https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/roznov-p.r.zvazuje-vybudovani-takzvaneho-re-use-centra-k-odkladani-veci?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rožnov pod Radhoštěm zvažuje vybudování takzvaného re-use centra k odkládání věcí

21.1.2023 00:47 | ROŽNOV POD RADHOŠTĚM (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rožnov pod Radhoštěm na Vsetínsku zvažuje vybudování takzvaného re-use centra, kde by použité věci dostaly šanci na opětovné využití. ČTK to sdělila mluvčí rožnovské radnice Petra Graclíková. Město bude muset najít vhodnou plochu, kde by místo mohlo vybudovat.
reklama

 

Ve sběrném dvoře v Zuberské ulici se podle města poměrně často objevují věci, které by ještě mohly sloužit někomu jinému. "Také občané mají často spoustu věcí, které nechtějí přímo vyhazovat, ale hledají cestu, jak je podarovat někomu, kdo je upotřebí. Re-use centra v posledních letech nabírají na oblibě a zájemci zde najdou širokou škálu věcí, od nábytku, nářadí, porcelánu, lyží, kočárků nebo také třeba autosedačky," uvedla mluvčí. Noví majitelé si mohou vybrané věci z re-use center odnést za nulové nebo minimální náklady.

"Zřízení re-use centra je jedním z témat, kterými se nyní aktivně zabýváme. Byli jsme se podívat v Příboře a plánujeme s kolegy vyrazit ještě do Ostravy, abychom se inspirovali ve věci zajištění a provozu centra, seznámili se s náklady a pravidly, která jsou s jeho provozem spojena, a také se informovali o problémech a nedostatcích, které jsou v tomto konkrétním případě s re-use centrem spojeny. V Rožnově však bude pravděpodobně hlavní komplikací nalezení plochy, kde bychom takové centrum mohli vybudovat. Primárně budeme samozřejmě logicky jednat o ploše v okolí sběrného dvora," uvedl místostarosta Tomáš Gross (KDU-ČSL).

Podobné centrum vzniklo loni například ve Slavičíně na Zlínsku. Jde o centrum Cirkula, které má předcházet vzniku odpadů. Lidé tam mohou dát věci, které by jinak vyhodili a může je ještě někdo využít. Výhodou podle města je, že nepřibývá odpad, ale věci cirkulují.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist