https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rusko-pohrozilo-prerusenim-dodavek-plynu-do-nemecka?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rusko pohrozilo přerušením dodávek plynu do Německa

8.3.2022 10:10 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rusko poprvé od napadení Ukrajiny otevřeně pohrozilo přerušením dodávek plynu, který do Německa proudí plynovodem Nord Stream 1, pokud Západ zakáže dovoz ruské ropy. V pondělí večer před takovým krokem v ruské státní televizi varoval vicepremiér Alexandr Novak. Řekl, že z takové situace by nikdo neměl prospěch.
reklama

 
"Máme plné právo přijmout reciproční rozhodnutí a uvalit embargo na dodávky plynu plynovodem Nord Stream 1, který je dnes vytížen až na 100 procent," prohlásil Novak. "Ale ještě toto rozhodnutí nepřijímáme. Nikdo tím nezíská," zdůraznil. Rusko se však podle něj cítí být evropskými politiky a jejich nařčeními tlačeno tímto směrem.

Projekt paralelního a nedávno dokončeného plynovodu Nord Stream 2 německá vláda zastavila, když ruský prezident Vladimir Putin před dvěma týdny uznal nezávislost dvou separatistických republik na východě Ukrajiny. Nord Stream 1 je už více než deset let důležitým zdrojem plynu pro Německo, připomíná časopis Der Spiegel. Plynovod vede z Ruska přes Baltské moře na sever Německa.

Podle Novaka sleduje Rusko vyjádření západních politiků, kteří se chtějí odstřihnout od ruského plynu a ropy. Unijní politici podle něj svým počínáním přispívají k růstu cen energií.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naopak požaduje ostřejší sankce proti Rusku. Nutný je podle něj bojkot ruského vývozu, a to včetně ropy a plynu. S takto rázným postupem ale nesouhlasí Německo, protože podle kancléře Olafa Scholze nemá Evropa náhradní řešení.

"V současné době neexistuje žádný jiný způsob, jak Evropě zajistit zásobování energiemi pro vytápění, mobilitu, zajištění elektřiny a průmysl," uvedl v pondělí Scholz. To je podle něj důvod, proč Německo podporuje cílené sankce, ze kterých jsou záměrně vyjmuty dodávky energií.

Kancléř řekl, že Evropská unie sice hledá alternativy, ale překonání energetické závislosti na Rusku nebude rychlé. "Nestane se tak přes noc,"


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (48)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

8.3.2022 11:16
Tohle Putin nikdy neudělá, protože peníze za plyn a ropu zatím drží nad vodou tu jeho invazi na Ukrajinu.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.3.2022 12:07
Byl bych opatrnější , Putin je schopen obětovat cokoli, aby vyhrál.
Rusové jsou s to fungovat nouzově jak jen libo.
Jíst mají co , jeden z největších exportérů pšenice, jejich průmysl má energie kolik potřebuje a de facto jsou soběstační.

EU by ztrácela každý den 3x více než Rusové ve výrobě zboží a služeb.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.3.2022 13:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
Putina stojí každý den války asi miliardu dolarů. Rusko má zablokovanou hromadu zahraničních peněz a nemá šanci na ně sáhnout. Navíc přišlo o poměrně velké příjmy odchodem zahraničních firem z Ruska. Ty přestaly platit daně a navíc jejich místní zaměstnanci přišli o práci. To je další díra do státní kasy. Akcie ruských podniků se na burzách propadly o desítky procent a dneska jsou neobchodovatelné, rubl se nepropadl do sklepních prostor jenom díky intervencím ruské banky. Ty ale nemohou trvat dlouhou dobu, protože banka na ně nemá zdroje. A Putinovo vyhrožováni znárodněním zahraničních firem je k smíchu. Jejich majitelé se určitě pojistili, aby linky nikdo nepovolaný nerozjel. Putin k tomu nemá software a ani specialisty a roboš z linky, který umí akorát nýtovat plechy, tu fabriku neumí rozjet. Navíc, i když Rusko má malý zahraniční dluh, musí jej splácet. A pokud jej splácet nebude, může nastat státní bankrot. Tak daleko to ale asi nenechají dojít oligarchové, kteří díky konfliktu a zabavení jejich majetku, přišli řádově o bilióny dolarů. A tady je největší nebezpečí pro Putina. Pokud ty ztráty budou narůstat, oligarchové sami se postarají o Putinovu likvidaci.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

8.3.2022 15:52 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Rusko je téměř ve všem soběstačné. Obchod s Čínou stoupl oproti minulému roku o 40%. Nemají dluhy, mají vysoký obchodní přebytek, jedny z nejvyšších zásob zlata.
Srovnejte si to s předluženou EU bez surovin.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.3.2022 16:52 Reaguje na Richard Vacek
Velmi hluboký omyl, ty ruské weby lžou, to fakt nevíte?
Kupují úplně všechno, bez IBM si nevyberou ani z bankomatu, nemají ani potraviny a hlavně tam skoro nikdo nic nedělá. Jak odejdou západní firmy, nastane tam brutální nezaměstnanost a to tam dělá jen menšina lidí.
Žijí pouze z exportu surovin (které si už ani vytěžit neumí) a pokud by se jim hráblo na tento příjem, jdou naprosto totálně do dupy.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

8.3.2022 17:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Vždyť se můžete podívat jaká je bilance pro řadu zemí - největší přebytek má Německo, Rusko, ... a největší deficit USA:
https://www.macrotrends.net/countries/ranking/trade-balance-deficit
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.3.2022 17:25 Reaguje na Richard Vacek
Můžete sedět na hromadě zlata a přes to umřete hlady, když to zlato od Vás nikdo nekoupí. Podobně na tom bude Rusko. Co na tom, že má suroviny, když je nikomu neprodá. Navíc Rusům chybí výzkum, takže technologie musí nakupovat venku. A když mu ty technologie nikdo neprodá, propadnou se do pravěku.
Odpovědět
ZK

Zan K.

12.3.2022 12:35 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Hmm A ono se snad člověk živí prodejem zlata či jiných pitominek? Už v pohádkách je vidět, že důležitější je chleba a sůl. A obojí Rusák má. Jen musí víc makatTo my múžeme makat jak chceme a přesto budeme v bídě a bez chleba.(Viz prodeje pšenice...)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.3.2022 17:32 Reaguje na Richard Vacek
Ty statistiky jsou z doby, kdy se Puťka chystal na válku a syslil zásoby.
Pokud kšeftujete s celým světem, tak rozumné deficity nikoho nezajímají, pokud vás vykopnou naprosto odevšad, scípnete hlady na hroudě zlata.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.3.2022 17:11 Reaguje na Richard Vacek
Rusko se řítí do ekonomické a informační izolace. Díky invazi na Ukrajinu s ním nebude péct ani Čína. Navíc bude mít dlouhodobě omezené možnosti disponovat se zahraničními měnami a za ty jeho instantní ruble mu asi nikdo nic neprodá. Všiml jste si, že poslední rezoluci OSN ohledně invaze na Ukrajinu nepodpořila kromě Ruska akorát Sýrie, Eritrea a Severní Korea? Takže díky nemožnosti nakupovat zahraniční technologie bude Rusko zanedlouho zemí, kde dneska znamená předminulé století.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.3.2022 17:29 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vidím to taky tak, ale bude to trvat. Teď by bylo ideální Putina odstřelit, jak se domlouvají oligarchové.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

8.3.2022 17:39 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tuším, že rezoluci nepodpořila Čína, Indie, Pakistán - mezi těmi nejlidnatějšími zeměmi. Někdo by řekl, že většina obyvatel na zemi:
https://www.aljazeera.com/news/2022/3/3/unga-resolution-against-ukraine-invasion-full-text
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.3.2022 18:34 Reaguje na Richard Vacek
Počítá se hlas za zemi a ne to, kolik má lidí.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

8.3.2022 22:41 Reaguje na Richard Vacek
Máte pravdu, Čína,Indie,Pakistán,Irán,Irák,Spojené arabské emiráty,Jižní afrika,Vietnam -celkem se zdrželo 35 zemí. SAR se zdržely hlasování v Radě bezpečnosti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.3.2022 07:48 Reaguje na Richard Vacek
To je celkem jedno, kdo se zdržel. Ale poměr asi 140:5 je zcela jasný a není nutno ho komentovat.
Odpovědět
ZK

Zan K.

12.3.2022 12:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Přesně jako u nás v senátě.Tam nevolilo 70% a přesto se jede dál. ..
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.3.2022 21:01 Reaguje na Zan K.
V OSN volilo.
Číslo 70% je asi mimo schopnosti vaší koblihy.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

10.3.2022 12:51 Reaguje na Richard Vacek
Rusko ťažko zaostáva za svetom v mnohých technických veciach. Hlavne sa to týka elektroniky, komunikačných technologií, bez zbytku sveta sa nezaobíde ani kozmonautika.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.3.2022 20:50 Reaguje na Jaroslav Pobeha
Kozmonautiku mají totálně v paži, dělají ji jen kvůli zbraním. Rusko nedělalo nikdy nic jiného, než stroje na zabíjení lidí.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.3.2022 08:27 Reaguje na Miroslav Vinkler
Rusko a Putin už dávno prohrál...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.3.2022 20:50 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Pán bude asi bytostný optimista.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

8.3.2022 12:23
No tak uvidíme, jestli evropský občan vydrží to samé jako ruský mužik.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.3.2022 12:29 Reaguje na Richard Vacek
Nevydrží, zde mohu odkázat na zkušenosti ze zajateckých táborů během II. světové války i na územích postižených válkou.
Všichni autoři bez výjimky se shodují na obdivuhodné odolnosti Rusů přežít.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.3.2022 13:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
Běžný Rus přežije, ale oligarchové nepřežijí ztrátu svých majetků. Klidně se může stát, že ti, kteří Putina dotlačili do Kremlu, se postarají o jeho likvidaci.
Odpovědět
ZK

Zan K.

12.3.2022 12:41 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ledaže by se tam narodil novej Lenin. Ale to dnes asi nehrozí...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.3.2022 16:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vaše argumenty z dob druhé války jsou taky dost komické. Rus je dnes konzumní jedinec úplně stejně, jak Evropan a hlad po kunzumu má ještě větší. Dědoušek na dědině přežije s herteplema, ale jeho se nikdo na nic neptá. Rozhodnou obyvatelé měst a hlavně oligarchové.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.3.2022 08:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Pan Vinkler má do jisté míry pravdu. Spousta běžných Rusů si pamatuje doby minulé a bere jako samozřejmost, že se budou muset uskrovnit. Těch konzumních Rusů je sice dost, ale je tady ještě jedna věc, kterou tady nikdo nezmínil - ruský represivní aparát. Říkal jeden opoziční ruský novinář, že když v Německu vyvoláte demonstraci, tak Vás ještě budou nosit na rukou. Když to uděláte v Rusku, tak je to kontrarevoluce a v nejlepším případě skončíte v tjurmě a nebo v nejhorším případě někde v bažině s kulkou v hlavě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.3.2022 09:11 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jistě. Ruský represivní aparát je zcela podstatný prvek v jejich oligarchickém fašismu, ovšem má taky omezené možnosti.
Velmi si vážím všech Rusů, kteří i dnes protestují a demonstrují proti válce, stavím je na úroveň Ukrajinců.

Proto odhaduji, že ten převrat vyjde z třídy oligarchů na ne od lidí.
Není možno bojovat proti celému světu.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.3.2022 08:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
no, to by mě zajímalo, když oligarchové přišli o kasičky, jak dlouho to vydrží...osobně bych sázel na to, že pár států bude chtít autonomii tedy, že oligarchové půjdou do politiky než aby ti srabové odstranili Putina
Odpovědět
va

vaber

8.3.2022 13:35
kdyby Evropa hájila evropské zájmy, nebyla by válka ani problémy s energií,
jenomže Evropa je hadr
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.3.2022 16:48 Reaguje na vaber
Hadr jste maximálně vy. To hájení zájmů je asi tak co?
Odpovědět
va

vaber

9.3.2022 09:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl, jdou se zeptat do Ameriky v peneganu jim to vysvětlí ,ale voni nic nechápou, tak jim to stejně nikdo nevysvětlí,
možná jejich, fařář, tomu se musí věřit
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.3.2022 09:12 Reaguje na vaber
Co znamená to hájení zájmů??
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.3.2022 14:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Zkuste tohle ... https://www.politico.eu/article/western-europe-listen-to-the-baltic-countries-that-know-russia-best-ukraine-poland/

Ok, vy to nedáte, ale snahu mi nikdo nemůže upřít a Modrý život na dnešek mám splněný:-))).
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

10.3.2022 09:53 Reaguje na Svatá Prostoto
Aha, pán se vrací, inspirován Foglarem do mladých let.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.3.2022 20:52 Reaguje na Svatá Prostoto
Fakt nemůžete čekat, že budu číst každou vaši pitomost, jen proto, je v angličtině.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.3.2022 16:58
Tohle velmi vítám, přežraná Evropa se musí probrat a pohnout p.delí. Prostě si nasadí příděly, obytná zóna může jít na půlku, průmysl už teď kvůli ceně silně šetří, něco dovezou Amíci a něco Alžír a Katar.
Němčouři si opráší jaderky a my uhláky a něma problema. Ovšem Puťka půjde do dupy, což je účel celého. Při jeho šílenství (zatím zdupal úplně všechno), by to nemělo dlouho trvat.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

8.3.2022 18:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Snižte svou uhlíkovou stopu, děkujeme.

Jinak Německo s Ruskem obchodovat nepřestane.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.3.2022 07:52 Reaguje na Jaroslav Studnička
Už se stalo. Jde o objem. Rusko postřebuje denní přísun miliard dolarů, jinak jde do bankrotu. Není nutno ho vyhladovět do nějaké zase humanitární katastrofy, stačí ho stlačit dolů tak, aby nemělo na výboje.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

9.3.2022 08:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy jste dobrý kouzelník, se svými postoji kličkujete jako zajíc na poli při honu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.3.2022 09:13 Reaguje na Jaroslav Studnička
Váš svět naopak vidí rovnou čáru jako kličkující, já pořád tvrdím to samé. Jenže je to na vás někdy asi moc složité, že?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

9.3.2022 09:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Jednou zde nekompromisně píšete o odstřižení od dodávek ruských surovin abychom nefinancovali Putinovi válku.
Podruhé zde již vyhýbavě uvádíte, že to není až tak nutné.

Jste stejný pokrytec jako němci.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2022 09:19 Reaguje na Jaroslav Studnička
Zkusím vysvětlit: Samozřejmě je potřeba odstřihnout úplně, ale jako realista vím, že to není možné a dopadne to zase na půlku. Což ale stačí, Rusko na eurech visí.
Pokud bychom už hned začali ropákovat, že to není nutné až tak, tak se nestane nic a Putin nás sežere.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.3.2022 08:31 Reaguje na Jaroslav Studnička
to je relativní ale někteří se tak snaží, ztráty budou mít
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.3.2022 21:18
Zajímavý úhel pohledu:
https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/rusko-ma-jeste-mesic-pak-zkrachuje-jako-venezuela-spocitali-bankeri-40389647#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=wIpW01ZoMK1-202203081909&dop_id=40389647&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest189_panel_sluzeb_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.3.2022 07:58 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
I v Rusku lidem dochází, co je to za příšernost šíleného psychopata. jenože nemaní možnost to tměnit, to je kouzlo totality. V demokracii by se nic takového stát nemohlo.
Odpovědět
ZK

Zan K.

12.3.2022 12:44
Ony Boží mlejny melou pomalu ale jistě. A namelou každýmu podle zásluh. Takže vše ukáže čas. Vyhodnoťte si to třeba za rok, dva tři...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.3.2022 20:59 Reaguje na Zan K.
Pán je naivní jak 3 dny starý pes.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist