https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rozsahle-rozmnozeni-ras-bylo-v-odre-patrne-uz-na-zacatku-srpna-u-vratislavi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rozsáhlé rozmnožení řas bylo v Odře patrné už na začátku srpna u Vratislavi

2.9.2022 01:26 (ČTK)
Odkud se v řece vzala sůl, je však stále nejasné.
Odkud se v řece vzala sůl, je však stále nejasné.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rozsáhlé rozmnožení řas bylo v Odře patrné už na začátku srpna, a to až u polské Vratislavi. Informoval o tom německý Leibnitzův institut pro vodní ekologii a sladkovodní rybolov (IGB). Rozšíření řasových květů přitom experti považují za jednu z příčin hromadného úhynu ryb v řece, která v úseku téměř 200 kilometrů tvoří hranici mezi Polskem a Německem.
reklama

 

Experti z IGB získali během hledání příčiny velkého úhynu ryb nové poznatky, uvedla agentura DPA. Podle vědců se rozšíření masivního řasového květu v řece objevilo už na začátku srpna až po Vratislav. Vyhodnocení satelitních dat ze 3. a 4. srpna odhalilo skokový nárůst koncentrací chlorofylu, což ukazuje na tvorbu řas. Hodnoty byly zvýšené i 19. a 20. července.

Vodní ekolog Christian Wolter z IGB agentuře DPA řekl, že se nedá říct, zda šlo o řasu Prymnesium parvum, kterou vědci prokázali na základě dat po 6. srpnu. "Satelitní snímky nerozlišují mezi druhy. Mohly to být i jiné řasy. Potřebovali bychom z příslušné oblasti vzorky vody, abychom to mohli dokázat," řekl Wolter.

Experti ústavu však vidí jasné známky toho, že hromadný úhyn ryb zavinila nějaká jedovatá řasa. Rychlý růst řasy, které se jinak daří v brakické vodě, lze vysvětlit proniknutím soli do řeky, uvedl další vědec Tobias Goldhammer. Brakická voda je slanější než sladká voda, ale není tak slaná jako voda mořská.

Odkud se sůl v řece pramenící v České republice vzala, je však podle něj stále nejasné. Podle expertů sehrály roli i další faktory jako nízký stav vody a její zvýšená teplota. Od 10. srpna řasové květy prorostly téměř celou Odrou. V následujících dvou týdnech podle vědeckých údajů koncentrace chlorofylu opět klesaly a na konci srpna dosáhly opět průměrné úrovně.

Německá ministryně životního prostředí Steffi Lemkeová v pondělí po jednání se svou polskou kolegyní řekla, že konečné příčiny masového úhynu ryb v Odře nejsou ještě známé, ale k přírodní katastrofě vedlo vícero faktorů, včetně lidského. Vypouštěné látky podle ní zvýšily v řece salinitu, tedy slanost, která pak vedla k rozmnožení řas toxických pro ryby. Z Odry v Polsku a také v Německu bylo vytaženo přes 200 tun mrtvých ryb.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

2.9.2022 08:32
Kde se sůl v řece bere? Co solení komunikací, čerpání slaných důlních vod,
sůl jako vedlejší produkt v chemickém průmyslu, no a co sůl ve výchozí vodě
z čističek odpadních vod? Sůl čističky neodstraní a teče do řeky. Troška k trošce a výsledkem je už její dostatek pro řasy při nízkém průtoku. Řeky
jsou vizuálně čisté stoky a výsledky se dostavují jako na běžícím páse.
Jeden úhyn střídá druhý a jediný, kdo si mne ruce jsou kafilérie, která
mimochodem likvidující cenná "hnojiva" ve formě rybího masa. Mršiny se
nikdy nepálily, ale zakopaly a předaly živiny půdě zpět. Nebýt třeba po
vytření mrtvých lososů na Aljašce, tak tam nemají stromy dost živin pro
svůj růst. V Austrálii tráví v řekách nepůvodní kapry a zaorávají jejich
těla jako hnojivo na poli. U nás je bez užitku pálíme a spotřebujeme
navíc energii na spálení.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

3.9.2022 18:12 Reaguje na Břetislav Machaček
V Odře asi hlavně důlní vody. Jenže řasy k masovému namnožení potřebují i dostatek fosforu - a ten je z městských odpadních vod. Doteď je jak v Polsku, tak u nás velmi měkká legislativy v této věci. Když se sníží průtoky, je to jako otevření spisu obžaloby... Rizika ale všichni dávno znali, jen je bagatelizovali a opatření ke zlepšení hráli do autu... i u nás :-(
Kafilerka je fabrika, kde se biomasa nepálí, ale tepelně zpracovává na nějaké krmné pasty a tak podobně...
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist