https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/recky-navrh-zakona-o-lepsim-zivote-zvirecich-mazlicku-zahrnuje-povinnou-kastraci?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Řecký návrh zákona o lepším životě zvířecích mazlíčků zahrnuje povinnou kastraci

15.6.2021 15:06 | ATÉNY (ČTK)
Návrh ale vyvolal bouřlivé reakce mezi veřejností i veterináři.
Návrh ale vyvolal bouřlivé reakce mezi veřejností i veterináři.
Foto | Oleg Kr / Flickr
Řecký parlament by měl tento týden schvalovat zákon, který má zaručit lepší životní podmínky pro domácí zvířata. Vládní návrh ale vyvolal širokou kritiku, protože zahrnuje i povinnou kastraci domácích mazlíčků. Takovou povinnost podle deníku Kathimerini nestanoví žádná země EU a je tak pravděpodobné, že vláda návrh mírně upraví. Zatím není ale jasné jak, dodal řecký deník.
reklama

 

Řecká konzervativní vláda chce zavedením povinné kastrace domácích mazlíčků řešit problém toulavých psů a koček, jejichž počet má Řecko jeden z největších na světě. Podle ochránců zvířat žije jen v Aténách na dva miliony toulavých psů a koček. Návrh ale vyvolal bouřlivé reakce mezi veřejností i veterináři.

"Studie ve Spojených státech či v Austrálii ukázaly, že povinná sterilizace nefunguje," uvedl Manos Vorrisis, který má veterinární kliniku na řeckém ostrově Syros a jehož minulý měsíc citoval deník The Guardian. Podle šéfa řeckého klubu amatérských chovatelů Theodosise Papandreua vládní návrh bude také znamenat konec chovatelství, které má v Řecku dlouhou tradici.

Deník Kathimerini také napsal, že povinná kastrace zavedená v roce 2008 v Los Angeles vedla k nárůstu počtu toulavých psů a koček, zřejmě proto, že jejich majitelé nechtěli za operaci platit.

Řecká vláda návrh zákona o blahobytu zvířecích mazlíčků před třemi týdny předložila k veřejné diskusi, což vedlo k tisícům připomínek, většinou právě k omezení amatérského chovu a kastraci. Několik stovek majitelů psů také krátce po zveřejnění návrhu proti němu se svými mazlíčky protestovalo před řeckým parlamentem.

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis ve snaze podpořit návrh zákona o lepších podmínkách pro zvířata v dubnu adoptoval toulavého psa. Následoval tak řeckou prezidentku Katerinu Sakellaropulosovou, která loni v listopadu adoptovala toulavé kotě z ostrova Karpathos a dala mu jméno Kalypsó, podle nymfy z řecké mytologie.

Návrh zákona ale také předpokládá pokuty až 50.000 eur (asi 1,27 milionu Kč) za týrání zvířat, čímž je podle něj mimo jiné jejich trávení, topení či mrzačení. "Každý den nacházíme v odpadcích krabice či pytle s koťaty nebo štěňaty, odloženými většinou lovci či pastevci," uvedl Efi Tsekmesoglu z krétské asociace ochránců zvířat, který z tohoto důvodu povinnou kastraci podporuje. Za nelegální obchod se zvířaty či jejich krádeže návrh zákona předpokládá také pokuty či tresty vězení.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

15.6.2021 16:06
A nebylo by lepší vykastrovat předkladatele toho zákona? Podle pravidel Darwinovy ceny by se aspoň v budoucnu omezil počet jedinců vymýšlející podobné pitomosti.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist