https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rekordnich-devatenact-divocaku-se-chytlo-do-klece-v-usti-nad-labem?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do klece v Ústí nad Labem se chytlo rekordních devatenáct divočáků

23.8.2022 00:15 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rekordních devatenáct divočáků se vměstnalo do jedné klece v Ústí nad Labem. ČTK o tom informoval mluvčí městských strážníků Jan Novotný. Odchyt divokých prasat ve městě pomocí klecí se osvědčil, kupovat se budou další.
reklama

 

Do jedné klece bylo najednou nejvíc odchyceno jedenáct prasat. "Tento rekord padl v neděli. Velké překvapení bylo pro strážníky, když jich v jedné kleci napočítali najednou devatenáct," uvedl Novotný. Klec je umístěna ve čtvrti Klíše nad plaveckou halou. Právě ta bývá obsazena divočáky nejčastěji. "Hodně jich chytneme také na Střekově," řekl Novotný. K šesti klecím tak přibudu dvě další.

Úlovky strážníci hlásí příslušným mysliveckým sdružením. Myslivci se postarali i o devatenáct naposledy chycených kusů. Loni se na území města podařilo zastřelit 98 kusů zvěře, většinu právě v odchytových klecích. Ústečtí radní pro zefektivnění odlovů souhlasili na konci června s navýšením příspěvku za jedno zastřelené zvíře z 300 na 500 korun.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

23.8.2022 14:11
Chápu, že je potřeba snižovat stavy černé, ale ten způsob se naprosto vymyká etice vůči divoké zvěři. Chytit do klece a tam ji postupně postřílet musí být pro tu zvěř totální stres. To už i ty jatka, kde ochočená domácí zvířata kráčejí vstříc smrti jsou selánkou před střílením v kleci. Co na
to říkají ochránci zvířat a co myslivci, kteří ulovené zvěři vzdávají
hold a snaží se zvěř při její smrti překvapit, aby byl stres a utrpení
co nejmenší. Chápu, že střelba na zvěř ve městě je problém, ale postřílet ji v kleci mi připadá jako degradace zvěře na roveň jatečných zvířat.
Nedávno se tu probírala etika lovu jelenů v přezimovacích oborách a
byly tu srdceryvné výlevy nad neetickým způsobem takového lovu a tu se střílí odchycená zvěř v kleci? Asi nový posun v etice lovu na úroveň
prostého vybíjení novodobé škodné. Hlavně, že jinde záchranné stanice
zachraňují selata divočáků a i jiné škodné.
Odpovědět
JJ

Jiří Janota

23.8.2022 14:44
Pane Macháčku, dobrý den. Vzhledem k mimořádnému veterinárnímu opatření z důvodu AMP, kdy je nutno v intenzivně lovit veškerá prasata, je odchyt do klecí v městských aglomeracích nezbytností. Rád si od vás nechám poradit, co jiného by jste doporučil v tomto případě. Jednou by jste si již měli uvědomit, že myslivost je velká služba společnosti. Jedna z x činností je zvýšený odlov pro zamezení šíření AMP. Očekávám námitku, že si přemnožení myslivci zavinili sami. Mohu vás ujistit, že myslivci dělají pouze to, co jim umožní zákon, vlastníci, uživatelé pozemků a orgány státní správy. Problém zvýšených stavů černé zvěře není vůbec jednoduchý. Začíná být téměř celosvětový, evropský kontinent nevyjímaje. Mohli bychom o tomto dlouho polemizovat. Ve vší úctě, očekávám, že mi poradíte, jakým jiným a lepším způsobem mají myslivci eliminovat výskyt černé zvěře v městských aglomeracích. Přeji příjemný den. Janota
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.8.2022 18:45 Reaguje na Jiří Janota
Nemám nic proti myslivcům a odlovu divočáků, ale podivuji se nad
etikou střílet zvěř v kleci. Pokud je nelze účinně lovit mimo
město na újedi, tak už nevidím jediný důvod je rovnou střílet
z kulometu a nebo děly, protože to vidím stejně neetické, jako
střílet zvíře lapené do klece. Vás takový odstřel jako myslivce
těší a nebo ho dokonce vyhledáváte? Mám mnoho kamarádů mezi
myslivci a pochybuji, že by je těšil takový lov. U toho moru
se obávám, že bez účinné izolace lokality s nákazou nic nezmůže
žádný odlov. Na Zlínsku byl úspěch pouze díky izolaci lokality
a v ní kompletní likvidací černé. Při možnostech nerušené migrace
je izolace a likvidace nakažené černé iluzí. Jinak já se zde
myslivců stále zastávám a pouze kritizuji odstřel zvířat v kleci.
To mi připadá jako degradace myslivosti na pouhé vybíjení zvěře
bez úcty ke zvěři, jako rovnocennému soupeři při lovu. Takto
lapená zvěř už je bezmocným kusem čekajícím na smrt bez možnosti
uniknout a nebo se i bránit. Nechtěl bych být v kůži skutečného
myslivce při takové činnosti, byť asi jediné možné a potřebné.
Ten lovecký zážitek bych tak přirovnal lovu ryb do keseru
sportovním rybářem ve vypuštěném chovném rybníce.
Odpovědět

Viktor Šedivý

25.8.2022 11:28 Reaguje na Břetislav Machaček
Hromada řečí, chybí ale to podstatné:
Jak tedy?

(Termín "hraběcí rady" znáte, že?)
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

26.8.2022 09:25 Reaguje na Břetislav Machaček
Pane Macháčku uvědomte si jednu malou věc. Je lov a lov. Lov střelnou zbraní ( o kterém je zbytečné v této souvislosti hovořit) a lov odchytem do pastí k tomu ze zákona určených. No a tím uspěšným odchytem do pasti což není nic neetického ten "myslivecký" lov končí. Dál jde pouze o rychlé usmrcení chycené zvěře v mezích zákona. Můžete mi říci jakým jiným způsobem chcete, tak aby nedošlo k porušení zákona, tu chycenou zvěř podle Vás eticky usmrtit? Určitě poradíte. No a že je černá vysoce inteligentní a rychle pozná , že na nehonebních pozemcích ji nebezpečí nehrozí je prostě fakt. Stejným faktem potom je, že ani lov na nehonebních pozemcích nemá s myslivostí a etikou lovu mnoho společného. Je to pouze okolnostmi vynucená záležitost. AMP na Zlínsku bylo ohnisko které šlo izolovat. Jak chcete izolovat souvislou oblast? Jediným řešením je radikální snížení stavu černé zvěře.
Takže, aby nedošlo k chybnému výkladu tak ještě jednou trochu jinak. Lov odchytem končí odchycením zvěře. Dál nejde o lov ale o usmrcení odchycené zvěře a vaše příklady ( dělo, kulomet, keser) jsou nesmyslem. Záchrané stanice již dávno neplní svoji primární ulohu a staly se více méně v rukou některých " ochranářů" černou dírou na peníte a případným dalším možným "bojištěm" s myslivostí.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

29.8.2022 14:54 Reaguje na Jarek Schindler
Přesně tak.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

26.8.2022 10:03 Reaguje na Jiří Janota
Možná se shodneme na tom, že lov na nehonebních pozemcích je mimořádná a nesnadná věc. Neměla by být v zákoně ošetřena podstatně více a hlavně jinak než v současnosti je? Na příkladu pana Macháčka jasně vidíte, že by se mělo rozlišovat mezi myslivostí a lovem v honitbách a lovem na nehonebních pozemcích. Co tak povolit na těchto nehonebních pozemcích lov lukem, tady podstatně bezpečnější zbraní pro tyto prostory. Co tak povolit lov na nehonebních pozemcích pouze zvlášť vyškoleným lovcům po absolvování příslušných zkoušek a nevztahovat tedy možnost tohoto lovu pouze na myslivce lovící v navazujících honitbách. Pokud chtějí samosprávy lovit na nehonebních pozemcích neměla by přijít úprava zákona která by tento lov podstatně lépe formulovala a umožňovala? Jsem přesvědčen, že je potřeba podstatně více a lépe rozlišit myslivost provozovanou v honitbách od lovu na nehonebních pozemcích. To již podle mého názoru není myslivost.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.8.2022 11:51 Reaguje na Jarek Schindler
U nás byl ten lov na městských pozemcích (tj. nehonebních) úspěšně praktikován již v r. 12, a to střelnou zbraní. S narůstající synantropizací černé je třeba to ošetřit i v legislativě. Lov do klecí bude i tak mít své místo, ušetří tisíce posedohodin. Klec se zaplatí velmi rychle, čím větší, tím lepší. Ideální je odchytit pomocí kamery celou tlupu. Následuje příjezd vyškolené hlídky, použití krátké zbraně, odvoz materiálu. Stres tak bude minimální. Nevím proč se z toho dělá horor, něco podobného zažívá zvěř na naháňkách s minimální efektivitou střelby a řadou zranění.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

27.8.2022 07:47 Reaguje na Karel Zvářal
To už není lov, ale poprava. Něco jako postřílení koní indiánů v ohradách.
S tou krátkou kulovou zbraní jste to asi nemyslel vážně, že ? Krátká má energii kolem 300 - cca 800 J , černou lze lovit zbraní od 1500 J ve 100 m ! Navíc zde ve stresu zvířat nemusí ani průstřel srdce ráží 30-06( cca 4 tis J )znamenat okamžitou smrt. Zkuste se někdy nechat pozvat na tu naháňku.
Jinak si vážím Vašich znalostí , zde jste však trochu zbloudil.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.8.2022 08:20 Reaguje na Petr Pekařík
To samé se dá říct o čekané na vnadišti, kde zvěř přijde až pod lauf. Přesto to vidím stokrát raději (tj. vyparacovanou ránu), než kanonáda jak u Verdunu a na výloži pár kusů. Ten zbytek vyvázl bez jediného škrábnutí?
V kleci je převaha selat, ráně na slecho stačí i menší energie. Ale není to podmínka, samozřejmě, klidně klasickou kulovnicí. Na naháňce jsem byl nesčetněkrát, proto vím, o čem píšu. A pokud myslivci budou stíhat lovit dle zákona, na klece by vůbec nemuselo dojít. Ale všichni víme, že je to vynucené řešení, stejně jako např. strakolap v zahradě. Neřešit tyto problémy (přemnožení škodné) je mnohem horší, než křečovitá snaha dodržovat etiku.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

27.8.2022 12:38 Reaguje na Karel Zvářal
Na vnadiště se přijde černá nažrat, nic netuší. Naopak v kleci vidí kolem vydávat a umírat členy tlupy, větří kolem barvu apod.. Podobnost v tom vidím minimální. Naháňka taky nic moc. Zvěř je ale v pohybu a střelené kusy zaostávají. Záleží na střelci - nebo kropiči. S 9 mm Luger za slecho si zase tak moc jistý nebuďte. Navíc i v kleci jaksi zvěř střelci moc nepostojí v klidu. Dnešní chov černé je o ekonomice - pokud musím zaplatit třeba LČR za pronájem 3/4 mio, tak je někde musím sehnat. Neshání je pár zbohatlíků, ale ti mívají vesměs koupené obory s jistotou rány.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.8.2022 17:37 Reaguje na Petr Pekařík
A co tím jako chcete říct? Jestli je černá inteligentní, jakože je, tak tu zprávu roznese po kraji, ať do města nelezou, že je stihne krutý trest. Navrhněte městu, že je toho problému zbavíte humánnějším způsobem, a nemáme se o čem. Tyto krodýlí slzy nesnáším.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

29.8.2022 15:00
Teda tady se blábolí bez znalostí věcí. Jak víte, že ty prasata myslivci střílejí v klecích nějakou kanonádou hromadným střílením?
Není vůbec žádný problém klec doplnit uličkou, do které se dá ta zvěř pouštět po jednom a není potom žádný větší problém ty prasata třeba znehybnit tak, že je mohou zabíjet třeba běžnou jateční pistolí.
A oni to tak nějak budou dělat, protože ty prasata rozhodně po zabití nelikvidují na své náklady v kafilérce. Naopak je na 99 % myslivecky zpracují, odeberou povinné vzorky a těla uloží do mražáků. A čekají, jak vyjdou vzorky, jestli ta zvěřina je jedlá nebo není.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist