https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pri-protestu-vltavu-rozzari-svicky-pripomenou-havarii-na-becve?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Při protestu Vltavu rozzáří svíčky, připomenou havárii na Bečvě

20.12.2020 13:21 | PRAHA (ČTK)
Voskové lodičky budou lidé pouštět ze Střeleckého ostrova, později je posbírají kanoisté.
Voskové lodičky budou lidé pouštět ze Střeleckého ostrova, později je posbírají kanoisté.
Svíčky dnes večer rozzáří Vltavu mezi Mostem Legií a Karlovým mostem v Praze. Protest spolku Milion chvilek pro demokracii připomene zářijovou ekologickou katastrofu na Bečvě, kdy život v řece otrávil únik kyanidů. Akce Světlo pro Bečvu má upozornit na "pochybné vyšetřování celé kauzy", uvedl spolek. Akce začne v 17:00. Voskové lodičky budou lidé pouštět ze Střeleckého ostrova, později je posbírají kanoisté.
reklama

 

Podle pořadatelů protestu je alarmující především chování České inspekce životního prostředí (ČIŽP), Povodí Moravy, města Valašské Meziříčí, vlády a ministerstva životního prostředí. Vyčítají jim různá pochybení.

"Mezi ty nejzávažnější patří zaštiťování se neexistujícím informačním embargem, pozdní odběry vzorků, obhajování soukromých firem dříve než byly dostupné výsledky řádného vyšetřování, pozdní informování veřejnosti a celkově vágní a nepřesná komunikace," uvedl spolek. "Všechny tyto kroky výrazně narušují důvěru občanů ve státní instituce. A obnovení důvěry může trvat možná stejně dlouho jako obnovení života v mrtvé Bečvě. Spolek Milion Chvilek chce proto prostřednictvím protestní akce připomenout otravu řeky a zároveň si posvítit na pochybné prošetřování celé kauzy," dodali zástupci spolku.

Do Bečvy vypustil jedovaté láky neznámý pachatel 20. září. Podle odborníků šlo o kyanidy. Případ vyšetřují vsetínští kriminalisté, kteří čekají na výsledky znaleckého zkoumání. Lhůta pro jeho vypracování končí dnes.

Deník Referendum koncem listopadu uvedl, že se v den zářijové otravy Bečvy v chemičce Deza stala havárie. Deza patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO). Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka následně řekl ČTK, že se 20. září v Deze stala provozní událost, která neměla charakter havárie a z podstaty nemohla být příčinou otravy ryb v Bečvě. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) počátkem prosince uvedl, že o události nevěděl a nevěděla o ní ani ČIŽP.

Závažná ekologická havárie postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím po Přerov. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři více než 40 tun ryb. Během podzimu došlo ještě k několika dalším méně vážným incidentům. Brabec na začátku prosince řekl, že kvůli únikům ČIŽP kontroluje 15 firem, včetně Dezy.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist