https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvnim-prirustkem-plzenske-zoo-je-letos-mlade-sicilske-kozy-girgentanske?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prvním přírůstkem plzeňské zoo je letos mládě sicilské kozy girgentánské

2.1.2023 20:34 | PLZEŇ (ČTK)
U vstupu ZOO Plzeň.
U vstupu ZOO Plzeň.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | M. Vobruba / ZOO Plzeň / facebook.com
Prvním mládětem, které přišlo letos na svět v plzeňské zoologické zahradě, je samec starého sicilského plemene koza girgentánská. Kozlík se narodil v noci na dnešek na statku Lüftnerka v horní části zoo, kde jsou expozice domácích druhů zvířat. Kozy girgentánské, nápadné především mohutnými spirálovitě točenými rohy, chová zoo přes 20 let. Loňský rok zakončila druhá nejstarší zoologická zahrada v Česku návštěvnickým rekordem ve své šestadevadesátileté historii - jejími branami prošlo kolem 510 000 návštěvníků, řekl ČTK mluvčí zoo Martin Vobruba.
reklama

 

Mezi první přírůstky nového roku v Plzni tradičně patří jehňata a kůzlata ze statku nebo obyvatelé terárií. Samci kozy girgentánské váží 70 až 80 kilogramů, samice mají 40 až 50 kilo. Mohutné stočené rohy narůstají samcům do délky až 60 centimetrů, u samic jsou asi o 20 centimetrů kratší. Odolné plemeno ze sicilské provincie Agrigento vyprodukuje ročně okolo 400 litrů mléka, špičková zvířata mohou docílit skoro dvojnásobné produkce mléka. Girgentánská koza dostala v 70. letech 20. století konkurenci v plemenech s vysokou produkcí mléka získaných křížením, a proto se na 90. let ocitla před vyhubením. "Díky svému neobvyklému vzhledu si ale našla přátele v zoologických zahradách. Nadace SAVE, evropská zastřešující organizace pro udržení chovu starých chovných plemen a druhů kulturních rostlin, sídlící ve Švýcarsku, se rozhodla koordinovat chov posledních 200 kusů, které zůstaly farmářům na Sicílii," řekl Vobruba.

Více než půl milionu návštěvníků přišlo do zoo poprvé v roce 2019, bylo jich 504 984. Přes 400 000 lidí ročně se zoo poprvé dostala v roce 2007, o dva roky později dosáhla návštěvnost poprvé 450 000 lidí ročně. Zoo Plzeň je pátá nejnavštěvovanější zoo v Česku a dlouhodobě se řadí mezi 15 předních turistických cílů v zemi. "Poslední dva covidové roky byly špatné, protože zoo byla každý rok čtvrt roku zavřená a přišli jsme o desetitisíce návštěvníků," řekl ČTK v prosinci ředitel Jiří Trávníček. Konečná přesná čísla loňské návštěvnosti zatím nejsou k dispozici.

Plzeňská zoo má jednu z nejpočetnějších kolekcí zvířat mezi zoologickými zahradami. Na začátku roku chovala 7044 zvířat v 1172 druzích.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist