https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-vetsina-cechu-by-se-rada-zbavila-zavislosti-na-uhli?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průzkum: Většina Čechů by se ráda zbavila závislosti na uhlí

27.7.2020 11:30 | PRAHA (ČTK)
Z dat studie vyplývá, že pro 61 procent lidí jsou obnovitelné zdroje energie nutností pro budoucnost. S ochranou ovzduší a krajiny si je spojuje 55 procent dotázaných, naopak jako zbytečnost je vidí dvě procenta lidí.
Z dat studie vyplývá, že pro 61 procent lidí jsou obnovitelné zdroje energie nutností pro budoucnost. S ochranou ovzduší a krajiny si je spojuje 55 procent dotázaných, naopak jako zbytečnost je vidí dvě procenta lidí.
Licence | Volné dílo (public domain)
Většina Čechů, 86 procent, by ráda zbavila závislosti země na uhlí, a to především kvůli zastavení ničení krajiny a znečišťovaní ovzduší. Vyplývá to z výzkumu publikovaného podnikatelským a inovačním centrem BIC Brno ve spolupráci se Svazem moderní energetiky, který vznikl v rámci projektu spolufinancovaného Technologickou agenturou ČR. Ze studie vyplynulo, že 74 procent lidí souhlasí s tím, že je potřeba mít zdroje energie, které mohou nahradit současné uhelné elektrárny a zároveň budou šetrné k životnímu prostředí.
reklama

 

"Výzkum potvrdil, že lze rozvoj obnovitelných zdrojích stavět na pozitivních přínosech těchto technologií. Drtivá většina veřejnosti vidí v obnovitelných zdrojích řešení pro zlepšení životního prostředí a ničení krajiny povrchovými doly. Stavět lze na tom, že právě obnovitelné zdroje vnímá česká veřejnost jako zdroje pro budoucnost. Pouze naprosto zanedbatelná část veřejnosti vnímá zelenou energetiku jako zbytečnost," uvedl Martin Sedlák, vedoucí projektového týmu a programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Z dat studie vyplývá, že pro 61 procent lidí jsou obnovitelné zdroje energie nutností pro budoucnost. S ochranou ovzduší a krajiny si je spojuje 55 procent dotázaných, naopak jako zbytečnost je vidí dvě procenta lidí. Mezi řešeními technologií zelené energetiky, které lidé nejvíce preferují, podle průzkumu nejlépe dopadly vodní elektrárny. Následují větrné a solární zdroje.

Studie se dále zaměřila na postoje k možnému budoucímu rozvoji solárních a větrných elektráren z pohledu umístění. Respondenti si měli představit, že se jedná o okolí jejich obce. V případě, že by si mohli vybrat jen jednu z možností, tak by pro umístění nových solárních elektráren zvolili brownfieldy (36 procent) a bývalé skládky či povrchové doly (34 procent). U umístění větrných elektráren by podle výsledků téměř polovina (45 procent) veřejnosti souhlasila s umístěním větrné elektrárny 700 metrů od obce, třetina lidí souhlasí se vzdáleností 350 metrů od posledního domu obce.

"Česko se potřebuje zbavit uhlí a bez nových projektů obnovitelných zdrojů to nepůjde. Průzkum ukazuje pro veřejnost nejvíce akceptovatelné lokality pro výstavbu solárních a větrných parků. Právě tímto směrem by se měla soustředit také komunikační a podpůrné kroky vlády, které povedou k restartu výstavby obnovitelných zdrojů v Česku," dodal Sedlák.

Výzkum byl prováděn ve třech vlnách. První dvě se uskutečnily v prosinci 2019, třetí letos v únoru. Pro analýzu první a druhé vlny byl použit vzorek 1000 respondentů, pro třetí vlnu 750 respondentů z celé ČR. Uhelné elektrárny tradičně zaujímají největší část objemu výroby elektřiny v Česku - na celkové loňské výrobě ve výši 87 terawatthodin (TWh) se podle dat Energetického regulačního úřady podílely 47,6 procenta, když vyrobily 41,4 TWh elektřiny.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (29)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

27.7.2020 12:05
Neslíbili předem za "správnou" odpověď nějaký dárek, třeba propisku, přívěšek na klíče apod. ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2020 12:22
Je skutečně děsivé, že ČR s 10 mil. obyvatel je třetí v absolutních objemem nejhorší uhelný znečišťovatel Evropy (Polsko, Německo a my). Takže na obyvatele bychom byli jednoznačně nejhorší. Kam jsme po plyšákovi vyrazili a kam jsme došli?
https://oenergetice.cz/elektrina/zeme-eu-vyrobily-prvnim-pololeti-obnovitelnych-zdroju-rekordnich-40-elektriny/
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

27.7.2020 13:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Kam jsme došli? Jen tam, že se máme, tak dobře jak jsme se nikdy neměli.
To, že vy nejste schopen nadhledu a nedáte do správné souvislosti nějaká data, to je jen Váš problém.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2020 19:05 Reaguje na Vladimír Hošek
Fakt vám nedochází, že ale jedeme na dluh? Můžeme si narvat panděra, můžeme nakoupit milióny cypovin, které se brzo (nebo okamžitě) stanou odpadem.
A můžeme si myslet, že nám to bude stále tolerováno a můžeme se chovat jako hovada nafurt.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

27.7.2020 20:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, naše vláda dluh ČR letos zvýší přibližně o dva nové jaderné bloky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2020 21:44 Reaguje na Karel Tejkal
Fakt? A kde je má? Na čapáku ve sklepě?
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

28.7.2020 10:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Když můžeme za rok prožrat dva reaktory, tak bychom za 15 let snad mohli i jeden postavit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.9.2020 20:05 Reaguje na Karel Tejkal
S touhle garniturov ve vládě rozhodně NE.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

28.7.2020 07:37 Reaguje na Pavel Hanzl
No, já si nemyslím, že se zde nějaký dluh vytváří. A i kdybych připustil dluh, o kterém se vyjadřujete, tak se to takto nedá řešit.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

27.7.2020 15:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Vždycky, co pamatuji (a pamatuji toho dost), se chtěli zbavit závislosti na uhlí všichni široko daleko kolem, protože vynášet popel, denně zatápět a denně nosit uhlí ze sklepa není žádná oblíbená zábava a nikdi to zábava nebyla. Proto se kdysi, než byl plyn zaveden do každé dědinky, topilo aspoň naftou v nafťácích. ještě mám na chalupě jeden kus na půdě ve stodole.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

27.7.2020 15:46 Reaguje na Jiří Daneš
Oprava : nikdy
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

27.7.2020 13:14
Zde 100% platí, věřím jen té statistice, kterou jsem si sám zfalšoval. Jak pak by občané ČR hlasovali, kdyby platili skutečnou cenu za článkem propagovanou energii. Tzn. za 1 kWh za fotovoltaiku 12 Kč a za fofrníkovou 5 Kč bez distribuce.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2020 21:48 Reaguje na Vladimír Hošek
Kam chodíte na takové blbosti? Taky do Petrohradu jako Šimůnek?

"Když vybudujeme nové Dukovany, tak elektřina musí zdražit. Na burze v Lipsku, kde se obchoduje silová elektřina (ČEZ jí tam většinu předprodáná na 1 či 2 roky dopředu, nyní za ceny lehce přes 40 EUR/MWh) bude drahá elektřina z nového jádra neprodejná bez dotování státem (ve Vámi citované Velké Britanii má nově stavěná JE Hinkley point 3 státem zaručenou výkupní cenu přes 100 EUR/MWh, to je více než dvojnásobek současné tržní ceny na Lipské burze).
To je realita, ne spekulace coby kdyby."
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

28.7.2020 07:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Moje slova o nadhledu se opět potvrdila. Napovím. Kolik inkasuje průměrný provozovatel fotovoltaiky nebo fofrníku u nás za 1 kWh?
Odpovědět
SH

Stanislav Hrouzek

27.7.2020 13:45
Většina Čechů by se taky ráda stala dolarovými milionáři a na dovolenou by nejraději jezdili 4x ročně na druhý konec planety.

To je asi tak vhodné pro pochopení rozdílu mezi realitou a pseudoekologickými fanstasmagoriemi z posledních let...
Odpovědět
PK

Pavel Karel

27.7.2020 14:13 Reaguje na Stanislav Hrouzek
Spoustě lidí by k dovolené stačila zdravá česka krajina., ale okigarchové podporovaní demagogy nám tu naši zemi ničí. Koneckonců v cizině si našinec 30 let po revoluci s EURem za 28Kč připadá jako poslední chudák, tak co tam. Chápu, že Pražáci na to mohou koukat jinak, ale ať si zkusí vystoupit z ČR :-)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

27.7.2020 14:20 Reaguje na Pavel Karel
Možná by si to chtělo trochu po tom světě popojet ... a zjistit, jak se v nich žije a jakou "vatu" vydělávají tam. V drtivé většině zemí, když už se tam teda dokodrcám, si jako nějaká jooo socka nepřijdu.
Odpovědět
ig

27.7.2020 15:09 Reaguje na Pavel Karel
...nebo ať se ten poslední chudák přestěhuje do Prahy. Jazyková bariéra není, stačí se naučit protahovat koncovky a splynete s místními. Město Vám okamžitě přidělí řadovku s malou zahrádkou (časem ji můžete vyměnit za větší, inzerátů "vyměním velký dům za něco menšího, doplatek nepožaduji" je tady spousta), dostanete jednoduchou ale výborně placenou kancelářskou práci v České Spořitelně a fungl nové SUV (GLE nebo Q7 podle vlastní preference) se značkou na přání.
Odpovědět
ig

27.7.2020 14:11
To já bych se taky rád zbavil závislosti na uhlí a fosilních palivech vůbec. Pro umístění FVE bych s přehledem zvolil brownfield (zejména proto, že žádný nevlastním) a větrná elektrárna 700 m od hranice Prahy by mi taky nijak zvlášť nevadila :D Započítáte mě prosím do hlasování?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

27.7.2020 14:15
"U umístění větrných elektráren by podle výsledků téměř polovina (45 procent) veřejnosti souhlasila s umístěním větrné elektrárny 700 metrů od obce," ...
to je pravda, třeba s tím, že to bude 700 m od Klánovic fakt problém nemám. Je to tak 20 km vzdušnou čarou:-).

" ... třetina lidí souhlasí se vzdáleností 350 metrů od posledního domu obce." ... otázka kolik z té třetiny má bydlí v tom posledním domu obce:-DDD

Bože, to je anketa ... to je nějaký socio test nakolik jsou lidi blbí, aby výsledky takové ankety brali vážně, nebo co to má být?
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

27.7.2020 15:37 Reaguje na Svatá Prostoto
I já souhlasím s větrníky nejen 700 m, ale i 350 m od hranic Prahy. Dokonce bych přispěl 30ti korunami přes mobil. Bydlím totiž v Brně.
Odpovědět
LB

Lukas B.

27.7.2020 16:57 Reaguje na Jiří Daneš
my se s brňáky sice škorpíme, ale matně tušíme, že ani 700 m od hranice Brna by nebyla zas taková tragédie - ono i to Brno má trochu víc než hektar.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

27.7.2020 19:14
Každá závislost je špatná. Anketu bych proto doplnil ještě o otázku, zda se lidé nechtějí zbavit také závislosti na elektřině, alespoň pro chvíle, kdy v noci nefouká vítr.
Odpovědět
KK

Karel Karel

27.7.2020 19:32
"Uhlí patří pod zem!" Rád bych se zeptal těch vymaštěnců, kam patří např. letecká doprava.. Způsobuje větší škody než to nešťastné uhlí... Stačilo jí
omezit a projevilo se to hned na počasí..
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2020 21:50 Reaguje na Karel Karel
Neprojevilo, je to úplná blbost.
Odpovědět

Jan Šimůnek

29.7.2020 10:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Projevilo. Psalo se o tom i zde na Ekolistu.
Odpovědět
DV

Daniel Vondrouš

6.8.2020 10:16 Reaguje na Jan Šimůnek
Radio Jerevan: "Projevilo se to na počasí.". Skutečnost: "Projevilo se to na na předpovědi počasí."
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.7.2020 22:20
Kdyby se pokračovalo v načaté energetické strategii z dob socíku,tak tu
byly 4 jaderné elektrárny plus nějaké přečerpávačky a nemusely se draze
odsiřovat uhelky.Mohly být dávno zavřené a nemusely se pole osévat
plodinami do bioplynovek a k výrobě lihu a oleje do paliv.Nemuselo
se nyní diskutovat o OZE a uhelkách,mohlo se topit v noci díky nočního
proudu v akumulačních kamnech a nebýt závislí na dovozovém plynu
a v budoucnu i na dovážené elektřině.Bohužel důležitá byla ideologie
a fanatismus odsuzující jádro.V té době to stálo pár miliard a nyní
to je nedosažitelná investice,kterou už zase ovlivňuje ta ideologie.
Předem se už vylučují ruské a čínské technologie,ač jsou spolehlivé
a levnější.Tlaky ze zahraničí nás ovlivňují více než rozum a ekonomika.
Takto se budou pouze dál dělat studie,průzkumy mezi občany,vyhlašovat
a rušit veřejné soutěže,až dojde na odstavení uhelek,stárnoucích JE,
bohatí si koupí elektřinu ze zahraničí a ti chudí si koupí liščí
ocasy a ebonitové tyče.Těm mladým aktivistům to přeji a chci je
upozornit,že to bude těžké i pro ně,když se průmyslu zdraží vstupy.
To i ty platy nebudou vypláceny z ničeho,jako se tomu děje nyní.
Krize tu není na měsíc či dva,ale na pár let a svět se bude chovat
hlavně ekonomicky a ne ekologicky,když půjde o přežití.
Odpovědět

Jan Šimůnek

28.7.2020 06:48
Já také souhlasím, že by bylo dobré mít silný a spolehlivý zdroj energie, šetrný k přírodě a životnímu prostředí. Problém je, že nic jiného než jádro v této kategorii není.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist