https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/radlem-u-jablonce-se-podle-ochrancu-prirody-prochazel-vlk-asi-hledal-cestu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rádlem u Jablonce se podle ochránců přírody procházel vlk, asi hledal cestu

21.1.2022 14:58 | JABLONEC NAD NISOU (ČTK)
"Podle všeho je to migrující jedinec, který se snaží projít zástavbou," uvedla Šůlová. Dospívající vlci opouštějí své domovské teritorium a putují i stovky kilometrů při hledání nového teritoria či partnera k založení rodiny. Ilustrační foto
"Podle všeho je to migrující jedinec, který se snaží projít zástavbou," uvedla Šůlová. Dospívající vlci opouštějí své domovské teritorium a putují i stovky kilometrů při hledání nového teritoria či partnera k založení rodiny. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na silnici u Jablonce nad Nisou a v nedaleké obci Rádlo se v minulých dnech pohyboval nejspíš vlk. Zřejmě jde jen o migrujícího jedince, který se snaží projít zástavbou. Mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) Karolína Šůlová pro ČTK uvedla, že nejde o první takový případ v regionu. Loni byl vlk zachycen kamerou v zástavbě u Raspenavy ve Frýdlantském výběžku na Liberecku, také tudy jenom procházel.
reklama

 

Informaci o možném výskytu vlka v okolí Jablonce dostali pracovníci AOPK ve čtvrtek. V Rádle pohybující se zvíře zachytila v noci kamera. "Nelze samozřejmě vyloučit, že se jedná o psa, možná československého ovčáka. Chování ale spíš odpovídá divokému zvířeti. Podle všeho je to migrující jedinec, který se snaží projít zástavbou," uvedla Šůlová.

Tuto hypotézu podporuje, že k místu, na němž je v Rádle umístěná kamera, vede polní asfaltková cesta lemovaná stromy a keři. Tudy asi vlk podle Šůlové přišel. "A je vidět, že se pak otočí a stejnou cestou odbíhá zpět mimo zástavbu," dodala. Myslivci podle ní v minulých dnech zaznamenali na fotopasti dva vlky i na Prosečském hřebeni. To by odpovídalo tomu, že jde o zvíře či zvířata, která se krajinou potulují při hledání vhodného místa pro život. "Popsaná situace nepředstavuje zvýšené riziko. Jedná se o přirozené chování zvířete, které v zastavěné krajině hledá svoji cestu," uvedla Šůlová.

To, že se vlk dostane až k zástavbě, je podle ní dané i tím, že českou krajinu protíná hustá síť silnic, dálnic a staveb. "Vlk mnohdy ani nemá jinou možnost při překonávání těchto bariér než se vydat blíže k lidským obydlím," dodala. Dospívající vlci podle ní opouštějí své domovské teritorium a putují i stovky kilometrů při hledání nového teritoria či partnera k založení rodiny.

Vlci se v Libereckém kraji pohybují už několik let. V roce 2014 je potvrdily fotopasti v CHKO Kokořínsko - Máchův kraj, zhruba ve stejné době se objevily informace o jejich výskytu i v Jizerských horách a oblasti Frýdlantu. Potvrzený je výskyt vlků i v Českém Švýcarsku a Lužických horách. Vlci pomáhají regulovat přemnožená prasata divoká, srnce či jeleny, zároveň ale působí škody chovatelům. Ti mohou čerpat na ochranu stád dotace a stát vyplácí také kompenzace za kusy prokazatelně zabité vlky. První náhrady za škody způsobené vlkem vyplatil Liberecký kraj v roce 2015, tehdy to bylo 6000 korun, loni už více než stonásobek - 630.000 korun.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

21.1.2022 15:13
Zřejmě se v čr vyskytuje nový poddruh vlka-vlk silniční
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.1.2022 16:00 Reaguje na karel krasensky
Na tom přece není vůbec nic divného. Než klopýtat zoraným polem, nebo se prodírat nepřehledným lesem, využívá vlk, ale i rys a medvěd, "vyšlapané" ochozy. Ušetří tak energii a čas, navíc se cesta dobře pamatuje a rychleji ubíhá. Takže to, že je na komunikacích sráženo hodně šelem, není toliko "na přechodu", nýbrž NA POCHODU. Navíc nemají signální prvky, a tak šedý vlk splývá s šedým asfaltem... Holt, vysoké ztráty na cestách k naší vysoce urbanizované krajině patří, s tím je třeba se smířit.

Podobně i ptáci, např. holubi nebo husy, využívají liniové stavby v krajině, příp. řeky, jako zřetelné záchytné body a vodící linie k zapamatování směru letu.
Odpovědět
kk

karel krasensky

21.1.2022 16:15 Reaguje na Karel Zvářal
Váš názor,muj názor.Bylo by snad zajímavé mít informaci ke kolika sražení vlku dojde ročně na Slovensku,které je rozlohou menší než ČR a žije tam podstatně větší populace vlka.A pak třeba popřemyšlet a rozvíjet takzvané konspirační teorie
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.1.2022 16:23 Reaguje na karel krasensky
Asi před 15-ti lety byl článek o úhynech medvěda na komunikacích (i na železnici poměrně dost případů) ze Slovenska (nízké desítky). Další otázka je, kolik těch drclých se podaří dohledat. Jezdím hodně na jednostopu, a kolem cest bývá spousta sražené zvěře, o které nikdo neví, pokud jede v autě. Na tom skútru je to někdy co pár set metrů smrad. Takže i pro osamělé vlky vítaný zdroj, ale nejen pro ně, na těchto místech hynou i lišky a kuny, což je další z "legálních" způsobů jejich potřebné regulace.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.1.2022 16:51 Reaguje na karel krasensky
Na přechodech přes cestu hyne vydra, ta na souši moc velké spády nemá. Ale třeba jezevec chodí v únoru (krásně vidět na obnově) poměrně dlouhé úseky po cestách (asfaltových i obyčejných), a to 200-400m. Jestli je to jejich značkovací oblast, nebo si tudy zkracují cestu za partnerem, to nedovedu posoudit. A velké šelmy, s teritoriem o dva řády větším (to mnimálně), za těmi jezevci v tomto zaostávat nebudou.
Odpovědět
kk

karel krasensky

21.1.2022 16:56 Reaguje na Karel Zvářal
Držme se těch vlku.Napište si na YT beskydská televize-vlci v Bystřici.Jde o zhruba osmiminutové video.Stojí za shlednutí a zamyšlení.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

21.1.2022 23:39 Reaguje na karel krasensky
Občas se objeví informace, že asi 60% vlků jsou kříženci se psem. Pokud je to pravda, nemůže se člověk divit té jejich nebojácnosti, že se klidně promenádují pár metrů od člověka, nebo projdou obcí. Pokud to zvíře ztratilo kontaktem s člověkem plachost, bude takto vychovávat i další generace svých potomků. Na druhé straně se nabízí otázka, proč bychom měli chránit, zvířata, která jsou vlastně nepotřební hybridi.
Odpovědět
Sl

Slovan

22.1.2022 11:05 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Genetika a vlci. Na toto téma doporučuji články a publikace od molekulárního biologa a zoologa doc. Pavla Hulvy, který studuje nejenom naší, ale i celou středoevropskou vlčí populaci. Čerpá nejenom ze svého vlastního výzkumu, ale i z desítek dalších z celé Evropy. Nevěřím sice, že dokáže změnit názor zdejších odmítačů těchto zvířat (však vědci jsou lháři přeci), ale lidem, kteří se nad problematikou dokáží zamyslet to opravdu doporučuji. Je to zajímavé a složité téma, kterému na zdejší diskuzi nikdo nerozumí ani náznakem.

Ano, vlky má smysl chránit a nejsou to z drtivé většiny žádní “nečistí hybridi”.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.1.2022 20:05 Reaguje na karel krasensky
Pokud by jste znal situaci, tak by vám bylo jasné, že přes D35 nedostane ani myš nejsou tam ekodukty a na I/65 to o nic lepší není. Se zaobírají kdejaký komínem ale že D10 ani D35 je naprostá past už nikomu divný není
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.1.2022 20:49 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Kdyby byly komíny (šachty, svody a duté sloupy) tak svědomitě ošetřeny, jak jsou pečlivě udržovány ploty kolem dálnic, to by byla paráda! Tak vlčkům nezbyde nic jiného, než to zkoušet znovu a znovu, než natrefí na železniční nadjezd nebo podjezd v obci. Holt, "příroda" jak stehno!-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.1.2022 09:33 Reaguje na Karel Zvářal
Vidím to u plotů kolem D1 v Bohumíně a okolí.
Dálnice oplocena, ale všechny přípojné silnice
nikoliv a tamtudy se na dálnici zvěř dostane .
Mezi ploty pak zazmatkuje a končí pod koly aut.
A to tu máme plno můstků, mostů a podchodů, které
podle stop využívají nejvíc lišky, jezevci a
občas poslední mohykáni zajíci. Srnčí bloudí
kolem plotů a spíše provede tu chybu a pokouší
se o přechod dálnice v místě napojení jiných
komunikací. Každopádně je dálnice totální hrází
migrace veškeré zvěře, ale její blízkost ji ani
moc nevadí. Bobři okusovali loni topoly 7 metrů
od krajnice a v křoví náspů se to hemží ptačí
drobotinou, včetně jejího hnízdění.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.1.2022 10:10 Reaguje na Břetislav Machaček
V USA je tolik kojotů, že běžně žijí na předměstích i ve městech (jako u nás kuny). Občas některý způsobí rozruch, když při přesunech vběhne do otevřených dveří krámku v rušné ulici, kde hledá úkryt. Krajina je již téměř neproniknutelně zadrátovaná, a to tu někteří ubožáci melou o 100 miliardách, přičemž při současných sedmi zvěř sotva dýchá...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.1.2022 17:38
Tomu plachému zvířeti nezbývá nic jiného než projít obcí se štěkajícími
psy za téměř každým plotem? Proč taky chodit přes les a pole, když ví,
že je chráněn a nikdo mu v obci nesmí zkřivit ani chlup. Ztráta plachosti
je největším problémem soužití těchto šelem s lidmi. Zatím to jsou pouze
případy bez nějakých následků, ale stupňování nebojácnosti směřuje kam?
Nad tím by se měli zamyslet samotní ochranáři těchto šelem a připravit
veřejnost na stále častější setkání s těmi "plachými" tvory v zástavbě
v každou denní dobu. Pokud jim nevadí záměna cesty zástavbou místo
cesty přírodou, tak jim bude vadit záměna domácích zvířat za zvěř? Bez
"výchovy" k ostražitosti před lidmi budou vlci generace ke generaci
odvážnější se producírovat obcemi a lovícími cokoliv živého, co nebude
za pevným plotem. Co mimo zaplocený prostot může být, si dosaďte sami.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

21.1.2022 18:21
to je přece příšerné, vlk se prošel po silnici, okamžitě vyhlásit zákaz vycházení
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.1.2022 18:41 Reaguje na Robert Jirman
Baže, před prasaty na sídlišti vyskakovali občané na zaparkovaná auta, proč by nemohli i před vlky, nu ni? Aspoň si užijí adrenalinovou zábavu.
Odpovědět
pa

pavel

21.1.2022 20:57
toho raťafáka mám jak na fotkách a videích z fotopastí desítky slyšel jsem jej našel stržené kusy i jejich trus viděl na velkou vzdálenost přebíhat pole ale až loni den před svatým Václavem asi vyslyšel mé prosby jsem jej pozoroval a vyfotil na poměrně krátkou vzdálenost prostě krása
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

22.1.2022 11:56
Super, jsem rád že se vlkům v ČR líbí!
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist