https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/recyklace-na-snizeni-mnozstvi-plastoveho-odpadu-nestaci-tvrdi-britsky-pruzkum?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Recyklace na snížení množství plastového odpadu nestačí, tvrdí britský průzkum

14.7.2022 02:03 | LONDÝN (ČTK)
Autoři výzkumu zjistili, že více než polovina plastů, které lidé vyhazují, jsou hůře recyklovatelné měkké plasty. Podle údajů charitativní organizace Recoup se recykluje 61 procent plastových lahví, 36 procent plastových vaniček a pouze osm procent plastových fólií. Ilustrační foto
Autoři výzkumu zjistili, že více než polovina plastů, které lidé vyhazují, jsou hůře recyklovatelné měkké plasty. Podle údajů charitativní organizace Recoup se recykluje 61 procent plastových lahví, 36 procent plastových vaniček a pouze osm procent plastových fólií. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Průměrná britská domácnost za týden vyhodí 66 kusů plastů, vyplývá z průzkumu londýnské pobočky ekologické organizace Greenpeace, o kterém informoval server BBC News. Organizátoři výzkumu na základě těchto údajů odhadují, že ve Spojeném království se ročně vyhodí 100 miliard kusů plastů, proto vyzývají vládu k přijetí okamžitých opatření. Výsledky podle nich ukazují, že samotná recyklace není řešením, jak snížit množství plastů, které končí jako odpad.
reklama

 

Květnového průzkumu se zúčastnilo téměř 100.000 domácností, které po dobu sedmi dnů pečlivě dokumentovaly množství plastů, které vyhazují. Účastníci výzkumu byli požádáni, aby také zaznamenali, jaký typ plastu použili. Z celkového množství plastů pocházelo 83 procent z obalů od potravin a nápojů, přičemž nejčastěji to byly obaly od ovoce a zeleniny.

"Jde o závratné množství plastového odpadu," uvedl Chris Thorne z britské pobočky Greenpeace. Podle něj není možné předstírat, že lze tento problém vyřešit jen pomocí recyklace plastů.

Z údajů britské vlády vyplývá, že loni vzniklo v domácnostech více než 2,5 milionu tun plastového odpadu, z něhož se 44,2 procenta recykluje. Polovina této recyklace se uskutečňuje ve Spojeném království, zbytek odpadu se vyváží, nejčastěji do Turecka.

Ne všechny plasty lze stejně snadno třídit a recyklovat. Podle údajů charitativní organizace Recoup se recykluje 61 procent plastových lahví, 36 procent plastových vaniček a pouze osm procent plastových fólií.

Autoři výzkumu zjistili, že více než polovina plastů, které lidé vyhazují, jsou hůře recyklovatelné měkké plasty. Ve zprávě porovnali svá zjištění s údaji společnosti Recoup a vypočítali, že ve Spojeném království končí recyklací pouze 12 procent plastového odpadu.

"Recyklace nefunguje, všichni to víme," řekl zakladatel neziskové organizace Everyday Plastic Daniel Webb. Lidé se podle něj místo recyklace musejí zaměřit na snížení množství plastů, které se vyrobí. Tím se sníží i počet plastových obalů, které se vyhodí.

Britský premiér Boris Johnson loni v říjnu skupině školáků řekl, že recyklace nefunguje a není řešením.

Podle mluvčího britského ministerstva životního prostředí se ale prostřednictvím chystaného zákona čeká zlepšení v boji proti jednorázovým plastům. Vyzdvihl opatření, které už vláda přijala za účelem omezení nabídky plastových brček a vatových tyčinek, a uvedl, že dokončuje návrhy na systém záloh na plastové lahve.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

14.7.2022 05:40
Ono je úsměvné se vůbec domnívat, že recyklace měla zabránit snižování plastové výroby. Třídí se, aby neskončil na skládkách, kde hojně stejně končí. Cely systém, co do efektivity je takový stalý kolaps s nakladáním odpadů
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.7.2022 07:38
Píši to stejné snad o začátku na Ekolistu, odpady absolutně nezvládáme a chlácholíme se nějakými přiblblými vizemi o cirkularní ekonomice.
Přitom odpady spolehlivě ničí životní prostředí, od zamoření spodních vod po mikroplasty v placentě.

Jediným rychlým a efektivním opatřením by bylo spalování plastových na dočasnou dobu. Mezitím změnit celý přístup k používání plastů a ponechat je pouze v nezbytné míře.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.7.2022 08:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
Stejně přemýšlí i ostatní realisté, ale pouze snílci si myslí, že
po vytřídění ty plasty někdo recykluje. Obsah kontejnerů směsných
plastů projde linkou, vytřídí se PETky a zbytek končí buď ve spalovně a nebo kde není, tak na skládce. Zbytečná práce občanů
a zaměstnanců třídiček s plýtváním energie na dopravu a třídění.
Rozdat domácnostem rovnou pytle na PETky, zbytek do popelnice
a její obsah do spalovny by bylo levnější, než ty bláboly o té
recyklaci. O směsný plast nemá nikdo zájem kvůli rozdílným
parametrům jednotlivých druhů a případným nežádoucím příměsím.
Výsledný produkt recyklace tak postrádá parametry kvalitního
výrobku schopného konkurovat výrobku z panenského plastu. Je
to ale bohužel EKOmagořina z Bruselu a musí se splnit, i kdyby
to byl totální nesmysl. Když nám nařídí chodit po rukou, tak
tím ušetříme sice boty, ale prošoupeme rukavice, nehledě na to,
že po rukou většina chodit nebude. To stejné je s tím tříděním
a recyklací. Většina to má stejně na háku a nasype tam i jiný
odpad a zpracovatele (spíše skládkovatele) pak hledáme někde v
zahraničí. Leckde to "náhodou" shoří na skládce "bez ohrožení
obyvatel v okolí", ale s upozorněním nechodit ven a zavřít okna!
EU zašla s buzerací už daleko, že odpor k ní bude narůstat. A to
už nezastaví ani nalévání natištěných Eur do podobných nesmyslů,
neboť na dluh se dá žít jen dočasně a už se to projevuje u trhu
s energiemi a poklesem produkce. Největší patolízalové jako my
a pobaltské státy plní úkoly tak poctivě, že mají taky největší
inflaci a ostatní země inflaci brzdí porušením unijních předpisů
o DPH a o nedovolených podporách vnitřního trhu. Pro ně je totiž
bližší košile, nežli zimník v létě a ten je prd platný i mrtvému.
Jinak jsem byl taky pro vstup do EU, ale taky už hluboce lituji
toho, že se z vějičky stala past, ze které nebude bezbolestného
úniku, ledaže by se past "zreálnila" a nebo sama demontovala.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.7.2022 09:10 Reaguje na Břetislav Machaček
1+ !!
Odpovědět
ig

14.7.2022 13:50 Reaguje na Břetislav Machaček
Až na to EU souhlas. Za většinu blbostí si můžeme sami, resp. naši voliči a třeba takového Babiše i s jeho řepkou bychom si neomylně zvolili i bez EU. Osobně jsem stále proti opuštění EU - třeba už proto, že prodám něco do Německa a je to úplně stejné jako kdybych to prodal třeba na Žižkov. Ale poslat něco do UK nebo USA, to mě tak zbuzerují celníci, že se na to raději příště ...
Odpovědět
ig

14.7.2022 13:44
Kdyby se mě zeptali, dozvěděli by se totéž, mnohem dřív a zadarmo :D
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist