https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-mezi-vyjednavaci-na-cop27-narusta-frustrace-pokrok-je-pomaly?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Mezi vyjednávači na COP27 narůstá frustrace, pokrok je pomalý

14.11.2022 01:23 | ŠARM AŠ-ŠAJCH (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | rafapress / Depositphotos
Týden po zahájení klimatické konference OSN COP27 v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch začíná mezi vyjednávači narůstat frustrace. Obávají se, že se jim do pátku, kdy má konference skončit, nepodaří vyřešit řadu detailů, které jsou zapotřebí k dosažení dohody, píše agentura Reuters.
reklama

 

Od summitu COP27 jsou velká očekávání, delegáti z účastnických zemí ale podle Reuters uvedli, že zatím bylo dosaženo jen malého pokroku v technických detailech ohledně toho, jak plnit dohody a závazky přijaté v předchozích letech. Tyto závazky zahrnují výrazné snížení emisí v tomto desetiletí a příspěvky stovek miliard dolarů, které každoročně potřebují rozvojové země, jež se již nyní potýkají s dopady změn klimatu.

Jeden z vysoce postavených vyjednávačů, který hovořil s novináři Reuters pod podmínkou zachování anonymity, uvedl, že vzhledem k dosavadnímu pomalému tempu jednání budou účastníci ve druhém týdnu konference zahlceni nedořešenou agendou. To by také mohlo zkomplikovat jednání mezi vládními ministry ohledně bodů, které budou klíčovou součástí politické dohody vyplývající z dvoutýdenní konference.

Na neděli nebyly plánované žádné veřejné akce, jelikož organizátoři tuto neděli označili za den odpočinku. Tisíce účastníků proto vyrazily na místní pláže či do turistických obchodů.

Vyjednávači z jednotlivých zemí ovšem ve své práci pokračují.

"Za pět dní se toho prostě musí stihnout hodně," řekl Tom Evans, politický analytik institutu E3G. "Nebyli jsme svědky velké solidarity mezi rozvinutými a rozvojovými zeměmi," dodal. Závazky, ke kterým se zatím letos dospělo, jsou podle něj neuspokojivé a narušují důvěru.

Letošní jednání poprvé zahrnují ožehavou otázku, která je v v žargonu COP známá jako "ztráty a škody". Jedná se o finanční podporu pro rozvojové země zasažené klimatickými změnami poháněnými katastrofami, jako jsou povodně či sucha ničící úrodu. Pro některé země bude výsledek jednání o této pomoci klíčovým ukazatelem úspěšnosti konference.

"Je třeba udělat hodně, abychom zajistili, že finanční závazek bude nový, dodatečný a dostupný," řekla rwandská vyjednavačka Ineza Umuhoza Graceová.

Rozvojové země žádají, aby se účastníci letošní konference dohodli na vytvoření speciálního fondu pro náhradu ztrát a škod. Spojené státy a další bohaté země se ale k této myšlence staví rezervovaně a tvrdí, že by bylo lepší tyto prostředky poskytovat skrze stávající programy.

"Rozvojové země nadále prosazují zřízení finančního nástroje pro ztráty a škody a aby byl plně funkční do roku 2024," uvedl jeden z vyjednavačů z Latinské Ameriky, který hovořil pod podmínkou anonymity. Vyjádřil přitom obavy z toho, že jednání o této věci budou provázet obstrukce. Spojené státy a Evropská unie v předchozích letech výzvy k vytvoření nového fondu blokovaly, unijní sedmadvacítka však uvedla, že je otevřena myšlence o této věci diskutovat.

Panamský vyjednavač pokrok při jednom osmihodinovém jednání o zmíněné finanční pomoci rozvojovým zemím označil za nedostatečný a pobuřující. Delegáti se podle něj přeli o znění preambule osmistránkového dokumentu.

"Zatímco rozvinuté země stále blokují pokrok v otázce ztrát a škod, můj rodný region Azuero v Panamě trpí nejhoršími záplavami v naší historii," řekl vyjednávač Juan Carlos Monterrey, který je zároveň místopředsedou pro implementaci v klimatické agentuře OSN. "Velmi chudí lidé přicházejí o všechno. Nežádáme charitu, ale spravedlnost," dodal.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

14.11.2022 11:43
Prostě i před bohatými zeměmi jsou vážnější problémy než aby posílaly peníze do rozvojových zemí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.11.2022 12:46 Reaguje na Richard Vacek
Ne peníze. Ale fv panely a další komponenty, elektroauta, elskutry a eltraktory
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.11.2022 13:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Když pominu ty panely ... co a stím budou kua dělat? Oni potřebují techniku, která bude max robusní a jednoduchá, ne něco, na co potřebujete diagnostiku jak na raketoplán a stejně v půlce případů zjistíte, že se to nedá opravit, jen vyměnit.

Kua, člověk by čekal, že aspoň tohle jste v tom Sojuzu pochopil ... a to soudruzi byli proti většině Afriky ještě hvězdy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.11.2022 16:03 Reaguje na Svatá Prostoto
Samozřejmě. Elektrokolo je velmi robustní, po 12 tisících kiléků na šutrech a kořenech mělo jen problémy s železem, ne s elektrikou.
Viděl jsem primitivní traktor, (samozřejmě v projektu), něco jak náš starý Zetor 15, který měl výměnnou baterii - vydržela celý den. A mohl se celý vyrábět v Africe. Celé je to výrazně jednodušší, když se chce.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.11.2022 14:03 Reaguje na Pavel Hanzl
"Viděl jsem primitivní traktor, (samozřejmě v projektu)" ... no právě.

Ale jinak se do té výroby klidně pusťte, budu vám držet palce.

E-kolo je v Africe zhůvěřilost, protože cena. Navíc jste o nich nic nepsal.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.11.2022 08:59 Reaguje na Svatá Prostoto
Právě systémy i předměty, aby dobře fungovaly, musí být napřed v projektu. Kolikrát jste četl, že se plánují takové krabičky, ve kterých bude integrován kromě telefonu taky internet, GPS, foťák, záznamník, bankovní služby atd. atd.??? A zrazu plesk!! Už to má každý.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.11.2022 13:59 Reaguje na Pavel Hanzl
No, tak až bude ve kšeftech ten váš primitivní ekotraktor, jako jsou ty mobiloplacky, tak dejte vědět ... zatím si radši dejte studenou sprchu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.11.2022 12:33
Někdo by jim měl rozšířit obzory ... zejména o okřídlené rčení o tom, že slibem nezarmoutíš:-))).

Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist