https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rozbor-z-becvy-ukazal-podle-vodopravniho-uradu-zvyseny-fosfor?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rozbor z Bečvy ukázal podle vodoprávního úřadu zvýšený fosfor

9.12.2020 17:55 | VAL. MEZIŘÍČÍ (ČTK)
Inspektoři ČIŽP na místo před týdnem vyjížděla po oznámení vodoprávního úřadu o úniku gelovité látky a úhynu několika ryb. Odebrané vzorky předali do laboratoře. Podle výsledků povolené ukazatele nebyly překročeny.
Inspektoři ČIŽP na místo před týdnem vyjížděla po oznámení vodoprávního úřadu o úniku gelovité látky a úhynu několika ryb. Odebrané vzorky předali do laboratoře. Podle výsledků povolené ukazatele nebyly překročeny.
Foto | Radim Holiš / Wikimedia Commons
Výsledky rozborů vody z Bečvy ve Valašském Meziříčí z minulého týdne, které nechal udělat zdejší vodoprávní úřad, prokázaly zvýšené množství fosforu. ČTK to sdělil mluvčí valašskomeziříčské radnice Jakub Mikuš. Do řeky před týdnem unikla kanálem vedoucím z bývalého továrního areálu Tesla Rožnov pod Radhoštěm neznámá látka. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) dnes informovala o tom, že vzorky odebrané na stejném místě splňovaly limity povolení k vypouštění odpadních vod. Mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová odpoledne ČTK řekla, že inspekce byla o výsledcích valašskomeziříčského vodoprávního úřadu informována.
reklama

 

"Stává se to, že se výsledky rozborů různí, není to nestandardní věc. Právě proto dělají rozbory různé laboratoře," řekla ČTK Nastoupilová. Inspekce nyní výsledky vodoprávního úřadu přijme a přidá je k předchozím případům úniků látek do Bečvy.

Inspekce ani vodoprávní úřad nekomentovaly množství fosforu. "Rozbory odebraných vzorků vody vyhotovené akreditovanou laboratoři ukázaly na nadlimitní výskyt celkového fosforu. S ohledem na předchozí události, které šetří Česká inspekce životního prostředí, jsme jí postoupili také výsledky a šetření události z 2. prosince. Vzhledem k tomu nebudeme analýzu ani hodnoty vzorků více komentovat," uvedl vedoucí odboru životního prostředí města Valašské Meziříčí Petr Křístek.

Inspektoři ČIŽP na místo před týdnem vyjížděla po oznámení vodoprávního úřadu o úniku gelovité látky a úhynu několika ryb. Odebrané vzorky předali do laboratoře. Podle výsledků povolené ukazatele nebyly překročeny.

Valašskomeziříčský starosta Robert Stržínek (ANO) ČTK krátce po úniku z minulého týdne řekl, že uhynulých ryb bylo jen pár a podle rybářů byly mrtvé už několik dní. Ryby se podle něj zřejmě neotrávily v Bečvě, je možné, že důvodem byla změna technologického procesu v rožnovské čistírně odpadních vod, několik ryb poté mohlo uhynout a mrtvé se mohly kanálem dostat do Bečvy. Že byly ryby mrtvé už několik dní, potvrdil i jednatel severomoravského územního svazu rybářů Rostislav Trybuček.

U stejného vyústění kanálu se objevila zpěněná hladina v říjnu a listopadu. V říjnu prokázaly rozbory ČIŽP ve vodě zvýšené množství niklu, v listopadu nadlimitní množství dusitanového dusíku. Společnost Energoaqua provozující rožnovskou čističku odpadních vod už dříve připustila, že se nikl a dusitany do řeky dostaly kanálem z Tesly.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) minulou středu řekl, že kvůli únikům do Bečvy ČIŽP kontroluje 15 firem včetně chemičky Deza. Kanál z někdejší Tesly označil ministr už dříve za možný zdroj zářijového úniku kyanidů. Do Bečvy je vypustil neznámý pachatel 20. září, případ vyšetřují vsetínští kriminalisté, kteří čekají na výsledky znaleckého zkoumání. Lhůta pro jeho vypracování skončí 20. prosince.


reklama

Jana Kuncová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

9.12.2020 20:01
Nechme Bečvu Bečvou, už je to nuda, když se to nedaří prokázat Babišovi-Burešovi. Ne a ne ...
Odpovědět
jkalat

13.12.2020 11:01
Když se něco nedaří, tak to raději vzdáme, že pane Daneši? Některé kauzy se táhnou řadu let a při současném rozložení politických sil je více než pravděpodobné, že k 20.12. znát výsledek nebudeme a pokud ano, tak za viníka nebude jistě označen nikdo z Babišova oligarchátu.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist