https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prezident-agrarni-komory-v-cesku-se-chysta-dotacni-tunel?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prezident Agrární komory: V Česku se chystá dotační tunel

8.6.2022 13:05 | PRAHA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Produkční zemědělci se kvůli novému nastavení dotací ocitnou na hranici přežití. Na protestním setkání zemědělců v pražské Lucerně to dnes řekl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal, který shromáždění svým projevem zahájil. Zmínil také, že přesun peněz k menším farmářům povede k tomu, že střední a větší podniky nebudou schopné konkurovat firmám z okolních zemí. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na setkání řekl, že vláda podpoří živočišnou výrobu a pěstitele citlivých komodit, jako jsou například pěstitelé brambor.
reklama

 

Doležal zmínil, že zemědělci sdružení v Agrární komoře hospodaří na více než 60 procentech zemědělské půdy. Větší firmy jsou podle něj zásadní pro zajištění potravinové bezpečnosti.

Komora i Zemědělský svaz už od ledna protestují proti změnám v nastavení dotací na období mezi lety 2023 až 2027. Kritizují vládní rozhodnutí změnit nastavení takzvané redistributivní platby, kterou zemědělci dostávají na prvních 150 hektarů půdy. Na další dotační období to bude 23 procent z celkové částky na přímé platby, původně bylo plánováno deset procent. Více peněz tak dostanou malí farmáři.

Podle Doležela to povede k tomu, že místo hospodaření se budou "těžit dotace". Varoval před tím, že kvůli tomu, že produkční zemědělci dostanou méně peněz, budou podniky rušit chovy a propouštět zaměstnance. "V ČR se nechystá podpora produkčního zemědělství, chystá se dotační tunel. Velké investiční skupiny budou skupovat půdu a brát práci zemědělcům," řekl. Hrozí to, že budou vznikat fiktivní zemědělci, kteří budou jen čerpat dotace bez produkce, dodal. Kritizoval také to, že o nastavení dotací podle něj rozhodují poradci politiků, kteří zemědělství vůbec nerozumí.

Projevy řečníků často provázely hlasité reakce i pokřiky lidí v zaplněném sále, kromě potlesku se ozývalo také bubnování nebo troubení. Řada lidí si přinesla transparenty s nápisy například "Nejsem agrobaron" nebo "Naše práce, vaše potraviny".

Podobným způsobem jako Doležal se vyjádřil také předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Zmínil, že v roce 2004 bylo 19.000 žadatelů o dotace, dnes je jich 31.000. "My jsme jediná země v EU, kde počet zemědělců roste a průměrná velikost zemědělského podniku klesá, všude jinde je to přesně obráceně," řekl. Uvedl také, že vznikají investiční společnosti, které spekulativně nakupují půdu a slibují investorům roční výnos například 13 procent. "Opravdu chceme, aby českou půdu vlastnili kapitáloví investoři, nebo aby ji vlastnili čeští zemědělci?" ptal se. V jiných zemích je pode něj obvyklé, že domácí zemědělci mají předkupní právo na nákup půdy. Upozornil také na to, že například dánský zemědělec dostane podle nového nastavení dotací třikrát více peněz na hektar než český.

Na setkání měl původně dorazit ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který je ale od začátku týdne v covidové izolaci. Zastoupil ho předseda lidovců a ministr práce sociálních věcí Marian Jurečka, který je soukromý zemědělec. Na zemědělství mu podle jeho slov vždy záleželo a v lednu, kdy vládní koalice vyjednávala o nastavení dotací, navrhoval jinou podobu poté, co se seznámil se situací některých firem.

Ministr zemědělství má podle něj za úkol najít formu podpory pro zemědělce, kteří se zabývají živočišnou výrobou a pěstováním citlivých komodit zhruba v objemu tří miliard korun. "Začali jsme debatu i například o tom, jak to řešit v oblasti důchodového pojištění," řekl. Do tří týdnů podle něj má vzniknout návrh, aby tyto kroky šly realizovat už v roce 2023. Jedna z forem podpory může být i formou daňových úlev.

Jurečka si také nemyslí, že nové nastavení zemědělské politiky povede k likvidaci českého zemědělství. Uvedl také, že zvyšování cen potravin podle něj kvůli rostoucím cenám energií nelze úplně zastavit, vláda ale podniká kroky, jak růst cen zpomalit.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

8.6.2022 14:12
A o co jiného by šlo?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.6.2022 19:53 Reaguje na Slavomil Vinkler
když byli ve vztahu k menším zemědelcům přepláceni, tak to tunel nebyl?
Odpovědět
RN

Radek Novák

8.6.2022 20:59 Reaguje na Jaroslav Řezáč
tunel to byl, naštěstí tato událost je odehrála pouze v mysli některých pomatenců nebo lidí špatně informovaných. V reálu pouze dostávali víc peněz za víc práce, nikoliv z důvodu velikosti firmy.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.6.2022 06:36 Reaguje na Radek Novák
Každý ný měl mít tolik práce na jakou stačí ne na to jaké má dotace. Pokud se zemědělská dražba bude diverzifikovat tak to bude dobře. Smyslem musí být přirozené a biologicky pestrá a udržitelná krajina to, co děla velké množství zemědělců je krátkozraké prznění
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.6.2022 07:31 Reaguje na Jaroslav Řezáč
přirozená a biologicky pastrá krajina a půda
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.6.2022 18:12 Reaguje na Radek Novák
A zámky na Riviéře si kupovali z večerního pinklování v místní hospodě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.6.2022 18:14 Reaguje na Radek Novák
Zkuste vysvětlit, na co je dotován Agrofert, který se chlubil každoročně asi tak 8 miliardami zisku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.6.2022 22:06 Reaguje na Slavomil Vinkler
O nápravu tunelového stavu z minula.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

8.6.2022 14:19
STBák si zaplatil tyhle demonstranty. Nic jiného v tom není. STBák řve, protože si chtěl letos za dotace pořídit nové drbátko ze slonoviny...takhle bude muset čekat na příští rok.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

9.6.2022 11:40
JJ, vždyť máme potravin i peněz dost. I lidi mají peněz dost, aby si mohli kupovat zbytečně zdržené potraviny.
Můžeme klidně dotace sebrat těm, kdo ty peníze využívají smysluplně na navýšení produkce potravin a dát je těm, co je z podstatné části projedí a použijí na pokračování neproduktivní a předražené zemědělské eko a bio produkce.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.6.2022 09:00 Reaguje na Radim Polášek
Uniká vám smysl dotací. Ty jsou zavedeny proto, aby se udržely při životě aktivity, které se ekonomicky nevyplatí, ale pro společnost jsou přínosné.
Typické je třeba městské koupaliště, různé cyklostezky (nepřehánět!!) nebo aktivity pro volný čas, které lidé využívají ke sportu a to zadarmo. Divadlo a vůbec kulturu atd.
Proto je vidět, že je zcela nesmyslné dotovat agrární barony. Takový Agrofert se každoročně chlubí, že má miliardové zisky, tak na co potřebuje dotace? Ty peníze z velké části mizí v ofšórech svého nevlastníka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.6.2022 22:05
Ten tunel vytvořil už dávno Babiš s Tomanem a utopili jsme v tom už nepředstavitelné stamiliardy.
Potrefená husa nejvíc kejhá.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

10.6.2022 16:34 Reaguje na Pavel Hanzl
V dotační politice jde jen o to, kdo je světlo na konci tunelu. O to je boj.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.6.2022 08:53 Reaguje na Slavomil Vinkler
Dotační politika musí mít pořád na paměti ten hlavní důvod, proč vůbec existuje. A to se občas ztrácí pomocí takových jedinců, jako jste třeba vy.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

11.6.2022 20:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Toman za to nemůže, rodinná výchova. Jeho fotr kradl už za socialismu.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

11.6.2022 20:22
...Marian Jurečka, který je soukromý zemědělec. Na zemědělství mu podle jeho slov vždy záleželo :D Néééé :D

Dodnes si pamatuju jak zednář Jurečka vylezl na druhý den po Majdanu z vrat ministerstva před novináře s neznámou vlajkou v ruce. A začal tvrdit že náš zemědělský export do Ruska není nijak ohrožen :D :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.6.2022 08:19 Reaguje na Kamil Krabice
Šak nebyl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.6.2022 08:21 Reaguje na Kamil Krabice
Tenkrát skutečně nebyl. Ty sankce nasadili Rusi na nás až po anexi Krymu a Donbasu a nasazení sankcí Západu proti nim, které se potravin netýkaly.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

15.6.2022 09:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Ekonomickou válku, neboli sankce, měl Západ rozjetou už tehdy. A právě proto se na to novináři ptali.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.6.2022 18:16
Ten tunel se jasně prokázal, EU nám napařila asi 81 miliónů pokutu za tunelování EU dotací a to tam samozřejmě není, co soudruzi vyčórovali z našeho rozpočtu.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist