https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-agrarni-komory-zemedelci-kvuli-zmenam-dotaci-omezi-produkci?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průzkum Agrární komory: Zemědělci kvůli změnám dotací omezí produkci Aktualizováno

5.4.2022 14:48 | PRAHA (ČTK)
Kráva na pastvě
Kráva na pastvě
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Více než polovina zemědělců plánuje kvůli změnám dotací omezit produkci. Ukázal to průzkum Agrární komory, která se Zemědělským svazem spustila společnou kampaň, v níž varuje před dalším růstem cen potravin a omezením chovů. Novinářům to dnes řekli prezident Agrární komory Jan Doležal a předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. Odklad reformy společné zemědělské politiky EU by české zemědělství připravil o pět miliard korun ročně, řekl dnes novinářům ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).


reklama

 

Komora a svaz kritizují hlavně změnu tzv. redistributivní platby, kterou zemědělci získávají na prvních 150 hektarů obhospodařované plochy. Na tuto platbu má podle Národního strategického plánu směřovat 23 procent z celkového objemu přímých plateb. Doposud bylo plánováno deset procent. Vláda o tom rozhodla na začátku letošního roku.

"Strategický plán má přesouvat peníze od větších zemědělců k zemědělcům menším. Podstatné je, že odebírá prostředky produkčním zemědělcům, kteří tvoří dominantní množství českých potravin," řekl Pýcha. Ve většině zemí EU podle něj na redistributivní platbu směřuje zhruba deset procent objemu přímých plateb.

Odklad nových pravidel zemědělských dotací není podle Nekuly nejšťastnější nápad. Po změně se rozpočet pro české zemědělství příští rok zvýší o pět miliard na 40 miliard korun a bez reformy by o tyto peníze přišlo, uvedl. Možné je podle ministra diskutovat o změně parametrů dotací. Připomněl, že koncem dubna přijdou od Evropské komise připomínky k návrhu pravidel vyplácení zemědělských podpor v Česku pro roky 2023 až 2027 a ministerstvo pak o nich bude se zemědělskými organizacemi jednat.

Komora a svaz spustily společnou protestní kampaň Zastavme vládní agrohazard, která má upozorňovat na to, že hrozí ztráta potravinové soběstačnosti ČR. Navazují tím na dřívější protesty. Podle kampaně změna pravidel dotací povede k tomu, že střední podniky budou omezovat živočišnou produkci, rušit chovy a budou se věnovat hlavně nenáročným plodinám, jako jsou pšenice a řepka.

"Složitější činnosti budou upozaďovány, budeme zavírat chovy, ať se to týká dojného skotu, prasat nebo drůbeže," řekl Doležal. Komora provedla průzkum mezi 200 zemědělskými firmami. Z výsledků plyne, že 57 procent z nich chystá kvůli změnám dotací omezení produkce, 40 procent se pokusí provoz zachovat, dvě procenta plánují rozšířit podnikání a jedno procento produkci ukončí.

Česká republika získala z EU na řešení současné krize zhruba 270 milionů korun. Pravidla umožňují unijním státům tuto pomoc zvýšit až o 200 procent, což je navíc 540 milionů korun, upozornil dnes Nekula. Peníze podle něj mají směřovat hlavně na pomoc chovatelům prasat a pěstitelům jablek. Nevyloučil podporu chovatelů drůbeže. Ztráty soběstačnosti se ministr neobává. "My máme obrovskou nadprodukci, my jsme v podstatě u obilí exportní země," řekl. V ČR se podle něj vypěstuje 160 procent zdejší potřeby obilí, u pšenice dokonce dvojnásobek.

Kampaň komory a svazu má podobu webové stránky, kde uvádějí, co změna v dotacích přivede. Varují například před růstem cen nebo úbytkem pracovních míst v zemědělství. "Varujeme, že krize, která teď začíná, může být krizí velmi hlubokou," doplnil Pýcha. Jedním z požadavků kampaně je odložení reformy nejméně o jeden rok.

Se změnami naopak souhlasí Asociace soukromého zemědělství, která sdružuje hlavně menší farmáře. Prezident asociace Jaroslav Šebek s tvrzeními Agrární komory nesouhlasí. "Není možné očekávat, že budeme ve všech komoditách soběstační. Musíme uvažovat tak, aby tu bylo co nejvíce subjektů, které jsou schopné něco vyrábět," řekl dnes ČTK. Na vyšší zabezpečení produkce potravin je podle něj mnohem lepší model menších lokálně ukotvených projektů. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) už dřív uvedl, že nová pravidla vyrovnávají nerovnováhu v dotacích dosud vychýlenou ve prospěch větších zemědělských podniků.

Agrární komora a Zemědělský uvádí, že dohromady zastupují 80 procent české zemědělské produkce. V zemědělství loni pracovalo 176.815 lidí. Vyplývá to z údajů zemědělského sčítání, tzv. Agrocenzu, které loni v září zveřejnil Český statistický úřad.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JK

Jan Kropáč

5.4.2022 21:25
Když to dovedu do důsledku: takže budou vyrábět méně a přeci budou ještě v zisku? V jakém zisku tedy byli, když vyráběli pšenici na export, z ploch, které jsme jim dotovali?
Když slyším někoho z agrobaronů naříkat, jak prodělávají na všem a nevyplatí se to pěstovat ani chovat, tak se podívám na leták Biedronky přes hranice do Polska. Jak je možné, že tam jsou věci až o 30 procent níže? A stále se jim to vyplatí. A to je prosím to stejné zboží, co se prodává v Lidlu pod značkami PILOS.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

6.4.2022 05:24 Reaguje na Jan Kropáč
protože Poláci mají menší kupní sílu. Tak tam Lidl prodává za menší ceny.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.4.2022 07:35 Reaguje na Katka Pazderů
To asi ne úplně. Rozhodující je, že v Polsku mají lidi pracující v zemědělství neplatí některé daně. Tam je zemědělství jiná liga a tak si dohodli i dotace z eurosajuzu. Špidla do toho hodil vidle ale i to, že zemědělci zcela určitě natáhnou za jeden provaz a jsou rozdíly kdo co jak vnímá. V podstatě v zemědělství se jen ždimala půda
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

6.4.2022 05:31
tak uvidíme. Mě je maso ukradený, to je zbytná komodita. Ale co budou dělat všichni Ti masorádi?
Vyvezeme obilí a mléko, potravinářské suroviny. A dovezeme zpracované výrobky. Kde zůstává přidaná hodnota? V zahraničí, v Německu, v Polsku.
Putin také vyváží hlavně suroviny, sice ropu, zemní plyn a uhlí, ale závislost je to velká. Suroviny vyváží státy, které jsou koloniemi. A vyvážejí, co jim dovolí majitel. A za to se jim dostává potravinové pomoci.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.4.2022 07:44 Reaguje na Katka Pazderů
Samozřejmě, to zemědělci dělali už dávno, že přeprodavali výrobu, protože nad námi ofrňovali vozili maso do zahraničí a tady natahují ruce na dotace ale i to, že si nevidí ani na špičku vlastního nosu nejsou schopni vytvořit uzavřeny kruh vlastní výroby ke spotřebiteli přidanou hodnotou oni zkratka vyrobí surové mléko a prodá jej za 6Kč a pak brečí, že je obchodník vydrbavá. Takže skončí neschopní zemědělci, kteří brečí, že prodávají pod náklady. To totiž nemi možné dotovat, protože ty dotace obklikou doputují do mlékarenskych koncernů
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.4.2022 15:21 Reaguje na Jaroslav Řezáč
No nevím, ale pokud si pamatuji, tak třeba producenti mléka jasně říkali, že v Německu mají lepší podmínky (jak ceny, tak třeba lhůty plateb za dodávky) než často u nás ... zejména Madeta byla v často "chválena" ... a tak dodávají tam.

Takže žádné ofrňování se, ale zcela racionální přístup založený na dlouhodobé oboustranně výhodné spolupráci. Proti tomu fakt nelze nic namítat.

To s tím "kruhem", to souhlas a myslím, že před válkou to tak mnohdy fungovalo i u nás ... jenže mám pocit, že tohle po listopadu moc obnovit nešlo, protože na to zemědělci jednak neměli finance, jednak to neuměli, a díky tomu se ve zpracovatelském sektoru prosadily buď zahraniční firmy/vlastníci, nebo někdo jako Babiš.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist