https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rozsah-niceni-destneho-pralesa-ve-svete-se-vloni-zvysil?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rozsah ničení deštného pralesa ve světe se vloni zvýšil

31.3.2021 16:05 | BRASÍLIA (ČTK)
Situace se zhoršila v Latinské Americe, zatímco v jihovýchodní Asii se mírně zlepšila.
Situace se zhoršila v Latinské Americe, zatímco v jihovýchodní Asii se mírně zlepšila.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rozsah ničení deštného pralesa ve světě se v loňském roce zvýšil a dosáhl třetí nejvyšší hodnoty za posledních 20 let. Plocha pralesa se snížila o 4,2 milionu hektarů, což je zhruba rozloha Nizozemska, uvedla agentura Reuters s odvoláním na údaje organizace Global Forest Watch (GFW). Rozloha odlesnění se meziročně zvýšila o 12 procent. Situace se zhoršila v Latinské Americe, zatímco v jihovýchodní Asii se mírně zlepšila.
reklama

 

Podle badatelů mohou za odlesňování rozšiřující se lidské aktivity jako zemědělství či těžba dřeva. Během epidemie covidu-19 mnohé státy méně vymáhaly své zákony na ochranu deštného pralesa. Politiky, jež mají za cíl nastartovat ekonomiky po propadu během epidemie, se taktéž mohou negativně promítnout do rychlosti odlesňování. V roce 2020 se ani nepodařilo dosáhnout cíle kupovat pouze udržitelné produkty, které si stanovily globální značky zboží pro domácnosti, napsala agentura Reuters.

Největší plocha odlesnění připadá na Brazílii, kde bylo ztraceno 1,7 milionu hektarů pralesa. To je o 25 procent více než v předloňském roce. Za negativní vývoj mohou podle badatelů větší počet požárů a škrty v rozpočtu institucí, jež mají ochranu pralesu na starost. Odlesnění se zvýšilo i v Bolívii se ztrátou 276.900 hektarů pralesa. Mírné zlepšení naopak zaznamenala Kolumbie.

"Vidíme vcelku významný pokles (odlesňování) v Indonésii a Malajsii, který jsme ale nezaznamenali v jiných částech světa," uvedla Mikaela Weissová z GFW. Za zlepšení podle studie mohou některá opatření tamních vlád. Situace se však nezlepšila v dalších asijských zemích, například v Kambodži, Laosu a Barmě.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.3.2021 19:36
Proč se tomu divíte ? Potřebujeme pelety do spaloven OZE a brazilské zemědělské produkty a rudy. EU= největší obchodní partner Brazílie.

Ještě pár roků European Green Deal a můžeme dražit poslední opici,která tam zbude.
Odpovědět
Sl

Slovan

31.3.2021 19:53 Reaguje na Miroslav Vinkler
Stačí se zbavit Bolsonara, nastartovat opět kvalitní ochranu přírody a situace v Latinské Americe se radikálně zlepší.

Před pár dny rezignovali velitelé pozemních sil, letectva i námořnictva. Všichni 3 najednou. Jednalo se o protest proti Bolsonarovi. Stalo se tak poprvé od pádu vojenské diktatury. Rezignoval také ministr obrany, taktéž bývalý generál a předseda sněmovny reprezentantů, kterého si Bolsonaro před nedávnem přál mu pohrozil impeachmentem. A do toho se vrátil Lula. A Bolsonaro už kolem sebe kope jak tehdy Trump.
Odpovědět
MG

Milan G

31.3.2021 21:01 Reaguje na Slovan
Chcete nám tady namluvit, že ti vojáci rezignovali kvůli těžbě v Amazonském pralese? Protože pokud měli jiné důvody a to teda měli je váš příspěvek v rozporu s pravidly diskuse.
Odpovědět
Sl

Slovan

31.3.2021 23:23 Reaguje na Milan G
Můžete to nahlásit, nikdo vám nebrání. Sice nevím čím by to porušovalo pravidla diskuze, ale budiž. Faktem totiž je, že vůbec mimo téma nejsem.

Brazílie je zemí, kde zmizela cca. 1/4 všech pralesů v loňském roce (dle článku). Ochrana přírody a její kvalita úzce souvisí s politikou (resp. zákony, které politici vytváří). A dokud se v Brazílii nezmění prezident, nezmění se ani tenhle katastrofální úbytek tamního pralesa. To je fakt. Bolsonaro a jeho vláda momentálně určuje to, jak vypadá i ochrana přírody. A vypadá jako celá jeho vláda - katastrofálně. A proč sem zmínil armádu? Protože za každé situace tvrdil, že armáda je na jeho straně - teď generálové jasně ukázali, co si minimálně část armády skutečně myslí. Je to i vzkaz veřejnosti, že tady je něco hodně špatně.
Odpovědět
MG

Milan G

1.4.2021 11:02 Reaguje na Slovan
Tím, že do tématu vnášíte politiku, váš omezený názor na ní a ještě k tomu manipulujete s fakty, jste porušil pravidla diskuse.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.4.2021 12:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pořád si pletete rkologii s normálním kšeftem.

"EU= největší obchodní partner Brazílie".

Tohe je obchod, prasprostý kšeft a ne ekologie, Green deal nebo OZE, to fakt pořád nechápete??
Odpovědět
VK

Václav Kain

31.3.2021 22:31
Vážení,ale vždyť je to úplně jedno.Cožpak se svět neničí sám stupiditami bezmozků?Bohužel jsme v tom také,ale taková válka by to pročistila.Po druhé svět.válce to šlo všechno O.K.My jsme se bohužel ocitli na druhé straně barikády.Ale postupem času se nám tady rodili zapálení revolucionáři a jsme kde? V prdeli.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist