https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rozhodnuti-o-navrhu-na-zastaveni-stihani-v-kauze-becva-do-konce-roku-nepadne?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rozhodnutí o návrhu na zastavení stíhání v kauze Bečva do konce roku nepadne

15.12.2021 01:00 | ZLÍN (ČTK)
Foto | Radim Holiš / Wikimedia Commons
Rozhodnutí o návrhu obviněných na zastavení trestního stíhání v kauze loňské otravy řeky Bečvy do konce letošního roku nepadne. ČTK to řekl státní zástupce Jiří Sachr z Okresního státního zastupitelství ve Vsetíně, který nyní případ dozoruje. Návrh na zastavení stíhání podali policii a dozorujícímu státnímu zástupci koncem letošního října společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a její ředitel Oldřich Havelka. Policie je v souvislosti s ekologickou havárií obvinila v červnu.
reklama

 

Při své žádosti se Energoaqua a Havelka opírají o vědeckou expertizu vypracovanou Ivanem Holoubkem, Blahoslavem Maršálkem a Jakubem Hruškou, která podle nich vyvrací dosavadní znalecké zkoumání, na jehož základě byli obviněni. Podle expertizy nelze kvůli nedostatku odebraných vzorků ani jednoznačně stanovit, která látka způsobila otravu řeky a úhyn 40 tun ryb.

Na předložené expertizy musely podle Sachra policie a státní zastupitelství reagovat. "To, co oni uvádějí, tak to se prověřuje. Není o čem rozhodovat, protože zatím nemáme žádný výstup. Nějakou chvilku to bude trvat, protože všechno chce svůj čas," řekl Sachr. Do konce letošního roku se podle něj rozhodnutí očekávat nedá. Případný termín, kdy by se tak mohlo stát, nechtěl předpovídat.

Energoaqua kritizuje zejména posudek soudního znalce Jiřího Klicpery, s nímž policie pracuje. Expertiza, o kterou se firma opírá, zpochybňuje použitelnost Klicperou provedeného pokusu s fluoresceinem ohledně stanovení mísící zóny v řece Bečvě. Na základě dosud shromážděných důkazů nelze podle společnosti jednoznačně určit, jaká znečišťující látka či směs a v jaké koncentraci a množství způsobila kontaminaci vody v řece Bečvě. V říjnovém prohlášení podnik dále uvedl, že není ani zřejmé, na kterém místě k otravě došlo a kdo byl původcem havárie.

První ryby podle zástupců společnosti začaly hynout zhruba až 3,5 kilometru od vyústění z čistírny odpadních vod společnosti. To podle expertizy, na kterou se odkazují, znamená, že je prakticky vyloučeno, aby původcem ekologické havárie reálně byla společnost Energoaqua. Tvrdí to také někteří rybáři.

Firmu a Havelku stíhá policie za poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Havelkovi hrozí až pětiletý trest odnětí svobody, firmě zákaz činnosti a peněžitý trest. Energoaqua spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly. Zajišťuje v areálu i čištění odpadních vod, odcházejí z něj kanálem, který ústí ve Valašském Meziříčí do Bečvy.

Ekologická havárie, kterou loňského 20. září podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky podle odborníků poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 13:54
Doufám, že tuhle kauzu dotáhnou do konce, musí se ovšem rozšířit o zločinné spolčení a musí to vyšetřit úplně jiný orgán, než doposud, nejlépe zahraniční.
Předpokládám, že rozbory vzorků, které byly odebrány hned po havárii (a které jako neexistjí), jsou archivovány v laboratořích a konečně se zjistí, jak to bylo ve skutečnosti. Nemělo by to být nijak složité.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist