https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pytlaci-pri-nocnim-masakru-v-jar-zabili-ctyri-nosorozce-vcetne-brezi-samice?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pytláci při nočním masakru v JAR zabili čtyři nosorožce včetně březí samice

10.12.2021 10:45 | PRETORIA (ČTK)
Derman nyní nabídl odměnu 100 000 randů (141 000 korun) za informaci, jež by mohla pomoci pytláky dopadnout.
Derman nyní nabídl odměnu 100 000 randů (141 000 korun) za informaci, jež by mohla pomoci pytláky dopadnout.
Pytláci zabili v noci na pátek v soukromé rezervaci u Kapského Města čtyři nosorožce. Byla mezi nimi březí samice a mezi rohy, jež zvířatům pytláci odřízli, byl i jeden bezcenný ze syntetického materiálu. Informoval o tom majitel rezervace Inverdoorn Searl Derman.
reklama

 

V prohlášení, jež zveřejnil server TimesLIVE, napsal, že je stejně jako zaměstnanci rezervace zničený a že prožívá tutéž hrůzu jako v roce 2011, kdy se stal podobný incident v rezervaci Aquila, která mu rovněž patří.

Derman nyní nabídl odměnu 100 000 randů (141 000 korun) za informaci, jež by mohla pomoci pytláky dopadnout. Poukázal na to, že se incident stal v době, kdy turistiku v přírodních parcích "nespravedlivě decimuje cestovní zákaz". Mnoho zemí jej vyhlásilo z obav z koronavirové varianty omikron, na niž JAR upozornila v listopadu a která se nyní na jejím území rychle šíří.

Protipytlácká hlídka vyhlásila poplach ve středu ve 22:30. Našla tehdy už dvě zvířata mrtvá a dvě postřelená, ale vážně zraněná.

"Skupina jednala velmi rychle, protože chyběl pátý nosorožec. V rezervaci, která má 10.000 hektarů, začalo pátrání, upozorněno bylo vedení, ochránci, policisté a veterináři a byli vysláni na místo. Protipytlácká jednotka brzo potvrdila smrt i dvou zraněných zvířat, z nichž jedno byla březí samice," uvádí se v prohlášení. Ve dvě hodiny ráno pak tým našel páté zvíře - samici zasaženou do hlavy a těžce zraněnou.

Derman ujistil, že stejně jako v případě pytláckého útoku v Aquile "nebude šetřit penězi ani úsilím, aby dopadl a dostal k soudu viníky masakru".

V prohlášení se vysvětluje, že park Inverdoorn přistoupil ve snaze ochránit nosorožce k bolestné metodě, kdy jsou některá zvířata zbavena rohu a dostanou za něj náhradu ze syntetického materiálu. Ochránci doufali, že to pytláky od útoků na zvířata odradí. "Jeden z těch (zabitých) nosorožců měl věrohodně vypadající roh z laminátu, který má pro pytláky nulovou cenu," uvádí se v prohlášení.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

10.12.2021 12:45
Takže čínští geronti budou žrát medicínu z drceného laminátu.
Odpovědět
JAROSLAV HALAMA

JAROSLAV HALAMA

10.12.2021 15:40
Majitel rezervace je blb, kdo asi pozná na dálku že to není pravej roh,takže je zavraždí stejně !Měl jim je prostě jenom uříznout!
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist