https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prumyslove-podniky-v-cr-mohou-ziskat-na-ekologictejsi-provoz-az-13-miliard-korun?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průmyslové podniky v ČR mohou získat na ekologičtější provoz až 13 miliard korun

7.11.2022 00:17 | PRAHA (ČTK)
Dotace budou určeny průmyslovým podnikům provozujícím zařízení, spadající do systému obchodování s emisními povolenkami (EU ETS), jedná se hlavně o výrobce oceli a železa, skla, cementu a vápna, celulózy a papíru, firmy z chemického či potravinářského průmyslu, ale i velké nemocnice, uvedl úřad.
Dotace budou určeny průmyslovým podnikům provozujícím zařízení, spadající do systému obchodování s emisními povolenkami (EU ETS), jedná se hlavně o výrobce oceli a železa, skla, cementu a vápna, celulózy a papíru, firmy z chemického či potravinářského průmyslu, ale i velké nemocnice, uvedl úřad.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Až 13 miliard korun mohou získat průmyslové podniky v Česku na ekologičtější provoz. Peníze rozdělí ministerstvo životního prostředí z evropského Modernizačního fondu ve dvou výzvách. Ministerstvo to oznámilo v tiskové zprávě. Žádosti do obou výzev mohou zájemci podávat od 29. listopadu a příjem žádostí skončí 30. června příštího roku. Téměř třetina peněz bude přednostně vyhrazena pro regiony postižené útlumem těžby uhlí, tedy Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj.
reklama

 

Dotace budou určeny průmyslovým podnikům provozujícím zařízení, spadající do systému obchodování s emisními povolenkami (EU ETS), které podle ministerstva patří k největším znečišťovatelům ovzduší, a efekt investic na kvalitu ovzduší u nich tak bude zásadní. Jedná se hlavně o výrobce oceli a železa, skla, cementu a vápna, celulózy a papíru, firmy z chemického či potravinářského průmyslu, ale i velké nemocnice, uvedl úřad.

Peníze mohou podniky a organizace využít na úspory energií, přechod k obnovitelným zdrojům energie i na ekologičtější způsob výroby. "Stejně jako v minulém roce podpoříme jak rekonstrukci, tak náhradu starého zdroje energie za nový. Dotace se vztahuje na úspory ve výrobních technologiích včetně zavádění vodíkových aplikací nebo snížení energetické náročnosti budov, v nichž probíhá výroba, ale i správa podniku. A zcela nově mohou podniky získat dotaci na instalaci fotovoltaických elektráren," sdělil ředitel Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP) Petr Valdman.

SFŽP má příjem žádostí i zprostředkování peněz z Modernizačního fondu na starosti. V závislosti na typu projektu, velikosti podniku a regionu mohou žadatelé získat dotaci na 30 až 75 procent investice. V první výzvě je k dispozici pět miliard korun pro projekty s podporou do 15 milionů eur (asi 367 milionů korun). Druhá výzva o objemu osm miliard korun je určená pro nákladnější projekty.

Z Modernizačního fondu mohou žadatelé v Česku získat také třeba 15 miliard korun na modernizaci tepláren nebo sedm miliard na výstavbu malých a velkých fotovoltaických elektráren. Žádosti o evropské peníze mohou v těchto výzvách zájemci podávat už od léta.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

7.11.2022 07:44
Veškeré dotace jsou z principu problémový nástroj, ale v současné době nic jiného k dispozici nemáme. Hlavní je, aby byly využity efektivně, což vidím u nás jako největší problém.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist