https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prohlidku-zbrasovskych-aragonitovych-jeskyni-doplnuje-svetelna-vystava-sklaru?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prohlídku Zbrašovských aragonitových jeskyní doplňuje světelná výstava sklářů

17.7.2022 00:21 (ČTK)
Foto | Dobesova / Wikimeda Commons
Útroby Zbrašovských aragonitových jeskyní v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku zdobí výtvarná instalace sklářských výtvarníků ze studia Crystal Creative. Jejich instalace s názvem DNA, kterou si mohou návštěvníci jeskyně prohlédnout na prohlídkovém okruhu v Mramorové síni, využívá ultrafialové osvětlení, které umocňuje barevně-světelné efekty skla v temných zákoutích jeskyní. Instalace bude k vidění do konce října, informovali ČTK zástupci jeskyně.
reklama

 

Jeskyně pořádají výstavy současného výtvarného umění už přes 30 let a v soustavném pořádání těchto výstav jsou ojedinělé. Krasové podzemí vymodelované kyselkou ozdobili tentokrát tři zástupci nejmladší generace sklářských výtvarníků - Filip Dobias, David Gábera a Jakub Petr. Vystavující trojice zastupuje mladé sklářské studio z Valašska, které si zakládá na pečlivé ruční výrobě broušeného skla, předmětů a interiérových svítidel. "O jejich tvorbě, známé u nás i v zahraničí pod značkou Crystal Creative, v budoucnu ještě nepochybně uslyšíme,“ uvedla vedoucí jeskyní Barbora Šimečková.

Práce výtvarníků podle informací jejich studia vychází z tradice a kvality českého křišťálového skla. "Používáme osvědčené metody zpracování skla, jako je foukání, řezání, sesouvání a tavení," uvedli skláři na stránkách studia.

Cílem výstav je ukázat jeskyni trochu v jiném světle, než na který jsou lidé zvyklí. Expozice je v posledním prostoru návštěvnické trasy, v Mramorové síni. Její členitá morfologie s balvanitým suťovým svahem a důsledná absence viditelných technických prvků, například zábradlí či rozvaděčů, jsou podle zástupců jeskyně k umístění uměleckých skulptur ideální. "Mikroklimatické podmínky podzemí, především téměř stoprocentní vzdušná vlhkost, limitují použití výtvarných materiálů, které musejí být inertní i vůči jeskynnímu prostředí a výzdobě. Nejčastěji se proto setkáme s keramikou, laminátem, osinkocementem, kamenem, sklem, ocelí či smaltem," uvedla Šimečková.

Správa Zbrašovských aragonitových jeskyní pořádá výstavy výtvarného umění nepřetržitě od roku 1981, tradice byla přerušena jen v letech, kdy procházela jeskyně či provozní budova stavební rekonstrukcí. Za zrodem výstav stála iniciativa tehdejšího vedoucího jeskyní Vlastimila Helcla a jeho nápad využít jeskyně jako dějiště kulturních akcí. "V té době to byl odvážný pionýrský počin, dnes je 'oživování' prohlídek památkových či přírodních turistických cílů naprosto běžné. Během let se v jeskyních uskutečnilo mnoho výstav, koncertů a divadelních představení," doplnila vedoucí jeskyní.

Výstavy prezentují zásadně současné autory, od těch začínajících až po renomované umělce zvučných jmen. V podzemí jeskyně tak již v minulosti vystavovali například sochaři Olbram Zoubek, Eva Kmentová, Miroslav Machala, objevily se zde také sochy lidských postav Michala Trpáka, vystavovali zde také skláři Josef Divín a Jaroslav Koléšek.


reklama

Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist