https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pres-45.000-lidi-se-hlasi-o-moznost-odstrelit-bizona-u-americkeho-velkeho-kanonu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O možnost odstřelit bizona u amerického Velkého kaňonu má zájem 45 000 lidí

6.5.2021 12:13 | WASHINGTON (ČTK)
Správa parku neplánuje snížit počet bizonů nijak drasticky, každý z vylosovaných šťastlivců dostane povolení odstřelit jen jediné zvíře, které si následně bude moci ponechat.
Správa parku neplánuje snížit počet bizonů nijak drasticky, každý z vylosovaných šťastlivců dostane povolení odstřelit jen jediné zvíře, které si následně bude moci ponechat.
Licence | Volné dílo (public domain)
Více než 45 000 lidí se přihlásilo do loterie, přes niž federální správa amerických parků (NPS) vybírá dvanáct lovců, kteří dostanou unikátní příležitost zastřelit divoce žijícího bizona na severním okraji národního parku kolem Velkého kaňonu (Grand Canyon). Správa tvrdí, že populace zvířat vážících i přes 900 kilogramů roste, a ona tak pošlapávají archeologická naleziště a znečišťují vodní zdroje. Proto je podle správy nutné snížit jejich počty.
reklama

 

Dobrovolníci měli na přihlášení do loterie 48 hodin, za něž NPS nashromáždila 45 000 přihlášek. Asi 15 procent přihlášených pochází z Arizony, kde se park nachází, třetina jich je z Texasu, Kalifornie, Utahu či Colorada.

Úřady nyní vyberou náhodně 25 jmen. Unikátního odstřelu plánovaného na letošní podzim se bude moci zúčastnit prvních 12 z těch zájemců, kteří doručí úřadům požadovaná potvrzení a formuláře. Mezi ně patří například doložení zkušeností z lovu a schopnosti ovládat střelné zbraně.

Vybrané šťastlivce, kteří se finální verdikt dozvědí do 17. května, však čeká namáhavá práce. V parku se nebudou moci pohybovat v motorových vozidlech a k odtažení mrtvého bizona nebudou moci použít ani domácí zvířata. Zastřelené bizony budou muset přímo na místě vyvrhnout jen s pomocí svého podpůrného týmu, jehož členy si mohou sami zvolit. Práci by jim mohl zkomplikovat i sníh, některé oblasti na severu parku se nachází v nadmořské výšce kolem 2500 metrů.

Správci parku zdůrazňují, že se nejedná o lov, který je na území národních parků zakázán. Bizony lze lovit v Arizoně jen mimo území parků, povolenka pro Američany z jiných koutů USA však může stát až 5400 dolarů (116 000 korun). Každému lovci také úřady povolují ulovit za život jen jediného bizona. Kusy odstřelené v rámci chystané akce se dobrovolníkům do jejich lovecké historie nezapočítají.

Podle archeologa Matta Malleryho, který se do loterie rovněž přihlásil, je zredukování počtu bizonů v parku potřeba k udržení rovnováhy v tamním ekosystému a využití dobrovolníků je pro úřady levným způsobem, jak tohoto cíle dosáhnout. "Je to potřeba udělat kvůli údržbě," řekl listu The Guardian. "A když už to bude někdo dělat, tak to klidně mohu být já," dodal účastník loterie.

Správa parku neplánuje snížit počet bizonů nijak drasticky, každý z vylosovaných šťastlivců dostane povolení odstřelit jen jediné zvíře, které si následně bude moci ponechat. Správci odhadují, že se v parku nyní nachází 300 až 500 bizonů, jejich počet přitom chtějí postupem času zredukovat na 200. Kromě odstřelu již delší dobu pracují rovněž na přesunech zvířat, a to buď do jiných částí volné přírody nebo na farmy.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RM

René Mikolas

7.5.2021 11:52
Každého záujemcu, ktorý vyhral treba navliecť do bizónej kože a vypustiť v rezervácii.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist