudu v České Lípě.

Justice se zabývala úhynem tří tygrů z Berouskova chovu v roce 2018. Berousek mrtvé tygry předával preparátorovi Hrozínkovi, od něhož části tygřích těl odebíral Xuan Vu Le a vyráběl z nich podle obžaloby produkty žádané ve vietnamské komunitě.

Obžaloba vycházela z odposlechů i výsledků sledování obžalovaných, jako důkazy posloužily také nalezené části tygřích těl. Podle pravomocného verdiktu nebyla trestným činem preparace tygřích kůží, ale komerční nakládání s dalšími částmi uhynulých zvířat.

Berousek původně u českolipského soudu dostal dva roky vězení se čtyřletým podmínečným odkladem plus peněžitý trest. Odvolací krajský soud v Liberci trest zmírnil na 18 měsíců s tříletou zkušební dobou a zrušil peněžitý trest. Dospěl totiž k závěru, že Berousek nebyl členem organizované skupiny napojené na černý trh.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.9.2022 07:03
Justiční omyl , jinak to nazvat nelze.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist