https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prime-platby-nebudou-mit-strop-mensi-zemedelci-z-nich-ale-dostanou-vetsi-podil?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přímé platby nebudou mít strop, menší zemědělci z nich ale dostanou větší podíl aktualizováno

12.1.2022 14:00 (ČTK)
Na takzvanou redistributivní platbu, tedy dotaci na podporu prvních 150 hektarů u každé firmy, má jít podle nového návrhu 23 procent z celkové částky na přímé platby. Dosud to bylo deset procent.
Na takzvanou redistributivní platbu, tedy dotaci na podporu prvních 150 hektarů u každé firmy, má jít podle nového návrhu 23 procent z celkové částky na přímé platby. Dosud to bylo deset procent.
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Přímé platby zemědělcům nebudou mít omezení pro velké podniky, menší farmáři z nich ale dostanou větší podíl. Klesne také maximální výše investiční dotace. V úterý večer se na tom shodla koaliční rada, informoval dnes ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Dosud ministerstvo v návrhu vyplácení dotací pro roky 2023 až 2027 počítalo s určením maximální výše dotace velkým zemědělským podnikům, v úterý večer proti tomu před úřadem vlády na akci zorganizované Agrární komorou ČR protestovalo několik tisíc lidí.
reklama

 

Na takzvanou redistributivní platbu, tedy dotaci na podporu prvních 150 hektarů u každé firmy, má jít podle nového návrhu 23 procent z celkové částky na přímé platby. V původním návrhu to bylo deset procent. "Zastropování s odpočtem mzdových nákladů má svoji logiku, pokud by redistributivní platba byla výrazně nižší, pokud by se pohybovala na úrovni deseti, 12, 15 procent," řekl dnes novinářům ve Sněmovně ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Při 23 procentech podle něj určení maximální úrovně ztrácí smysl.

Nový návrh podle ministerstva zemědělství umožní výrazně vyšší podporu malých a středních zemědělců. "Jsem rád, že se nám podařilo najít kompromis, který respektuje reálnou situaci v našem zemědělství. Výrazně podpoříme menší zemědělce a ty, kteří chtějí dělat něco navíc pro naši krajinu, současně ale bude zajištěna i dostatečná podpora pro větší podniky, které budou hospodařit v souladu s dotačními pravidly," uvedl Nekula.

Ministerstvo zemědělství návrh schválený na koaliční radě před odesláním Evropské komisi projedná s neziskovými organizacemi a dalšími partnery. Podle Bílého se koaliční rada také dohodla, že po prvním roce fungování nových parametrů jejich nastavení vyhodnotí a případně je upraví pro další období.

Míra spolufinancování Programu rozvoje venkova v příštím dotačním období bude podle návrhu 65 procent, což požadovaly téměř všechny zemědělské organizace, uvedlo také ministerstvo. V končícím programovém období to bylo 35 procent. Podpora tak bude podle ministerstva srovnatelná s dalšími státy Evropské unie a umožní českým zemědělcům zůstat konkurenceschopnými.

Do ekologického zemědělství se mohou zapojit všechny podniky bez rozdílu velikosti, bude tam směřovat výrazná část dotací, uvedl Nekula. Upravený návrh bude podle něj více podporovat ochranu vody, půdy a pestřejší krajinu. "Chceme, aby zemědělci dělali něco navíc, aby se ještě lépe starali o naši krajinu. Nechceme jít metodou příkazů, ale motivace," dodal ministr. Podpora na trvalé travní porosty už nebude v režimu přímých plateb, peníze půjdou z dotací na rozvoj venkova. "Tady se jedná o částku asi 2,1 miliardy korun. Po tom volali všichni zemědělci napříč celým spektrem," doplnil Nekula.

Přímé platby zemědělcům a Program rozvoje venkova tvoří dva pilíře evropské zemědělské politiky.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

12.1.2022 15:10
Když dotace, tak na základní potraviny ! Bez ohledu na množství ha.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

12.1.2022 15:34 Reaguje na smějící se bestie
Je třeba podporovat hlavně ty, kteří chtějí dělat něco pro naši krajinu. A malí a střední zemědělci si větší podporu než agroholdingy zaslouží proto, že bydlí v oblasti, v níž hospodaří, a mají v průměru menší půdní bloky než velké podniky.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

12.1.2022 17:29 Reaguje na Majka Kletečková
Je třeba podporovat hlavně ty, kteří zajišťují rozhodnou část obživy a netahají ze státu peníze na nesmysly. Jinak to, co jste napsala, nemá hlavu ani patu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

12.1.2022 17:48 Reaguje na pavel peregrin
1*
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

13.1.2022 07:25 Reaguje na pavel peregrin

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.1.2022 15:34
kritéria by měla být přísnější v mezích s ekologicky nakládáním s krajinou a to, hospodařením, které zlepšuje půdní vlastnosti, tedy obnova biologie půdy a ochrana proti splavu ornice a eroze vůbec
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

12.1.2022 18:52
Uvidíme, co ti menší s 9 tisíci na hektar udělají. pokud to bude znamenat zvýšení množství lokální produkce, bude to dobré. Ale ještě by to chtělo navýšit díky větším dotacím na plochu plochy zeleniny, ovocných sadů a podpořit pěstování malých plodin jako je pohanka nebo proso. A když se Ti malí ještě sdruží a postaví si loupárnu nebo mlýn, bude ráj na zemi.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

12.1.2022 19:23 Reaguje na Katka Pazderů
Taková sdružení/družstva, měli sedláci už za 1.republiky( monarchie ) a po r.1989 v restitucích za to nedostali nic.
Navíc od toho roku jakákoliv družstvo bylo označováno jako komunistický přežitek - bohužel !
Odpovědět
MD

Milan Dostál

12.1.2022 20:09 Reaguje na Katka Pazderů
Když se združí, vznikne družstvo, tak nevím co se vám na dnešních družstvech nelíbí, nebo jim budete zase organizovat kolik se jich může združit, jak a na jaké výměře mohou hospodařit.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.1.2022 09:55
Jít hlavou proti zdi evropské zemědělské dotační politiky nelze, ale samotný dotační systém by měl být z hlediska ochrany přírody, krajiny a půdy nastaven jinak. Plnou dotaci by měly dostat jakékoliv firmy s kompletním zemědělským programem od rostlinné po živočišnou výrobu s hnojením hnojem. Pak by následovaly pastevecké firmy s produkcí vlastní
zásobní píce a pak ty s nákupem píce odjinud. Na předposledním místě by měly být firmy střídající minimálně 5 plodin a komplet bez dotací by měli
být rostlináři hnojící pouze průmyslovými hnojivy a produkující biomasu a biopaliva pro energetiku. To by byl návrat ke skutečnému zemědělství a žádné výměry a startovní čáry na to nemají mít vliv. Při malé výměře a při speciální a nebo BIO produkci si musím najít odběratele ochotné to kupovat a nebo zkrachovat. Spoléhání na byť malé dotace umožňuje některým, kteří by přežít neměli přežívat. Ti křičí nejvíc a chtějí jako Otesánci stále více a více, ale odkud na to vzít? Najděte si svého odběratele ochotného platit za vyjímečnost a možná i kvalitu. Malí mají vyplňovat mezery v trhu, který se
nevěnuje všemu a nemělo by to být pouze na základě dotací. Malý řemeslník taky nečeká na dotaci, ale nabízí kvalitní službu za podstatně vyšší cenu, než tovární výrobek a pokud to nedokáže, tak se podbízí lácí a nebo musí
zkrachovat. Dotace jsou zlo, ale budiž a tak je alespoň rozdělit podle vlivu na krajinu, přírodu a půdu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.1.2022 11:30 Reaguje na Břetislav Machaček
Navíc všechny ty meze, remízky, by měly být bez daní z pozemků.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.1.2022 14:06 Reaguje na smějící se bestie
Přesně tak. Vše, co není předmětem k vytváření zisku by nemělo být daněno vůbec, ale taky by nemělo být při obhospodařování jinou osobou předmětem nájmu. Vlastník by měl být vděčen, že se mu o to někdo vůbec stará a nebo se
o to starat sám. To by si někteří investoři asi rozmysleli
nakupovat spekulativně pozemky a starost přenechat ještě
za nájem pachtýřům. V opačném případě má pachtýř zájem mít
z pozemku příjem na úhradu nájmu a nemůže ho logicky nechat ladem a ještě platit nájem.
Odpovědět
SM

Stanislav Mudra

14.1.2022 10:35 Reaguje na smějící se bestie
a to jde, jen si musíte zažádat na FÚ
Odpovědět
SM

Stanislav Mudra

14.1.2022 10:41
Nelze než připomenout, že veškeré zemědělské dotace jsou v prvopočátku s myšlenkou a záměrem ochrany přírody a životního prostředí. Jak je toho docíleno u 250ha lánu střídajícím 2 plodiny mi není jasné. Pokud je to za to že dodržují základní pravidla (nepoužívají DDT, nelejí kejdu do potoka...), tak je asi něco špatně. U menšího hospodáře s bloky do 5 ha, již jen střídání plodin, mozaikovitost krajiny (prostorová, časová) a další další vlivy, i když hospodaří konvenčně, je významným přínosem pro krajinu i biodiverzitu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.1.2022 17:42 Reaguje na Stanislav Mudra
Když budete střídat 5 ha pšenice s 5 ha kukuřice, tak ta mozaika
moc pestrá nebude. Může to být ale i u těch 30 ha s pícninami,
bramborami, cukrovkou, biopásy a i tou kukuřicí a pšenicí. Těch
30 ha je v rovině při pestřejší produkci schůdné i pro moderní
výkonnou techniku a ne nějaké pojíždění těch strojů po nudličkách
políček. Koukněte se do světa a ne do zemědělských skanzenů jako
Rakousko a Polsko. V USA, Kanadě, Ukrajině, Rusku atd., nevidíte
konec pole a nikdo je nenutí pole kouskovat. Proto jsou taky
producenty obilnin na vývoz za konkurenční nedotované ceny. Bez
dotací nebudou konkurenceschopni brzy i ti s poli 30 ha a na ty
dotace nebude mít brzy kdo vydělávat. Podnikání není tiskárna
peněz na dotace, ale činnost směřující k vytváření zisku a bez
zisku není podnikáním, ale hrou na podnikání závislého na dotacích.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist