https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-zarivky-a-zarovky-by-ekologicky-vyhodila-jen-polovina-lidi-z-ceska?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průzkum: Zářivky a žárovky by ekologicky vyhodila jen polovina lidí z Česka

10.8.2022 11:03 | PRAHA (ČTK)
Z průzkumu podle ní nicméně vyplývá, že lidé si jsou obsahu rtuti v zářivkách vědomi.
Z průzkumu podle ní nicméně vyplývá, že lidé si jsou obsahu rtuti v zářivkách vědomi.
Foto | Ekolamp / Ekolamp
Jen 55 procent lidí z Česka by vysloužilé úsporné LED zářivky či wolframové žárovky doneslo do míst k tomu určených. Vyplývá to z průzkumu, o kterém informovala společnost Ekolamp. Průzkum podle ní také ukázal, že lidé jsou ochotni dojít do sběrného místa, pokud je do kilometru od jejich bydliště. Šetření se letos zúčastnilo 1204 respondentů.
reklama

 

Lidé, kteří by se zachovali ekologicky, v průzkumu uvedli, že by žárovky a LEDky donesli do sběrného dvora, vyhodili do speciální nádoby nebo odevzdali v obchodě při nákupu nového výrobku.

"K odhození některého z uvedených světelných zdrojů do popelnice se přiznalo v průměru 38 procent respondentů. Je to nebezpečné zejména v případě zářivek, které obsahující malé množství toxické rtuti. Tu je třeba při recyklaci odstranit. Na skládkách směsného odpadu může totiž kontaminovat spodní vody," uvedla Zuzana Adamcová z Ekolamp.

Z průzkumu podle ní nicméně vyplývá, že lidé si jsou obsahu rtuti v zářivkách vědomi. "Do popelnice je vyhazují v menší míře, skončí tam v průměru 30 procent kompaktních zářivek. U LEDek a wolframek je to více než 40 procent. Povědomí o správné likvidaci lidé sice mají, ale na ekologické chování často rezignují," konstatovala Adamcová.

V ekologickém chování jsou podle průzkumu značné rozdíly mezi kraji. Například v Královéhradeckém by úspornou zářivku do směsného odpadu vyhodilo 60 procent respondentů, v Jihomoravském 50 procent a ve Středočeském 43 procent dotazovaných. Naopak v Libereckém a Pardubickém kraji by to bylo jen 17 procent lidí, ve Zlínském 13 procent a v Karlovarském kraji se k tomuto záměru nepřiznal nikdo.

Do směsného odpadu přitom podle průzkumu putuje elektroodpad především v krajích s většími městy. "Pravděpodobně to souvisí s ochotou dojít do sběrného místa. Obyvatelé menších obcí jsou zvyklí služeb sběrného dvora využívat více. Je to vidět i v části průzkumu zkoumající vzdálenost, kterou jsou lidé ochotni urazit do sběrného místa," uvedla Adamcová.

Lidé v Česku jsou podle průzkumu ochotni do sběrného místa urazit v průměru 1069 metrů. To je podle Ekolamp zhruba o 300 metrů více než před dvěma lety. "I zde se lépe umístily kraje, kde značná část populace žije mimo větší města. Třeba Jihočeši a lidé z Olomouckého kraje jsou ochotni urazit do sběrného místa téměř dva kilometry," popsala Adamcová.

Společnost nyní také provádí průzkum návyků spojených s vyhazováním jiných elektrospotřebičů. Lidé se ho mohou zúčastnit prostřednictvím krátké on-line ankety.

Společnost Ekolamp je neziskový kolektivní systém pro zpětný odběr elektrozařízení. Sdružuje výrobce a dovozce elektrozařízení, za které plní jejich povinnosti týkající se sběru elektroodpadu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

10.8.2022 15:05
Žárovky lze ekologicky vyhazovat lehce.
Na rozdíl od všech jejich náhrad ! A jako vždy ( plastem počínaje ), se něco začalo vyrábět bez toho, aby souběžně byla připravena ekologická likvidace.
Odpovědět

vladimír šmídl

10.8.2022 18:32
Chudičká čeština , kterou se vyznačují texty současných novinářů mele do sebe
LED žárovky (svítí na principu LED, obal ve tvaru žárovkové baňky z plastu, závit Edison ), kompaktní zářivky (svítí na principu , stejném jako zářivka, ale obvykle s poloviční měrnou světelnou účinností s tím, že na rozdíl od trubic se elektronický předřadník zahazuje (nerecykluje).
Kompaktní zářivky byly vnuceny na trh v době, kdy již byla vyvinuta technologie modrých (s luminoforem pak bílých) LED diod, které, pro snazší prodejnost se umisťují do pouzder, mechanicky slučitelných se starými zdroji světla (provedení retrofit). V současnosti lze zakoupit trubicové zářivky s účinností cca do 100 lm/W a životností od 6 000 do 30 000 hodin, LED zdroje s účinností od 100 do 150 lm/W s životností kolem 40 000 hodin.
A materiál? O LED diodách se v souvislosti s ochranou životního prostředí
příliš nemluví (jde o GaN, do roku 1994 se desetina světové produkce gallia
vyráběla v Žiaru nad Hronom).
A zářivky?
536 kilogramů rtuti, generované roku 2019 elektrárnou Chvaletice , odpovídá při obsahu 5,36 mg/ks produkci 100 000 000 kusů zářivek.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist