https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/recke-vinarstvi-nechava-zrat-vina-v-mori-zkousi-i-ruzne-propustne-korky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Řecké vinařství nechává zrát vína v moři, zkouší i různě propustné korky

16.10.2022 00:38 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
U pobřeží řeckého poloostrova Chalkidiki mají speciální vinný sklep, v němž vytvářejí zvláštní vína. Dozrávat je nechávají asi dvacet metrů pod hladinou moře a navíc experimentují s různě propustnými korkovými uzávěry. Informoval o tom řecký server Portnet.
reklama

 

"Z pórovitého korku se do lahví dostává chlorid sodný, tedy sůl... Kyselost a slanost se v bílém víně velmi dobře spojí a vytvoří zajímavou chuť," řekl Angelos Zamanis, šéf vinařství Domaine Agrovision, o svém podmořskému "sklípku" v městečku Ierissos. Červená vína si podle něj díky tomuto způsobu zrání uchovávají ovocné aroma.

Vína mají nejen jinou chuť, ale i vzhled, který dostávají díky mořské flóře a fauně, jejíž částečky se na skle zachytí.

Velké oblibě se tato vína těší v Japonsku, napsal řecký server. Suši a řecké podmořské víno je podle něj novým trendem v zemi vycházejícího slunce.

Zamanisovo vinařství tento experiment začalo před rokem se dvěma stovkami lahví, na sto z nich mělo objednávku ještě dřív, než je potápěči vyzdvihli na hladinu. A poptávka stále roste.

Bohužel roste i neoficiální zájem. "Před časem nám někdo z té hloubky 20 metrů ukradl čtyři lahve vína," postěžoval si Zamanis.

S vinařstvím Domaine Agrovision spolupracuje i majitel místního hotelu, který je zároveň šéfem potápěčského týmu. "Pro zájemce děláme potápěčské návštěvy podvodního sklepa," řekl Thomas Aslanidis.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KN

Kristýna Novotná

28.5.2023 21:47
Moře je velký pomocník na všechno. Miluju středozemní moře a Řecko obzvlášť. Jednou bych se tam chtěla odstěhovat :-) . I u nás se dá ale sehnat dobré a kvalitní víno. Před nedávnem jsem ochutnala novinku z https://www.dousekvina.cz/rubriky/novinky/ a je to snad ještě lepší víno, než to, které jsem pila v létě na dovolené právě v Řecku :-) .
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist