https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/produkce-elektriny-ve-francii-byla-kvuli-vypadku-jadra-loni-nejnizsi-za-30-let?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Produkce elektřiny ve Francii byla kvůli výpadku jádra loni nejnižší za 30 let

16.2.2023 16:09 | PAŘÍŽ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Produkce elektřiny ve Francii v loňském roce klesla o 15 procent a byla nejnižší za posledních 30 let. Způsobil to rekordní počet výpadků produkce jaderných elektráren. Francie se také v důsledku toho poprvé od roku 1980 stala čistým dovozcem elektřiny. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil provozovatel rozvodné sítě RTE. Pokles výroby elektřiny ve Francii loni přispěl k evropské energetické krizi.
reklama

 

RTE ale vyhlídky vidí optimisticky a věří, že příští zimu se situace zlepší, protože výroba v jaderných elektrárnách by měla vzrůst. Francie by se také v nadcházejících měsících měla stát opět čistým vývozcem elektřiny.

Výroba elektřiny z jádra byla loni nejnižší od roku 1988. Ve srovnání s průměrem za posledních 20 let klesla o 30 procent a její podíl na celkové výrobě elektřiny v zemi klesl na 63 procent z 69 procent v roce 2021.

Elektrárenská společnost EDF, která ve Francii provozuje 56 jaderných reaktorů, loni zaznamenala výrazné omezení produkce elektřiny z jádra kvůli nahromadění údržby a problémům s korozí. Údržbové práce na reaktorech byly odloženy v době pandemie nemoci covid-19, upozornila agentura Reuters.

Produkce vodních elektráren ve Francii loni klesla na nejnižší úroveň od roku 1976. Mohlo za to dlouhodobé sucho a neobvykle vysoké teploty po většinu roku. Spotřeba elektřiny ve Francii loni rovněž klesla, a to o 1,7 procenta na 459,3 terawatthodiny (TWh). Ve srovnání s pětiletým průměrem před pandemií nemoci covid-19 se snížila o 4,2 procenta.

Emise oxidu uhličitého loni vzrostly na 25 tun z 21,5 tuny předloni, protože země musela v nebývalé míře spoléhat na paroplynové elektrárny. Výroba elektřiny z plynu překonala dodávky z větrných elektráren a plyn se stal třetím největším přispěvatelem do francouzského energetického mixu, po jádru a vodě.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

16.2.2023 16:26
Tohle byla taky jedna z příčin loňské energatické krize, i když výrazně méně významná, než ruské zavření plynu. Jenom se mi tam pořád nemůže vejít ten cha cha grýndýl, který mi vnucuje pořád Vinkler se Studničkou.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

16.2.2023 18:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Baví vás ze sebe dělat neustále hlupáka?

Z článku si alespoň můžete opět ověřit, že nikdy nechybělo 20 GWe výkonu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.2.2023 19:01 Reaguje na Jaroslav Studnička
"Výroba elektřiny z jádra byla loni nejnižší od roku 1988. Ve srovnání s průměrem za posledních 20 let klesla o 30 procent a její podíl na celkové výrobě elektřiny v zemi klesl na 63 procent z 69 procent v roce 2021.
Spotřeba elektřiny ve Francii loni rovněž klesla, a to o 1,7 procenta na 459,3 terawatthodiny (TWh)."
Velmi jednoduchým výpočtem na kalkulačce vám ten pokes vyjde na 27 TWh a já zase zase lhal, bo jsem psal jen 20.

"Pokles výroby elektřiny ve Francii loni přispěl k evropské energetické krizi."

Vaše zabejčenost v té zaprděnosti je zcela ojedinělá.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

16.2.2023 23:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, zaplaťte si někde kurz základů energetiky a přestaňte ze sebe dělat neustále hlupáka.

Psal jste o 20 GWe výkonu, což opravdu není 27 TWh vyrobené el. energie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2023 08:01 Reaguje na Jaroslav Studnička
Sorry jako, ty jednotky jsem si spletl. Ovšem bod B), o který se jedná, je v pořádku.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

17.2.2023 09:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak jste to opět zkusil a opět to nevyšlo :-))).
Příště to klidně zkuste znovu, já vám opět s radostí dokážu, že nemáte pravdu.

Pokud jste si všiml, tak nastalý problém s JE ve Francii tu nikdo nerozporuje.

Odpovědět
JO

Jarka O.

16.2.2023 17:57
Výsledkem zeleného dealu je, že se zvyšuje vypouštění zlého CO2 do vzduchu. Normální lidé to vědeckým klimatistům a zločincům celou dobu říkali.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.2.2023 17:59 Reaguje na Jarka O.
A jakpak to teda soudruzi dokázali? To mi uniká, zvláště, když emise v Evropě jdou stále dolů.
Odpovědět
JO

Jarka O.

16.2.2023 18:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Výroba se stěhuje pryč. A kovidem taky soudruzi leccos dokázali
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.2.2023 18:46 Reaguje na Jarka O.
Ten trend je dlouhodobý a některé výroby mizí, některé se zase objevují. HDP zemí stagnuje na nule, což v tak brutální krizi je ještě dost dobrý výsledek.
Odpovědět
JO

Jarka O.

16.2.2023 19:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Brutální krize říkáte? HDP neroste, CO2 ano, tak ano, to je krize. Gryndýlu a klimalží.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.2.2023 21:56 Reaguje na Jarka O.
Evropa byla velmi silně závislá na ruském plynu, Vladimir ji na to 20 let učil. Jen proto, aby jí to mohl zarazit a totálně rozvrátit.
"Evropa mi prodá provaz, na kterém ji oběsím". VV Putin
„Zničení energetických dodavatelských řetězců slibuje Evropě apokalypsu; už zbývá jen rozbití stávajícího systému, zhroucení trhu a přesunutí veškeré hlavní výroby především do USA, příležitostně do Číny a v malém do zbytku světa. Co však dělat v letošní zimě, to už Evropané nevědí, zásoby plynu nejsou určeny pro abnormálně chladné počasí,“ psal v polovině prosince web Life.ru.
"Předpokládejme, že v zimě Putin srazí Německo a Evropu na kolena, odřízne jim plyn, řekněme, že jim přestane dodávat inertní plyny, kovy vzácných zemin. Pšenice a všechno ostatní. Pochopí, kdo je drží pod krkem. Ale jsou to racionální lidé, Západ je racionální místo. Přijdou, budou se kát, řeknou, že vstoupili do vaší situace, ano, opravdu, rozdělme Ukrajinu a začněme žít společně." Alexandr Dugin


Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.2.2023 21:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Vyhráli jsme bitvu skoro o život a většina blbých čecháčků si toho vůbec nevšimla. Tenhle národ nemá budoucnost, skončí zase pod bičem, na víc nemá.
Odpovědět
Homo Destruktor

Homo Destruktor

16.2.2023 19:38
Dostávame se k jádru klimatického pudla..
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist