https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-meandr-srdce-vltavy-je-i-po-desitkach-let-pod-hladinou-zachovany?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Meandr Srdce Vltavy je i po desítkách let pod hladinou Lipna zachovaný

8.9.2021 18:37 | HORNÍ PLANÁ (ČTK)
Vědci na Lipně testovali možnosti sběru dat pomocí rybářského sonaru.
Vědci na Lipně testovali možnosti sběru dat pomocí rybářského sonaru.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | pxhere
Srdce Vltavy, zvláštní meandr vltavského koryta zatopený po vzniku nádrže Lipno, je i po 63 letech pod hladinou dobře zachovaný. Zjistil to průzkum odborníků z katedry geomatiky Českého vysokého učení technického (ČVUT), kteří lokalitu nedaleko Horní Plané na Českokrumlovsku zkoumali pomocí sonarů a další techniky. Výzkumníci chystají také výstavu a monografii věnovanou historickému toku Vltavy.
reklama

 

Vědci na Lipně testovali možnosti sběru dat pomocí rybářského sonaru. "Při samotném měření nás velmi překvapilo, že 'Srdce Vltavy' je i dnes prakticky totožné se zobrazením na starých mapách, a to včetně drobné tůně na východní části srdce. Staré koryto je velmi dobře identifikovatelné a prakticky nezměněné. Ukládání sedimentu v nádrži srdce nijak nezakrylo," podotkl vedoucí projektu Jiří Cajthaml z katedry geomatiky Fakulty stavební ČVUT. Cajthaml také uvedl, že přesnost zaměření rybářským sonarem je poměrně dobrá a dává uspokojivé výsledky, byť měří jen bodově a hloubkový reliéf mezi měřenými body je třeba matematicky modelovat.

Projekt sledující proměny krajiny kolem Vltavy v důsledku povodní, stavby přehrad a změn ve využití území začal v roce 2018 a skončí příští rok. "Výzkum je pojatý velmi rozsáhle, zaměřujeme se na podobu Vltavy zejména před vytvořením vltavské kaskády. Kromě práce přímo v terénu sbíráme a zpracováváme například data ze starých topografických map, lokalizujeme staré fotografie a využíváme i archivní filmové záznamy," popsal Cajthaml. "Řešíme i historické povodně, historická i současná hydrotechnická díla, jako jsou jezy, mlýny, přehrady, nezapomněli jsme ani na fenomén vorařství," doplnil. S kolegy z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy se vědci věnují také sociální geografii oblasti, dokumentují zaniklé obce.

Z výsledků práce vědci připraví monografii a výstavu, kde vedle dat představí i tři velké trojrozměrné modely oblasti přehrad Orlík, Slapy a Lipno. V plánu je i web, který zpřístupní archivní materiály. Podle zástupců týmu potěší lidi se zájmem o historii, turisty i badatele. Tyto výstupy tým plánuje na příští rok.

Vedle odborníků z katedry geomatiky ČVUT a Přírodovědecké fakulty UK na projektu spolupracují také vědci z katedry hydrotechniky ČVUT.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

8.9.2021 19:25
Co je to platné, když kolem Lipna/na Šumavě, je to na mnoha místech jak v lunaparku.
Odpovědět

Jirka Černý

9.9.2021 16:16
Asi to bude jako na Orlíku když byla hladina 13(?) metrů pod normální stav, fakt skvělá procházka do minulosti. Byl jsem i na Nechranicích když byl podstav ale tam mně to njak nevzalo.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist