https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prirodni-katastrofy-letos-zpusobily-vetsi-skody-nez-je-dlouhodoby-prumer?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přírodní katastrofy letos způsobily větší škody, než je dlouhodobý průměr

2.12.2022 01:11 | CURYCH (ČTK)
Hurikán Ian v září jako hurikán čtvrté kategorie na pětibodové škále zasáhl pobřeží Floridy. Stal se katastrofou, která od začátku roku samostatně způsobila největší ztráty.
Hurikán Ian v září jako hurikán čtvrté kategorie na pětibodové škále zasáhl pobřeží Floridy. Stal se katastrofou, která od začátku roku samostatně způsobila největší ztráty.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Hurikán Ian a další přírodní katastrofy způsobily od začátku letošního roku pojištěné škody v odhadované výši 115 miliard USD (téměř 2,7 bilionu Kč). To je vysoko nad desetiletým průměrem, který činí zhruba 81 miliard dolarů. Uvedla to švýcarská zajišťovna Swiss Re, která patří k největším na světě.
reklama

 

Veškeré katastrofy, tedy jak přírodní, tak ty způsobené člověkem, pak způsobily ekonomické škody odhadem za 268 miliard dolarů (6,25 bilionu Kč). Z toho 122 miliard USD pokrývá pojištění. To podle Swiss Re znamená, že letošní rok je pro pojišťovací společnosti jedním z nejnákladnějších.

Hurikán Ian v září jako hurikán čtvrté kategorie na pětibodové škále zasáhl pobřeží Floridy. Stal se katastrofou, která od začátku roku samostatně způsobila největší ztráty. Pojištěné škody po řádění tohoto živlu Swiss Re odhaduje na 50 až 65 miliard USD (1,17 až 1,52 bilionu Kč), což by z hurikánu Ian učinilo druhý nejničivější hurikán všech dob. Prvním zůstává hurikán Katrina, který udeřil na pobřeží Spojených států v roce 2005.

Swiss Re také uvádí, že letošek je druhým rokem v řadě, kdy odhadované pojištěné škody přesáhly hranici 100 miliard USD. To je v souladu s průměrným ročním nárůstem o pět až sedm procent za posledních deset let. Druhotná rizika, jako jsou záplavy či krupobití, způsobila pojištěné škody za více než 50 miliard USD.

Po rozsáhlých záplavách v Austrálii v důsledku přívalových dešťů v únoru a březnu zůstaly škody odhadem za čtyři miliardy USD. V Austrálii tak jde o nejnákladnější přírodní katastrofu, jakou tam dosud zaznamenali. Období nejničivějšího krupobití má za sebou Francie, kde pojištěné škody dosahují odhadovaných pěti miliard eur (téměř 122 miliard Kč).

Swiss Re odhaduje, že přírodní a lidmi způsobené katastrofy si letos dohromady vyžádaly více než 11.000 lidských životů. V tomto počtu nejsou přitom zahrnuti lidé, kteří zemřeli v Evropě při silných vlnách veder.

Zajišťovna přebírá část pojistných rizik pojišťoven, je tedy pojišťovnou pro pojišťovny. Systém se tak díky rozložení rizik může vypořádat i s rozsáhlými ztrátami, aniž by byla ohrožena jeho finanční stabilita. K významným zajišťovnám patří i německá Munich Re, která zprávu o dopadech katastrof za letošní rok zveřejní v lednu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

2.12.2022 05:21
Souvisí to s tím, jak je více a více lidí a roste celosvětové bohatství. Protože krupobití v pustině samozřejmě napáchá méně škod, než na parkovištích supermarketu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.12.2022 07:08 Reaguje na Richard Vacek
1*
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.12.2022 08:29 Reaguje na Richard Vacek
A to parkoviště je z asfaltu, který ovlivňuje mikroklima a vybetonovaná plocha zrychluje odtok srážkové vody, což vede k vysoušení půdy a pak brečí kvůli změně klimatu. Jestli se lidi už nezblázníli?
Brečí kvůli následkům ale příčiny neřeší a pak z toho jsou epidemie stávek za klima :-)
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

2.12.2022 08:42 Reaguje na Richard Vacek
Zachraňte svět vaší sebevraždou. Děkuji!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.12.2022 11:09 Reaguje na Richard Vacek
Celosvětové bohatství roste daleko pomaleji, než globální teplota.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

2.12.2022 11:55 Reaguje na Pavel Hanzl
A to jste vydumal ze světového důchodu jak? Já vidím, že od roku 1960 vyrostl 50x. Proto bych i očekával, že škoda, způsobená přírodními katastrofami rostla podobným tempem:
https://www.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gnp_mktp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=world&idim=world:Earth&ifdim=world&ind=false
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

2.12.2022 16:38
Diskuse na toto téma je zcela nemístná, protože dává nemístný prostor alarmistům všeho druhu. Zveřejněná čísla by měla sloužit jen pojišťovnám pro jejich byznys plány. Cesta do pekel byla naznačena nyní v Egyptě, snad to byl jen výkřik do tmy.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

2.12.2022 18:55 Reaguje na Vladimír Hošek
Nebo tržním fundamentalistům viz první příspěvek:-)
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist