https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/provozovatele-elektrickych-siti-a-burz-vyzyvaji-eu-ke-zmene-cenoveho-mechanismu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Provozovatelé elektrických sítí a burz vyzývají EU ke změně cenového mechanismu

9.9.2022 11:30 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Provozovatelé evropských systémů pro přenos elektřiny a burz s elektřinou vyzývají Evropskou unii k pozastavení mechanismu pro automatické zvyšování cenového stropu na trhu s elektřinou. Uvedla to dnes finská společnost Fingrid, která provozuje přenosovou soustavu. Firma dodala, že provozovatelé zaslali společný dopis Evropské komisi (EK) a evropskému úřadu pro energetickou regulaci ACER.
reklama

 

Provozovatelé vyzývají ke zmrazení mechanismu automatické úpravy maximální ceny, který se na trhu s elektřinou uplatňuje v případě růstu cen. Úřad ACER již minulý týden uvedl, že usiluje o revizi tohoto mechanismu.

"Pokud ceny v kterékoliv zóně dosáhnou 60 procent maximální ceny, vede to za pět týdnů ke zvýšení maximálního cenového limitu," popisuje úřad fungování mechanismu.

V květnu se cenový strop v důsledku dubnového zdražení elektřiny ve Francii zvýšil o 1000 eur na 4000 eur (téměř 100.000 Kč) za megawatthodinu (MWh). Od 20. září by se měl zvýšit na 5000 eur za MWh v důsledku srpnového růstu cen v pobaltských státech, uvedla agentura Reuters.

"Zvyšování cenového stropu v současné mimořádné situaci na trhu s elektřinou je znepokojivé a mohlo by na trhu vyvolat chaos," uvedla společnost Fingrid. "V zájmu uklidnění situace by od uplatňování mechanismu automatického zvyšování cenového stropu mělo být upuštěno," dodala.

Ceny elektřiny v Evropě letos prudce vzrostly, vzhůru je tlačí zdražování plynu, za kterým částečně stojí válka na Ukrajině. Ministři energetiky členských zemí Evropské unie se sjeli na mimořádné zasedání do Bruselu, aby se zabývali řešením vysokých cen energií.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.9.2022 13:27
Provozovatelé evropských systémů pro přenos elektřiny a burz s elektřinou vyzývají Evropskou unii k pozastavení mechanismu pro automatické zvyšování cenového stropu na trhu s elektřinou.

Může existovat silnější důkaz k tomu, že celá koncepce tzv. dekarbonizace EU byla od samého počátku holým nesmyslem ?
Myslím si, že nikoli.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.9.2022 13:29 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2022 16:54 Reaguje na Miroslav Vinkler
Co to má proboha společného s nějakou dekarbonizací?
Ale vůbec to nechápu, co to vůbec je? Kilowatta za 100 kč? To se někdo zbláznil? Není to celé jen nějaký omyl??
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist