https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-potvrdil-vyskyt-zvlaste-chranenych-druhu-na-fantove-louce-v-pribrami?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průzkum potvrdil výskyt zvláště chráněných druhů na Fantově louce v Příbrami

6.11.2022 01:48 | PŘÍBRAM (ČTK)
Fantova louka.
Fantova louka.
Biologický průzkum potvrdil výskyt zvláště chráněných druhů na Fantově louce v Příbrami. Hodnocením výsledků se zabývá odbor životního prostředí, následovat bude podání podnětu na vyhlášení zvláště chráněného maloplošného území a návrh na změnu územního plánu, informovala ČTK mluvčí radnice Eva Švehlová. Podle platného územního plánu je Fantova louka určená k zástavbě. Možné využití developery kritizovali ochránci přírody. Podle radnice by výstavba mohla být jen na části louky, bude to ale ještě záviset na hydrogeologickém posudku.
reklama

 

Fantova louka má rozlohu 220 000 metrů čtverečních, z toho 56 000 metrů čtverečních je v majetku města a další plochy patří soukromým developerům. Územní plán tam umožňuje smíšenou výstavbu. Ochránci přírody s výstavbou nesouhlasili, vznikla i protestní petice. Podle kritiků by byly ohroženy vzácné druhy rostlin a živočichů i prameny říčky Kocáby.

Město dalo vypracovat biologický průzkum, jehož výsledky má nyní k dispozici. "Stěžejním důvodem hodnocení bylo prověření výskytu zvláště chráněných druhů a jejich výskyt byl na zájmovém území potvrzen," uvedl starosta Jan Konvalinka (za ANO). Ze srovnání s výsledky průzkumů z let 1990, 2006 a 2007 vyplynulo, že stav mokřadní louky se stabilizoval a populace zvláště chráněných rostlin se zvětšila.

Zástavba by podle radnice byla možná jen na severní, relativně suché části louky, tedy na území dnešního starého sadu vedle bytových domů, a dále na zahradách podél Žižkovy ulice. Tím by se vhodně doplnila městská dostavba jedné z hlavních ulic. V případě, že hydrogeologický posudek potvrdí, že zásahy do severního území neovlivní vodní režim níže na louce, šlo by podle města o kompromis mezi veřejným zájmem a zájmem ochrany přírody.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

6.11.2022 08:39
Podle pravidla "já už bydlím, ostatní nemají nárok" byli najati aktivisté, z půjčovny syslů si vyzvedli chráněné živočichy které na místě zdokumentovali, ... Jako tisíckrát před tím.
Odpovědět
JH

JH

7.11.2022 14:04 Reaguje na
A co když tam opravdu rostou vzácné byliny? Nemůžeme všechnu přírodu zalít betonem.
Odpovědět

Viktor Šedivý

6.11.2022 09:06
Takže někdo zainvestoval do "právně čisté" stavební parcely a banda aktivistů se snaží ten pozemek znehodnotit. Pokud se jim to podaří, uhradí také majitelům pozemků stamilionové škody?
Odpovědět
ig

6.11.2022 09:17 Reaguje na Viktor Šedivý
Ne a jeste bude pochvalen jak to tem developerum natrel.
Odpovědět
JH

JH

7.11.2022 14:03 Reaguje na
Na druhou stranu občas neuškodí ty developery trochu brzdit.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

6.11.2022 10:41 Reaguje na Viktor Šedivý
Posudek si dalo vypracovat město viz předposlední odstavec, tudíž bude platit (pokud bude platit) město. Položte si otázku, zda mají tisíce občanů platit zmařený záměr jednotlivců a na které straně je veřejný zájem?
Odpovědět

Viktor Šedivý

6.11.2022 17:00 Reaguje na Jakub Graňák
Třeba taková právní jistota, to je dost významný zájem.
Jistota, že když si za jasných podmínek pořídím majetek (v tomto případě pozemek zařazený v územním plánu jako stavební), nemůže mi ho nějaký aktivista de facto znárodnit.

Pokud podobná cochcárna projde, platit by měl ten, kdo změnu iniciuje spolu s tím, kdo ji potvrdí - a měli by uhradit nejen cenu parcely ale i ušlý zisk na nerealizovaných stavbách.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.11.2022 13:46 Reaguje na Viktor Šedivý
Právní jistota je fajn, ale zrovna tady žádná nebyla a případnému developerovi muselo být jasné, a pokud ne, tak je blbej, že tady může z titulu ochrany přírody slušně narazit.
ÚP je fajn, ale fakt to ještě není císařský glejt na výstavbu.
To je prostě riziko podnikání. Ostatně, nemám obavy, že by ten developer tohle riziko nezahrnul do ceny, za kterou ten pozemek získal. A pokud jo, tak je blbej.

Píšu to obecně, já to tam neznám a osobně mne to nijak netrápí.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

7.11.2022 14:32 Reaguje na Viktor Šedivý
Právo na čisté životní prostředí je taky právní jistota - kodifikovaná dokonce v ústavě...
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist