https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/renault-a-stellantis-na-parizskem-autosalonu-predstavily-nove-elektromobily?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Renault a Stellantis na pařížském autosalonu představily nové elektromobily

21.10.2022 00:50 | PAŘÍŽ (ČTK)
Foto | Breno Assis / Unsplash
Automobilky Renault a Stellantis tento týden na pařížském autosalonu představily nové elektromobily francouzské výroby. Prezident Emmanuel Macron zároveň před návštěvou autosalonu oznámil vyšší dotace na nákup elektromobilu pro chudší rodiny. Autosalon potrvá do konce týdne.
reklama

 

Macron v rozhovoru s ekonomickým deníkem Les Echos uvedl, že dotace na elektromobil pro domácnosti s nižším příjmem se v příštím roce zvýší na 7000 eur (více než 172 000 Kč) ze současných 6000 eur. Zároveň pro zbývající kupující klesne na 5000 eur. Macron dodal, že od začátku roku 2024 bude zahájen systém takzvaného sociálního leasingu, který pomůže rodinám s nízkým příjmem získat elektromobil za 100 eur (asi 2500 Kč) měsíčně. Většina elektromobilů je v současnosti dražších než jejich ekvivalenty se spalovacím motorem a pro mnoho lidí jsou nedostupné.

"Máme připravenou průmyslovou strategii, aby si lidé kupovali stále více francouzských (automobilů)," řekl Macron.

Obzvláště citlivým tématem na autosalonu je nedostatek elektromobilů domácí, tedy francouzské výroby. Silné zastoupení tam naopak mají čínské značky, uvedla agentura Reuters.

Kromě stárnoucího modelu Renault Zoé, nového modelu Mégane, dodávky Kangoo a dvou malých sportovně-užitkových vozů (SUV) značek Opel a DS, které patří Stellantisu, se všechny plně elektrické modely prodávané francouzskými automobilkami montují v zahraničí.

Stellantis představil elektrické verze sedanu Peugeot 308 a většího vozu Peugeot 408. Oba modely se mají montovat ve východní Francii.

"Řekli jsme, že Stellantis bude chránit evropský a zvláště francouzský automobilový průmysl," uvedl generální ředitel automobilky Carlos Tavares. Dodal, že počet modelů, které čtvrtá největší automobilka světa bude vyrábět ve Francii, se brzy zdvojnásobí na 12 ze současných šesti.

Nový Renault 4 EV, malé SUV stylově odkazující na oblíbený model z 60. let 4L, se bude vyrábět v závodě automobilky v severní Francii a prodávat se má od roku 2025. Připojí se tak k novému elektrickému modelu Kangoo, který se vyrábí ve stejném závodě ve městě Maubeuge. Nový model Mégane se bude vyrábět v závodě v Douai, kde se mají od roku 2024 vyrábět rovněž elektrické modely Scenic a Renault 5.

Automobilka Renault plánuje do roku 2030 přejít pouze na elektrický pohon. Na dni pro investory, který se uskuteční 8. listopadu, chce představit strategii vzniku divize zaměřené na elektrifikaci a software.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist